Брой 03, 2013

Тема: ЛЮБОПИТНО

Ученическа компания създаде чертожна линия за незрящи


Чертожна линийка за хора с увредено зрение. Не се произвежда в България. В училищата за деца със зрителни проблеми има един или два комплекта инструменти за чертане - много стари и заключени в шкаф. Такива специални чертожни инструменти могат да се купят от чужбина. Един комплект, който съдържа линия, триъгълник, транспортир, пергел и малка чертожна дъска, струва около 220 евро.
Това показа предварителното проучване на учениците от 11 Д клас, специалност "Архитектура и строителство" в Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев". През септември миналата година 18 от тях учредяват учебна компания по програма на американската организация "Джуниър ачийвмънт". Наричат фирмата си "Фактор за българско вдъхновение – архитекти и дизайнери". Всеки от участниците купува по една акция от 10 лв. и така се формира стартовият капитал. Избират президент, както и ръководители на отделите - производствен, финансов, човешки ресурси, връзки с обществеността. Решават, че ученическата компания ще се опита да произведе чертожна линийка за незрящи.
"Оказа се, че в България има книги за хора с нарушено зрение, но няма нещо специално по математика. Това обаче ни въодушеви и амбицира още повече, защото знаехме, че ако успеем, ще помогнем на децата. Идеята ни спечели много привърженици. Бих казала, че това е свята идея", разказва Катрин Борисова, мениджър на ученическата фирма.
"Дете, което е загубило зрението си, може да се научи да чертае добре, ако има подходящи чертожни инструменти и учител-специалист", обясни инж. Виолета Цолова, която за осма поредна година е ръководител на учебна фирма в гимназията.
Като научили за намеренията на учениците, членовете на Ротари клуб "Витоша" в столицата спонтанно събрали и дарили 630 лв. на компанията. След това мениджърите на "Фактор за българско вдъхновение – архитекти и дизайнери" потърсили на кого могат да възложат производството на картонената линийка със специалната брайлова азбука. След един-два отказа получили съгласие от "Софпринт груп" - София. Моделът на линията бил проверен и съгласуван с математик от училището "Луи Брайл" в столицата.
Вече са готови 2000 бройки - с милиметри и сантиметри и с математически формули на брайлов език.
"Една такава линийка, продукт на нашата учебна компания, струва 31 стотинки с ДДС", обясни инж. Цолова. Заради добрата кауза обаче производителят не поискал пари за услугата, а ги подарил на ученическата фирма. На свой ред гимназистите ще ги подарят на децата от двете специализирани училища за незрящи по време на специална церемония.
Благородната идея наистина се превръща във фактор за вдъхновение. Учениците-предприемачи вече са готови с нов продукт - проект на чертожна дъска за незрящи с размери 42/29.7 см. За направата й ще са нужни шперплат, тънка стоманена ламарина, линолеум. Идеята е дъската да се произведе от отпадъчни материали. Гимназистите смятат, че сравнително лесно могат да намерят начин и за производството на триъгълник и транспортир, но ще им бъде по-трудно с пергела. Само че по правилата на "Джуниър ачийвмънт" ученическата компания трябва да бъде закрита в края на учебната година, така че времето е ограничено.
"Научихме на практика как функционира една компания, каква е структурата й. Създадохме сериозни бизнес контакти", обобщават досегашните уроци по предприемачество двама от участниците във фирмата - Деница Болсуранова и Васил Атанасов.
"Не станахме по-богати с пари от фирмата, но с емоции - да. Научихме се да бъдем по-добри", твърди Катрин Борисова.
"Не знам дали им предадох урок по предприемачество, но със сигурност това е урок по благородство", казва инж. Виолета Цолова.
Учениците са убедени, че най-доброто предстои и се готвят за нов проект.Назад

Всички статии на Брой 03, 2013

IN MEMORIAM
Почина Недялка Камбурова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Монтана
Левски
Пловдив
Бургас
Видин
София
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
Ученическа компания създаде чертожна линия за незрящи
Изобретиха кубче на Рубик за слепи хора.
ПРОЕКТИ
Проект "Създаване на Център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси”
ЮБИЛЕЙ
Васил Долапчиев на 60 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6