Брой 03, 2013

Тема: ЛЮБОПИТНО

Изобретиха кубче на Рубик за слепи хора.


Допреди появата на компютърните игри и скъпите мобилни играчки милиони деца (и не по-малко възрастни) прекарваха часове в игра с кубчето на Рубик – изобретения през 1974 г. 3D пъзел, който се превърна в тотален хит на 80-те години на миналия век. Тогава кубчето бе обявено за най-добре продаваната играчка в историята с общо 350 000 000 продадени копия – непостижим брой, за която днешните производители на играчки и мобилни устройства могат само да мечтаят.
Една група хора обаче досега бе тотално изключена от възможността да играе с кубчето на Рубик – незрящите, които по обективни причини не можеха да различат цветовете на различните елементи. С иновацията, която компанията Emerald Models, изпълняваща частни арт поръчки, предлага играчката ще стане популярна и сред хората със зрителни проблеми, пише технологичният сайт Mashable.
Решението е максимално просто и елегантно. То идва под формата на кубче на Рубик от акрилна пластмаса, чиито елементи са изработени с шест различни повърхностни релефа, отговарящи за шестте цвята. Така при докосването им хората със зрителни проблеми ще могат точно да определят кой елемент на кой цвят отговаря.
За момента кубчето с релефна модификация все още не се продава, но могат да се поръчат отделни бройки от него на цена 100 долара.
Създател на кубчето на Рубик е унгарският скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик. Пластмасовата играчка е разпространена в четири варианта: 2х2х2 ("Джобен куб"), 3х3х3 (класически куб), 4х4х4 ("Отмъщението на Рубик") и 5х5х5 ("Професорски куб").
Интересно за куба е неговото въздействие върху човешкото мислене. С постоянните занимания с подреждането на кубчето се постига така нареченото пространствено мислене - термин, заимстван от психолозите, подсказващ способността да се "гледа отстрани" на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива.Назад

Всички статии на Брой 03, 2013

IN MEMORIAM
Почина Недялка Камбурова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Монтана
Левски
Пловдив
Бургас
Видин
София
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
Ученическа компания създаде чертожна линия за незрящи
Изобретиха кубче на Рубик за слепи хора.
ПРОЕКТИ
Проект "Създаване на Център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси”
ЮБИЛЕЙ
Васил Долапчиев на 60 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6