Брой 04, 2013

Тема: ЮБИЛЕИ

Кърлин - четвърти в света!!!


Ангел СОТИРОВ
Снимка: Александър КЪРЛИН


Със своите 39 години на председателското кресло Михаил Кърлин изпреварва много чужди и наши диктатори и монарси, председатели на сдружения с идеална цел и на кооперации. Според наскоро починалия Янаки Градев, по управленско дълголетие председателят Михаил Кърлин е четвърти в света. Пред него били само Фидел Кастро, Васил Панев и Муамар Кадафи. Г-н Янаки Градев прави своите изчисления с известна бяла завист, както е прието да се казва, но преди 3-4 години неговите сметки сигурно са били доста точни. Но след свалянето от власт на либийския диктатор, властелинът на слепите кооператори вече може и да се е преместил на третата позиция. А от българските монарси Иван-Александър с владетелския си стаж от 40 години все още е пред г-н Михаил Кърлин. Засега нашият кооперативен бос отстъпва и на Гинес-рекордьора от Съюза на глухите в България Васил Панев с председателски стаж цели 48 години, най-вероятно защото юбилярят Кърлин е с десет години по-млад от нечуващия си колега. Без съмнение, по продължителност на властване кооператорският любимец Михаил Кърлин е с доста години и пред Тодор Живков, и пред цар Фердинанд! А сред председателите на българските потребителни кооперации полуслепият свръхнадарен председател от Банско изглежда е абсолютен шампион.
Разбира се, избухвали са на няколко пъти и определени брожения срещу многолетното управление на супермениджъра Михаил Кърлин с желязна 10-годишна цикличност. Дори през 1983 г. и 1993 г. са правени твърде сериозни опити за детронирането на председателя Кърлин и то все на 11 април, но и двата пуча завършват с пълно фиаско за силно безкъсметните бунтари. И пак през три години 2300-2400 слепи и слабовиждащи кооператори посредством своите пълномощници почти единодушно дават вота си на своя харизматичен лидер. Най-вероятната причина за любовта от страна на кооператорите към своята управленска икона е може би и немаловажният факт, че председателят Кърлин три пъти в годината се сеща за тях, раздавайки им несвидливо великденски, коледни и други парични и материални бонуси.
Този изумителен кооперативен рекордьор на 3 април празнува своята 70-годишнина и повече от половин век е лоялен член на любимата за много от нас кооперация. Въпреки тежко нарушеното си зрение, Михаил завършва основно образование в родния си град, а средно в гимназията в Разлог. Приет е за студент в Ленинград (сега Санкт Петербург) по математика и електроника, но талантливият математик предпочита Софийския университет, в който завършва право. Вероятно компенсаторно, слабовиждащият ученик и студент Михаил Кърлин винаги е пълен отличник. И нещо прелюбопитно - банскалийското момче е трикратен шампион от републикански олимпиади по математика!
- Вашите обществени постове, г-н Кърлин?
- Още в първи клас бях приет за чавдарче и бях председател на класа. От шести клас бях председател на пионерската организация и знаменосец на училището. В гимназията бях секретар на класа, а от 10-и клас – секретар на УЧКОМА и знаменосец на гимназията. В университета бях отговорник по културно-масовата дейност във ВУЗ-овския комитет на комсомола. Избиран съм за председател на софийската първична организация на Съюза на слепите в България, също и два мандата за член на Бюрото на неговия Централен съвет. Член съм бил и на УС на Народно читалище на слепите "Луи Брайл 1928". В качеството на такъв няколко години бях редактор на първото в България говорещо списание "Популярна просвета". Сега съм заместник-председател на Съюза на търговците в България, а също и член на УС на ГКС и на УС на ЦКС.
- Кога и как попадате в Националната потребителна кооперация на слепите в България (НПКСБ)?
- Като студент през 1962 година станах член на НПК на слепите в България. Тогава се наричаше Народна потребителна кооперация на слепите. От 1 май 1963 година бях назначен за продавач в кооперацията, а през март 1966 г. бях избран за член на Контролния съвет. През 1968 г. бях избран за председател на Контролния съвет. През 1972 година бях избран за първи зам.-председател на кооперацията, а от 1 април 1974 година и за неин председател.
- Кръглите годишнини са повод за равносметки. Вашите най-големи постижения като председател на НПКСБ?
- Може би, че от 1986 година Националната потребителната кооперация на слепите в България няма грам кредити към никого. Напротив, има само депозити. Второ – евтиното закупуване на тази двуетажна сграда, в която се помещава управлението ни. Тя е 760 кв. м разгъната площ и е разположена в парцел с размер от 2 100 кв. м. И като трето мое постижение мога да посоча запазването на собствеността на кооперацията.
- Най-големият Ви председателски гаф?
- През 1983 година написах един доклад до първичната партийна организация на Българската комунистическа партия и до управителния съвет за стила и методите на ръководството, като си позволих да отправя критични бележки към всички членове на УС и КС, което предизвика огромен гняв сред тях. Това доведе до предложение за моето сваляне като председател, но настъпи обрат – много от членовете на УС бяха освободени. За друг гаф не си спомням.
- Вашето семейство?
- Произхождам от семейство на служител и работник. Баща ми Александър Кърлин работеше като главен счетоводител и като директор. Майка ми Мария Кърлина работеше в ТКЗС, а след това като главен готвач. През 1966 г. сключих брак с Елена Тодорова Астинова (по баща). Имам син Александър, който работи като адвокат. Имам двама внуци - Михаил на 11 години и Кристиян на 4 години.
- И накрая - пожеланията Ви към нашите читатели?
- Както обикновено, към читателите ще отправя пожелание за крепко здраве, дълголетие и късмет. Нека бъдат вярващи, изпълнени с надежда и любов, както и да бъдат обичани!Назад

Всички статии на Брой 04, 2013

БОЙНА СЛАВА
Тихоокеанската война и последствията й
ВЕЛИКДЕН
Откъс из Евангелие от Матея
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛИТЕРАТУРА
Неочаквана награда
ЛЯТО 2013
Цени и графици за ползване на съюзните бази
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Терапия със стволови клетки при очни заболявания
ПОКАНА
ІІІ заседание на ХVІ Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ПРОЕКТИ
Черноморска социална мрежа за ефективно сътрудничество
СПОРТ
Триумфът на пловдивчани
Турнир по табла в София
ЮБИЛЕИ
85 години Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
Кърлин - четвърти в света!!!
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6