Брой 04, 2013

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Терапия със стволови клетки при очни заболявания


Контактни лещи със стволови клетки ще се използват за лечението на заболявания на роговицата на окото, съобщи ВВС. Смята се, че стволовите клетки ще окажат ключова роля и при възстановяването на зрението при пациенти с дегенеративни изменения на очния апарат.

Австралийски учени от университета в Нов Южен Уелс са разработили революционните лещи. До момента експерименталното лечение е приложено на трима пациенти – двама мъже и една жена. След няколко седмици се отчело значително подобрение в зрението и на тримата доброволци. Резултатите от експерименталната терапия са публикувани в научното списание "Transplantation".
При този експеримент австралийските учени успели да извлекат стволови клетки от здравите тъкани на окото на всеки един от пациентите.
Стволовите клетки се считат за универсални и често дори са наричани „родоначалници“. Известна е способността им да се превръщат във всякакъв вид тъкан и дори орган в човешкия организъм. След като били извлечени от очната тъкан, стволовите клетки били поставени и култивирани върху специални лещи. Лещите били сложени за период от 10 дни в очите на пациентите. Това време било достатъчно стволовите клетки да се отделят от стъклената повърхност на лещата и да се интегрират в засегнатата роговица. Наблюдението върху пациентите, подложили се на експерименталното лечение, продължило през следващите осем месеца. Възстановяването им било значително, като зрението им започнало да се подобрява още в първите седмици след интервенцията. Според учените резултатите от новия начин на лечение на болестите на роговицата и свързаната с тях загуба на зрение са изключително обнадеждаващи. Терапията със стволови клетки е значително по-безопасна в сравнение със стандартните лечения, при които се прибягва до прилагане на стероидни лекарства, поставяне на присадки или трансплантация от друг донор. При стволовите клетки практически липсва риск за отхвърлянето им като чуждо тяло, тъй като те са идентични със здравите клетки на собствената роговица.
Група британски учени пък са използвали стволови клетки за лечението на свързаната с напредването на възрастта макулна дегенерация. Счита се, че патологичните изменения на макулата са основна причина за загуба на зрението.
Макуларната дегенерация е хронично очно заболяване, свързано с прогресивно влошаване на централното зрение. Засяга предимно хора над 50-годишна възраст, а над 65-годишна честотата му още повече се увеличава. Патологичният процес ангажира макулата – участък от ретината, отговорен за централното най-ясно и контрастно цветно зрение.
Очаква се първите пациенти да бъдат подложени на експериментално лечение до 5 години.

По материали от ИнтернетНазад

Всички статии на Брой 04, 2013

БОЙНА СЛАВА
Тихоокеанската война и последствията й
ВЕЛИКДЕН
Откъс из Евангелие от Матея
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛИТЕРАТУРА
Неочаквана награда
ЛЯТО 2013
Цени и графици за ползване на съюзните бази
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Терапия със стволови клетки при очни заболявания
ПОКАНА
ІІІ заседание на ХVІ Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ПРОЕКТИ
Черноморска социална мрежа за ефективно сътрудничество
СПОРТ
Триумфът на пловдивчани
Турнир по табла в София
ЮБИЛЕИ
85 години Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
Кърлин - четвърти в света!!!
Архив на изданието
1 2 3 4