Брой 05, 2013

Тема: ИЗКУСТВО

"Да намериш светлината в песните и музиката"


На 22 април в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" се състоя представяне на богата колекция от творческото наследство на вече несъществуващия професионален хор към ССБ "Акад. Петко Стайнов".
Първият в света смесен хор от незрящи певци е създаден от композитора Михаил Шекерджиев през 1935 г. и е останал в историята като хор "Балкан".
По предложение на Димитър Домусчиев през 1948 г. с разпореждане на тогавашния министър-председател на България Георги Димитров хор "Балкан" получава статут на професионален състав, а на 17 ноември 1986 г. е преименуван на смесен хор "Акад. Петко Стайнов" при Съюза на слепите в България.
Поради възникнали сериозни финансови проблеми и настъпили икономически затруднения в Съюза на слепите през 1999 г. дейността на състава е прекратена и всички незрящи хористи остават без работа.
Богатото разнообразие на творческата дейност и изпълнителското изкуство на Професионалния хор многократно е отразявана в печатни издания като списанията "Музика", "Хоризонти", "Животът на слепите", "Зари", вестниците "Народна култура", "Труд", "Народна младеж", "Новини", "Земеделско знаме" и "Работническо дело". В тези публикации своето мнение за достойнствата на състава изразяват такива светила на българската музикална култура като композиторите Филип Кутев, Марин Големинов и Георги Димитров, музиковедите Венелин Кръстев, Агапия Баларева и Тодор Джиджев, хоровите диригенти Лилия Гюлева, Димитър Русков и Георги Робев.
В творческата биография на хора ще останат стотици студийни и документални записи, издадените три грамофонни плочи и една фонокартичка, снимките за телевизионен филм, огромният и разнообразен репертоар, изключителната любов към хоровото изкуство, активното участие в музикалния живот на страната, хилядите концерти пред различна аудитория у нас и в чужбина - Армения, Беларус, Германия, Литва, Словакия, Чехия, Унгария. Тази дейност определи на смесен хор "Академик Петко Стайнов" при ССБ достойно място в българската музикална култура. Той е носител на много международни и национални награди: "Златна лира" на Съюза на музикалните дейци, златен медал от конкурса за професионални хорови състави в Минск, Белорус, орден "Червено знаме на труда" и орден "Кирил и Методий - първа степен".
Дигитализирането на включените в колекцията аудиозаписи е финансирано от Столична община чрез Столична програма "Култура" по проект "Да намериш светлината в песните и музиката", съфинансиран от Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928". За реализирането на проекта са работили композиторът и диригент Стоян Бабеков - подбор на представените творби и музикалното и съдържателно оформление на колекцията, Яна Йорданова – дизайн, Иван Доброволов – компютърна обработка, както и Керанка Милушева и Светослав Калвин.
Най-сериозен принос от възникването на идеята до нейната реализация има г-н Рангел Попов.
В дигитализираната колекция са включени около 300 произведения, изпълнени от Професионален хор "Акад. Петко Стайнов" до началото на 90-те години на миналия век. Те са разположени на 12 електронни носителя. На практика обаче дисковете са 20, тъй като някои от тях са двойни и дори тройни. Продължителността на записите е 15 часа. В диск 1 А и Б например можем да чуем избрани произведения, изпълнени от състава, а в осми диск (А, Б и В) - всички негови солисти. Диск 5 ни дава възможност да се насладим на творбите на големият композитор Петко Стайнов, изпълнени от хора. На отделни дискове са записани произведения, дирижирани от диригентите на хора - Марко Марков, Михаил Карамихайлов, Ст. Бабеков. Творчеството на Николай Бехтеров, Стоян Бабеков и други композитори също е представено на отделни електронни носители.
Освен очевидното старание да се представи цялостната творческа дейност на състава и в самия дизайн е вложено изключително старание и вкус. Колекцията е събрана в тъмночервена кутия със сини кантове от плат по ъглите. Украсена е със снимки на хоровия състав и на композитора Петко Стайнов, чието име с гордост той носи толкова години.
Заедно с дисковете към колекцията е включена и брошурка за дейността на Професионалния хор, на брайл и плоскопечатен шрифт, както и пълно описание на съдържанието на дисковете. Такова описание ще намерите в кутийката на всеки един от електронните носители.
Маестро Бабеков с типичната за него професионална вещина представи на присъстващите съдържанието на цялата колекция, като ни предостави възможността да изслушаме отбрани произведения от нея. Това върна много спомени и някои картини отново оживяха в душите на успелите да дойдат бивши артист-хористи. За съжаление, засега екземплярите са само 20 и възможностите за закупуването им са ограничени. Председателят на читалището г-н Карафезов увери, че ще направи всичко възможно за увеличаването на тиража. Той поднесе екземпляри от колекцията на диригента на хора Петър Матев и на председателя на софийската регионална организация на ССБ г-н Асен Алтънов.
Ето какво сподели г-н Рангел Попов, по чиято идея е реализирано издаването на тази колекция:
- Изключително съм доволен. Въпреки къртовския труд, който полагах години наред. Защото това ще остане за историята! Тук са събрани много ценни произведения, изпълнени великолепно от целия състав и от неговите изключително надарени солисти като Христо Маринов и славея на хора Карамфилка Петкова. Половината записи са взети от Златния фонд на радиото, за което сме им много благодарни. Останалите са вадени от ленти и касети. Затова на някои произведения качеството на звука не е съвършено. Вярно е, че ми костваше много труд и нерви, но съм удовлетворен, че поколенията няма да забравят професионалният хор на слепите "Акад. Петко Стайнов", който дълги години разнасяше славата на незрящите изпълнители.

Димитрина МИХАЙЛОВАНазад

Всички статии на Брой 05, 2013

АСТРОЛОГИЯ
Прогноза за месец юни 2013 г.
БОЙНА СЛАВА
Битката при Прохоровка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Варна
Левски
София
Добрич
ИЗКУСТВО
"Да намериш светлината в песните и музиката"
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
От Индия пристига първият смартфон за незрящи
ПОМОЩНИ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА
Цени на тифлосредствата, предлагани от ССБ
ПРОЕКТИ
Завършва проектът "Обучение и заетост за хора с увреждания в специализирано предприятие БГАСИСТ ООД”
СПОРТ
Шахматна балканиада
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6