Брой 05, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


Поглед към миналото

"Работата не е само в таланта, а как да организираме таланта."
Владимир МАЯКОВСКИ

Неслучайно избрах тази мисъл на големия поет за заглавие на моя материал за уважаваното от мен списание "Зари". Тази мисъл ме е впечатлявала още от моите ученически години в Казанлък, където членувах в един ученически литературен кръжок към читалище "Искра", ръководен от известния писател-сатирик Чудомир. Аз и досега съм убеден в нейната висока значимост и правда. Защото според мен и най-големият талант се нуждае от една първоначална насоченост и организация.
Може би и най-големите ми постижения като ръководител на кръжока по художествено слово в предприятието "Успех", за които искам да споделя сега, се дължаха на едно преди всичко мъдро и кадърно ръководство. Тогава директор на предприятието беше Георги Митев, а завеждащ "Културния дом" – Недка Димитрова.
За художествен ръководител към Културния дом бях предложен от един мой съученик от гимназията в Казанлък, който тогава беше главен счетоводител на "Успех" в София – Минчо Върбанов. Предполагам, че той е имал предвид моите успехи като ръководител на кръжоците по художествено слово, които ръководех в дом "Народен флот" и МВР – Варна. Много скоро, след упорита и всеотдайна подготовка, ние успяхме да извоюваме своя заслужен успех – първо място в системата на Съюза на слепите, а след това и на фестивалите на художествената самодейност в Бургас, София и Варна. В тези подготвени с моето участие рецитали израстваха и се доказваха най-добрите рецитатори към предприятието – Елена Кожухарова, Божка Томова, Димитър Хинев, Иван Минков, лекарката Елисавета Попова, учителката от детската градина Надежда Бончева, както и някои по-възрастни деятели, включили се ентусиазирано в художествената самодейност.
Дейността на ръководения от мен кръжок "Художествено слово" получи най-висока оценка на един от републиканските прегледи на художествената самодейност, проведен в Македонския дом във Варна, с председател на журито големия артист Андрей Чапразов. Той дори се качи на сцената, след като програмата ни завърши, за да се убеди, че моята група, моите участници са слепи хора. Тогава по негово предложение и настояване журито присъди златния медал на нашия самодеец Димитър Хинев, който беше един от най-добрите рецитатори в различните прояви, организирани от Културния дом на слепите във Варна.
За дейността и успехите на моя рецитаторски кръжок се говори и досега с уважение в предприятието и комплекса "Успех" Варна.

Иван НАНЕВ

Ако си дал

"Ако си дал на гладния
дори трохица хляб от своя хляб.
Ако си дал на скитника
дори искрица огън от своя огън.
Ако си дал на милата
от своето сърце.
Ако си дал на чуждите
живот от себе си.
Ако си дал, ако си дал,
ако си дал от себе си,
не си живял, не си живял напразно."


Така започва великата песен на Емил Димитров "Ако си дал". Силата на думите разтърсва душата и кара човек да се замисли дали си заслужава да дойде на този свят и да си отиде от него ей така, без да е направил нещо добро за другите.
С тези мисли дует "Настроение" тръгна на 19 април към село Първенец. Бяхме поканени там за участие в един благотворителен концерт за набиране на средства, необходими за разширяване и реставрация на параклиса "Свети Георги".
В края на ХІХ век дядо Марко Илиев построява в селото малък параклис и го нарича на името на закрилника на пастирите, земеделците и воините. През годините обаче Светата обител става все по-тясна за множеството хора, идващи тук и търсещи покой и духовна подкрепа от светеца.
Във времето на своя кратък живот, докато служи в римската армия, младият Георги се проявява като безстрашен войник и отличен пълководец и е издигнат в ранг "Трибун". По-късно, независимо от заслугите му, той е наказан от римския владетел Диоклециан заради това, че вместо да гони и избива християните, сам става защитник на Христовата вяра. Едва ли има човек, който да не е слушал легендата, в която се разказва как яхналият бял кон млад воин убива змея и спасява жителите на град Вирит (днешен Бейрут) от пълно изтребление. Заради този си подвиг той е наречен Георги Победоносец. Така е изрисуван и в храмовете. Стиснал в десницата копие, с непоколебима вяра в доброто и правдата на своето дело, свети Георги побеждава пратеника на злото и безчинствата.
В негова чест дядо Марко е построил параклиса в Първенец с надеждата, че Свети Георги ще закриля селото. Времето за съжаление не е пожалило параклиса и в момента той е в доста окаяно положение. Влагата и слънцето са оказали влияние върху мазилката и дървените части. Поради тези причини създаденият тук инициативен комитет реши да направи благотворителен концерт за набиране на средства за ремонт на параклиса.
През изминалите пет години и половина, откакто създадохме нашия семеен дует "Настроение" и се занимаваме сериозно с музика, винаги сме били водени от максимата, че трябва да твориш не за себе си а за другите, защото само тогава това, което правиш, има смисъл. Затова след като получихме поканата от секретаря на читалище "Съгласие" в село Първенец - Катя Накова, да участваме в тази благородна кауза, изобщо не се замислихме, а приехме с голямо удоволствие и чувство за отговорност да участваме в благотворителния концерт.
Топлината, с която госпожа Накова и нейният екип ни посрещнаха още на входа на читалището, ни направи силно впечатление. Почувствахме, че тези хора наистина носят в сърцата си човешкото благородство и силната вяра във високата стойност и необходимостта от провеждането на този концерт. Другото нещо, което мина като електрически ток през нас, докато изпробвахме озвучителната уредба, беше изпълнената зала с млади хора, дошли да подкрепят и морално, и със средства мероприятието.
След официалното откриване започна и самият благотворителен концерт. В продължение на час и половина на сцената се качиха и подкрепиха дарителската инициатива народен хор "Тракийски ритми" с ръководител Димитър Господинов, "Детска школа за народни танци" с художествен ръководител Надя Мурджева, школата по спортни и модерни танци "Елегант" при Народно читалище "Съзнание1914" с ръководител Благомира Бичева, ФС "Жарава" с ръководител Йордан Терзиев, гостуващи школи от гимназията за танцово, музикално и театрално изкуство, представители на българската общност в област Елизабет, Унгария, танцово студио "Фор Стар" и театрално студио "Дриймс" с ръководител Ваня Ликова.
От началото до края на концерта залата беше наситена от звуци, танци и много усмивки - усмивки от щастие и удовлетворение за добре свършената работа. Когато свърши концертът, бившият директор на обединен център "Пролет" и виден интелектуалец в Първенец Надежда Маламова покани всички изпълнители и организатори да се качат на сцената. С много вълнение и думи на благодарност към присъстващите в залата и обществеността на Първенец тя отчете резултатите от цялостния проект за набирането на средства за параклиса "Свети Георги". Общата сума възлизаше почти на 4000 лева. След това с изключителна тържественост госпожа Маламова връчи на всички участници в концерта грамоти, удостоверяващи приноса им към делото за набиране на средства за параклиса "Свети Георги", завършвайки с думите:
"Силата на българския дух се крепи на две неща – вярата и езика.
Вярата е тази, която в съдбовната 863 г. ни свързва с цивилизования свят. Тя е духовният стълб, който ни прави равни на великите сили в Средновековна Европа. Вярата е тази сила, която заедно с езика спасява народа ни от духовна гибел в годините на петвековното робство. Тя ни крепи в години на изпитание и ни води към светлината на истината. В името на вярата народът ни строи храмове и оставя духовна следа за своята преданост, за своята връзка с Бога, защото именно вярата, с която идваме в храма и отправяме молитвите към нашия Духовен Отец, е здравата връзка, която ни е крепяла векове наред".
Надявам се и силно вярвам, че дует "Настроение" с участието си в този благотворителен концерт ще успее да помогне на храма "Свети Георги" отново да отвори врати за всички вярващи в Доброто жители на село Първенец.

Кирил ДАМЯНОВНазад

Всички статии на Брой 05, 2013

АСТРОЛОГИЯ
Прогноза за месец юни 2013 г.
БОЙНА СЛАВА
Битката при Прохоровка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Варна
Левски
София
Добрич
ИЗКУСТВО
"Да намериш светлината в песните и музиката"
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
От Индия пристига първият смартфон за незрящи
ПОМОЩНИ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА
Цени на тифлосредствата, предлагани от ССБ
ПРОЕКТИ
Завършва проектът "Обучение и заетост за хора с увреждания в специализирано предприятие БГАСИСТ ООД”
СПОРТ
Шахматна балканиада
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6