Брой 05, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Брайловата грамотност сред незрящите

Регионален конкурс по брайл в София

На 15 май в сградата на ЦСРИ в София се проведе вече превърналият се в традиционен конкурс по бързо четене и правилно писане на брайл.
За разлика от предишни години броят на участниците този път бе по-голям. В конкурса взеха участие общо 11 незрящи мъже и жени, членове на РСО София. Нивото на тяхната брайлова грамотност бе оценявано от жури с председател Петър Стайков и членове Румяна Димитрова – специалист по брайлово и компютърно обучение в ЦСРИ София, Марина Петкова – редактор в списание "Зари" към ССБ, и Йордан Младенов – директор на ЦСРИ.
Според утвърдената от години практика участниците премериха сили в две отделни категории – незрящи, завършили училищата за слепи и самоограмотили се.
Двата кръга на състезанието преминаха сравнително бързо, тъй като нивото на подготовка на участниците бе твърде добро. На състезателите бе предложен кратък откъс от произведение на Елин Пелин като диктовка, а текстовете за четене се различаваха за двете категории участници – на самоограмотилите се бе предоставен сравнително по-лесен и достъпен текст.
Първото място сред съревноваващите се възпитаници на училищата за слепи категорично завоюва Румяна Каменска, която бе най-бърза в четенето и предаде брилянтна писмена работа. Второто място спечели Хари Хараламбов, а третото си поделиха трима души – Стоян Господинов, Парашкева Генадиева и Радостина Григорова – ученичка от УДНЗ "Луи Брайл".
Сред самоограмотилите се на първо място за поредна година се класира Живка Павлова, а втората позиция остана за другия участник в тази категория – Димитър Веселинов.
Всички присъстващи – участници, жури и помощници, бяха силно впечатлени, че тазгодишното съревнование премина без участието на нито един от незрящите студенти, които в предишните години проявяваха много по-голяма активност.
Паричните награди бяха осигурени от регионалната организация.
Така или иначе, за пореден път хората, лишени от зрение, доказаха, че имат желание да четат и пишат на брайл, че са грамотни и че брайлът все пак си остава най-сериозния критерий и показател за грамотността на незрящия човек.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 05, 2013

АСТРОЛОГИЯ
Прогноза за месец юни 2013 г.
БОЙНА СЛАВА
Битката при Прохоровка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Варна
Левски
София
Добрич
ИЗКУСТВО
"Да намериш светлината в песните и музиката"
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
От Индия пристига първият смартфон за незрящи
ПОМОЩНИ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА
Цени на тифлосредствата, предлагани от ССБ
ПРОЕКТИ
Завършва проектът "Обучение и заетост за хора с увреждания в специализирано предприятие БГАСИСТ ООД”
СПОРТ
Шахматна балканиада
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6