Брой 07-08, 2013

Тема: СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

Ръководството на РСО София се отчете за половин мандат


На 29 юни 2013 в Централно управление на ССБ се проведе отчетна конференция на софийската съюзна регионална организация. Подобни мероприятия някога са провеждани ежегодно. Днес поради липса на средства 16-те РСО се ограничават с регулярните годишни събрания на териториалните организации. Тъй като през 2013 г. се преполовява мандатът на сегашното ръководство, последното възприе за удачна идеята да се отчете за свършеното дотук и да нанесе корекции в политиката на организацията, ако такива са необходими.
Освен пълномощници от София, Перник и Самоков конференцията уважиха и официални гости, сред които Минка Владимирова – директор на дирекция "Социални дейности" към Столична община, г-жа Бижева – зам.-директор на Регионална агенция за социално подпомагане – София, Катя Кръстанова – директор на дирекция "Бюро по труда" – Люлин, Васил Долапчиев – председател на ССБ, Емил Узунов – председател на КС на ССБ, Йордан Младенов – директор на Център за социална рехабилитация и интеграция – София, Спас Карафезов – председател на Национално читалище "Луи Брайл 1928".
След прочитането на доклада на присъстващите бе дадена възможност да се изкажат. Георги Минчев – преподавател в СОУДНЗ "Луи Брайл", засегна проблема с достъпа на незрящите до метрополитена. Освен неудобството при преминаването им при влизане в метростанциите той маркира и друго такова, свързано с озвучаването в мотрисите. Г-н Минчев счита, че на места то не е задоволително и пътниците със зрително увреждане не могат да се ориентират.
Керанка Милушева повдигна въпроса за закупуването на помощни технически средства. По нейно мнение асортиментът на внасяните тифлоприбори е прекалено ограничен, а цените са високи. Васил Долапчиев припомни, че внасяните от чужбина помощни средства, които ССБ предлага на своите членове, вече могат да бъдат закупувани от тях с 20% отстъпка за сметка на организацията. Той оправда закупуването на по-малък брой приспособления със свития пазар и приведе пример с азиатски сайтове, които продават евтино, но само при поръчка, надвишаваща 1000 бройки. Затова Съюзът е принуден да разчита на европейски партньори. Тук Асен Алтънов припомни, че в касата на РСО София са налични над 2800 лв. – оборотни средства, с които след поръчка и продажба отново ще се набавят тифлоприбори от чужбина.
Критични бележки по доклада и цялостната работа на РСО София отправиха Живка Павлова и Радко Диков. Според Павлова с подобно събрание се нарушавал Уставът на ССБ. На това твърдение Хари Хараламбов възрази, че уставът действително не регламентира подобен тип мероприятия, но не ги и забранява. Радко Диков поиска информация за два от имотите – собственост на ССБ в София. Васил Долапчиев информира, че имотът, намиращ се на ул. "Хан Аспарух", е обект на дългогодишен съдебен спор. Относно имота на бул. "Сливница" председателят обясни, че поради възбрана от собственици на съседен терен, строителство за момента не може да бъде извършвано.Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2013

IN MEMORIAM
Простихме се с Георги Струмски
БОЙНА СЛАВА
Огнените стрели
ГОДИШНИНА
115 години от рождението на Христо Смирненски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Дряново
Пловдив
Добрич
ИЗБОРИ
Читалището на слепите с "ново" ръководство
ИСТОРИЯ
Страшното лято на 1913
ЛИТЕРАТУРА
„Зрящи сърца”
Руската поетеса Ела Крилова за пръв път на български
ОБЩЕСТВО
Доставчици, регулаторни органи и изпълнителна власт тероризират потребителите
ОБЯВА
Безплатни юридически консултации
ПРАЗНИЧНО
Успение Богородично
ПРОЕКТИ
Успешен завършек на едно успешно начинание
"Креативни и активни"
ПЪТЕПИС
Потапяне във Вечния град
СПОРТ
Първо държавно първенство по шоудаун
Регионално първенство по спортен риболов в София
Приятелска среща на Карандила
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Ръководството на РСО София се отчете за половин мандат
Акценти от доклада на РУС
Международна конференция
ЮБИЛЕЙ
Верен приятел и искрен другар на подрастващите
Архив на изданието
1 2 3 4 5