Брой 07-08, 2013

Тема: СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

Акценти от доклада на РУС


Доста трудна задача е в краткия формат, който изисква такава публикация, да се обобщи всичко свършено от и в организацията през последните две години и половина. Правим го тук с уговорката, че наблягаме на най-същественото по наша оценка. Докладът може да бъде изтеглен от страницата на организацията: www.ssb-sofia.org.
Към момента РСО София наброява 1483 членове, обединени в 7 ТСО. Важна стъпка през изтеклия период бе сливането на 3 териториални организации – ТСО "Витоша", ТСО "Оборище" и ТСО "Триадица", в една обща – ТСО "Съединение" с председател Даниела Дамянова.
През отчетния период с подкрепата на ССБ бяха открити два рехабилитационни центъра – в София (април 2011 г.) и в Перник (октомври 2012 г.).
На всеки председател и сътрудник на ТСО е осигурен компютър, предоставен от спонсори.
През 2012 г. РСО София спечели проект към Българска хранителна банка, по който и до момента продукти получават 200 зрително затруднени от София. Проблем, възникващ при досегашната практика на хранителната банка, е, че по различни причини при разпределянето на натуралните помощи не се явяват всички одобрени за получаване или техни представители. Остават неразпределени количества от бързо развалящи се храни с много ограничен срок на годност. За да се избегне това в бъдеще, се обмисля включването на още 20-30 членове на РСО в списъците на банката.
През 2012 г. инж. Андрей Василев пусна в продажба разработения от него бял бастун. Той получи сериозна подкрепа от РСО София при дистрибуцията на това помощно средство. Инж. Василев е един от малкото специалисти у нас, занимаващи се с ремонт на пихтови машини. Ролята на РСО София е да популяризира тази му дейност, помагайки по този начин и на владеещите брайл в столицата.
За периода от 30 месеца със съдействието на организацията по програми към Бюрото по труда са назначени 11 човека, включително отговорник за връзките с обществеността. През септември 2012 бе пусната уебстраница (www.ssb-sofia.org), съдържаща подробна информация за организацията и нейните дейности. Периодично на сайта се публикуват новини за актуалните събития, интересуващи членовете ни. Оттам могат да се изтеглят и формулярите за различните типове помощи, отпускани от и чрез ССБ.
От юли 2012 г. РСО София издава бюлетин, включващ всички най-важни публикации и новостите около организацията, каталози от библиотеката на НЧ "Луи Брайл 1928", обяви за конкурси, в които могат да вземат участие хора с нарушено зрение. Отговаря се и на писмата, получавани на електронните пощи на организацията и Хранителната банка.
От началото на тази година РСО София започна да си партнира с "Глобул" по администрирането на мобилната комуникационна група, създадена преди години от Ели Станишева. Групата и в момента е отворена за нови членове.
Регионалната организация предприе няколко сериозни действия с цел подобряване на условията в района на жилищния комплекс на бул. "Европа" 138. През февруари тази година бе отпуснато необходимото количество гипсокартон за бл. 1 и 2. В момента се събират оферти за започване на ремонтни работи. През лятото на 2012 г. Столична община финансира подмяната на по-голямата част от асфалтовата настилка в комплекса. Поставен на дневен ред бе и дългогодишният казус с преминаването на абонатите от района към електроразпределителното дружество "ЧЕЗ".
Във връзка с достъпната среда организацията поддържа непрекъснати контакти с различни институции. Въпреки неприятната ситуация около пропускателния режим, може да се каже, че метрото в София днес е далеч по-достъпно. Но това не се отнася за страницата на Центъра за градска мобилност, в която бе поставен картинен код. И досега той е пречка пред потребителите на мобилни телефони, които не могат да се информират за движението на градския транспорт в столицата. Още няколко препоръки към общината, отправени от регионалната организация, чакат одобрение. По-важните са изграждане на пасарелка на бул. "Европа", поставяне на 55 звукови сигнализатори на светофари, централизирано управление на говорещите табла и светофарните уредби и други.
Събития със засилена роля на организацията, които си заслужава да бъдат споменати, са тържественото събрание-концерт за 90-годишния юбилей на ССБ в Младежкия театър, изложбата на плетива, изработени от незрящи жени, кампанията на ТВ7, чиято цел бе популяризирането на проблемите на незрящите, гостуването на самодейци от СКИ "Витоша" в Турция, за да представят български народни танци, аржентинско танго и салса. На три пъти бяха организирани големи тържества за Коледа, 3 декември и Първа пролет. В тях взеха участие незрящите изпълнители Нено, Орхан Мурад, Деси Иванова, вокална група "Феникс" с ръководител Георги Холянов, "Веселите момчета" и др. Средният брой на присъстващите на тези събития бе около 400 души.
Друго нетрадиционно събитие с водещата роля на столичната структура се състоя на 14 октомври 2012 г. по повод Деня на белия бастун. Съвместно с Центъра за рехабилитация, фондация "Хоризонти" и Националното читалище на слепите бе проведено изложение на стоки и услуги за незрящи под надслов "Ние сме едни от вас, но го правим малко по-различно", с цел да се покаже как хората с такъв проблем се справят в ежедневието си и кои помощни средства им помагат да живеят пълноценно. Бяха изложени голям брой тифлоуреди, предоставени от ССБ, Център за рехабилитация и социална интеграция София, фондация "Хоризонти", Национално читалище "Луи Брайл 1928", "БГАсист", фондация "Очи на четири лапи", която се включи с демонстрация на работа с кучета-водачи, а от СКИ "Витоша" показаха как незрящите могат да практикуват спорта крикет.
За отбелязване в спортната дейност са провеждането на Балканско първенство по шахмат и опитът за възкресяването на един позабравен вече спорт сред незрящите – академичното гребане. Организацията разполага с две оборудвани лодки, базирани на езерото в Панчарево. Очаква се стартирането на тренировъчния процес.
Споменатите събития са само малка част от богатата дейност на РСО София, която от няколко години насам се превърна от изостанала и запусната организация в една от най-авторитетните и полезни за незрящите хора съюзни структури.

Александър ВЕЛКОВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2013

IN MEMORIAM
Простихме се с Георги Струмски
БОЙНА СЛАВА
Огнените стрели
ГОДИШНИНА
115 години от рождението на Христо Смирненски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Дряново
Пловдив
Добрич
ИЗБОРИ
Читалището на слепите с "ново" ръководство
ИСТОРИЯ
Страшното лято на 1913
ЛИТЕРАТУРА
„Зрящи сърца”
Руската поетеса Ела Крилова за пръв път на български
ОБЩЕСТВО
Доставчици, регулаторни органи и изпълнителна власт тероризират потребителите
ОБЯВА
Безплатни юридически консултации
ПРАЗНИЧНО
Успение Богородично
ПРОЕКТИ
Успешен завършек на едно успешно начинание
"Креативни и активни"
ПЪТЕПИС
Потапяне във Вечния град
СПОРТ
Първо държавно първенство по шоудаун
Регионално първенство по спортен риболов в София
Приятелска среща на Карандила
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Ръководството на РСО София се отчете за половин мандат
Акценти от доклада на РУС
Международна конференция
ЮБИЛЕЙ
Верен приятел и искрен другар на подрастващите
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6