Брой 07-08, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Дряново


Завинаги влюбени в българския фолклор

Да извисиш глас в "Меката на демокрацията", както обичат да наричат журналистите Европейският парламент, и да покажеш таланта на българите е не само емоционално, но и престижно.
През близо шестгодишното членство на България в Евросъюза редица професионални и самодейни състави са имали възможността да представят нашата идентичност и фолклорна магия пред законотворците на Стария континент. Между тях се нареждат и жените от вокалната група "Росна китка" към Регионалната съюзна организация на слепите в Дряново, които се изявиха пред европейските депутати през пролетта на 2009 година.
Това е само част от многобройните изяви на влюбените в българската народна песен самодейки.
Вокалната група, наследник и радетел на богатите фолклорни традиции на Съюза на слепите в България, е създадена през 1998 година като група за автентичен и обработен фолклор с художествен ръководител Даниела Асенова, която е корепетитор и аранжор на повечето песни. Десет незрящи и шест зрящи жени, всяка със своята съдба, намират изява на таланта си, с който природата ги е дарила. Но общото, което свързва тези жени, е вярата в доброто, взаимопомощта в човешките отношения и най-вече любовта им към хубавите български песни.
Вече 15 години самодейките популяризират и представят пред българи и чужденци фолклорното богатство – песни от различни региони на страната. Неведнъж публиката е аплодирала солистките на състава – Мария Димова, Даниела Асенова, Кера Пелева, Лили Гучкова, Василка Кючукова.
Групата "Росна китка" се радва на много отличия и лауреатски звания, получени от участия в престижни фестивали и фолклорни събори. Между тях са първа награда от седмия конкурс "Ветренци пее", званието лауреат на Старопланинския събор "Балканфолк – 2013", първо място в категория "Хорове и вокални групи" и почетния знак на Общинския фестивал на любителското творчество, провел се през пролетта на тази година в Дряново. Незабравимо за жените от "Росна китка" ще остане участието им в Националния съборнадпяване на пенсионерите „От дума на дума, от песен на песен" на Дряновския манастир, празника "Еньова омая", "Лазаровден в село Ганчовец", Националния шампионат по народни изкуства "Еврофолк – 2013" във Велико Търново и много други.
Отличното представяне на вокалната група на Националния шампионат по народни изкуства "Еврофолк – 2013" във Велико Търново и участието и получената първа награда на фестивала "Ветренци пее 2013" жените посветиха на 60-годишнината от основаването на дряновското предприятие на слепите "Успех", която скромно беше отбелязана през месец май 2013 година.
От март 2012 година художествен ръко¬водител на групата е Славчо Илиев, който обо¬гати репертоара и даде ново звучене на песните.
И въпреки житейските си проблеми, 16-те жени от фолклорната дряновска формация продължават с ентусиазъм да показват на обществото една дру¬га душевност и активност и вяра в тържеството на доброто и красотата.

Добринка ГАТЕВА,
Любомир ДИМИТРОВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2013

IN MEMORIAM
Простихме се с Георги Струмски
БОЙНА СЛАВА
Огнените стрели
ГОДИШНИНА
115 години от рождението на Христо Смирненски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Дряново
Пловдив
Добрич
ИЗБОРИ
Читалището на слепите с "ново" ръководство
ИСТОРИЯ
Страшното лято на 1913
ЛИТЕРАТУРА
„Зрящи сърца”
Руската поетеса Ела Крилова за пръв път на български
ОБЩЕСТВО
Доставчици, регулаторни органи и изпълнителна власт тероризират потребителите
ОБЯВА
Безплатни юридически консултации
ПРАЗНИЧНО
Успение Богородично
ПРОЕКТИ
Успешен завършек на едно успешно начинание
"Креативни и активни"
ПЪТЕПИС
Потапяне във Вечния град
СПОРТ
Първо държавно първенство по шоудаун
Регионално първенство по спортен риболов в София
Приятелска среща на Карандила
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Ръководството на РСО София се отчете за половин мандат
Акценти от доклада на РУС
Международна конференция
ЮБИЛЕЙ
Верен приятел и искрен другар на подрастващите
Архив на изданието
1 2 3