Брой 07-08, 2013

Тема: ПРАЗНИЧНО

Успение Богородично


На 15 август, по стар стил 28 август, и по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или Успение Богородично, Успение на Пресвета Богородица. Отбелязва се краят и на Богородичните пости, като се разрешава яденето на риба. На този ден освен именниците празнуват жените, тъй като Богородица се смята за покровителка на жените, бременните жени, майчинството, децата и семейството. Навсякъде из страната в храмовете на Пресвета Богородица или Успение Богородично се правят народни сборове, носят се обредни хлябове заедно с плодове като грозде, диня, тиква, също така жито и царевица и се оставят в църквата, за да бъдат осветени, и след това се раздава с тях както за умрелите, така и за здраве на живите. Според поверията на 14 август вечерта жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, приготвяли дарове и оставали да преспят в църквите, носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче. На този ден, 15 август, всички млади жени не трябвало да се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни.
В църковните писания, стигнали до наши дни, се разказва историята за смъртта на Богородица на 64-годишна възраст. Молейки се един ден в Елеонската гора, пред нея се явил Архангел Гавраил, носейки й райско (палмово) клонче и вестта за нейното въведение в Божието царство, което ще се състои след 3 дни. С голяма радост приела Божията майка тази вест, че най-после нейното желание да се възвиси в Небесното царство и да бъде заедно със Своя Син ще се изпълни. В деня на Успението й по нейна молба се явили всички апостоли с изключение на един - Тома. Той дошъл след нейната смърт. Тя помолила никой да не скърби за нея, защото тя е щастлива и готова да поеме по отредения й път. На самия ден на нейната смърт се явил и самият Господ Иисус Христос заедно с ангелите и светците, за да я отведе със Себе си.
Тялото на Света Богородица било отнесено и погребано в пещерата, намираща се до селото Гетсимания. На третия ден след смъртта й отворили входа на пещерата, за да се прости и апостол Тома с нея, но пещерата била празна, Светата Майка била възкръснала.

Молитва към Пресвета Богородица

Пресвета Дево, Майко на нашия Господ Иисус Христос, всемилостива защитнице на всички, които с вяра прибягват към Тебе! Погледни на мене от висините на Твоята небесна слава, послушай моята смирена молитва и я пренеси пред Твоя възлюбен Син. О, преблагословена Богородице! Ти си скоропослушница на всички и радост на скърбящите; послушай и мене наскърбения! Ти си уталожителка на тъгите: уталожи и моите тъги и изцери душевните ми и телесни болести! На Тебе, подир Бога, възлагам всичката си надежда! Бъди ми ходатайка и силна застъпница пред Твоя Син Господ наш Иисус Христос! Укрепи вярата ми в Него! Утвърди ме в Неговата любов и ме научи да Те обичам, пресвета Майко Божия, преблагословена Мария! На Твоя всесилен покров, пречиста Богородице, връчвам себе си. Амин!Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2013

IN MEMORIAM
Простихме се с Георги Струмски
БОЙНА СЛАВА
Огнените стрели
ГОДИШНИНА
115 години от рождението на Христо Смирненски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Дряново
Пловдив
Добрич
ИЗБОРИ
Читалището на слепите с "ново" ръководство
ИСТОРИЯ
Страшното лято на 1913
ЛИТЕРАТУРА
„Зрящи сърца”
Руската поетеса Ела Крилова за пръв път на български
ОБЩЕСТВО
Доставчици, регулаторни органи и изпълнителна власт тероризират потребителите
ОБЯВА
Безплатни юридически консултации
ПРАЗНИЧНО
Успение Богородично
ПРОЕКТИ
Успешен завършек на едно успешно начинание
"Креативни и активни"
ПЪТЕПИС
Потапяне във Вечния град
СПОРТ
Първо държавно първенство по шоудаун
Регионално първенство по спортен риболов в София
Приятелска среща на Карандила
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Ръководството на РСО София се отчете за половин мандат
Акценти от доклада на РУС
Международна конференция
ЮБИЛЕЙ
Верен приятел и искрен другар на подрастващите
Архив на изданието
1 2