Брой 07-08, 2013

Тема: СПОРТ

Първо държавно първенство по шоудаун


Варна, 21-23 юни 2013 г.

В периода 21-23 юни в черноморската ни столица Варна се състоя Първото държавно първенство по шоудаун, организирано от Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Състезанието се протече в Училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов". Първенството се проведе в следните категории: девойки до 20 г., младежи до 20 г., жени над 20 г. и мъже над 20 г.
Участваха спортисти от спортните клубове "Атлет" Варна, "Болид" София, "Витоша" София, "Доростол - 2011" Силистра. В потоците, където шоудаунърите бяха по-голям брой, бяха разделени в групи. Така на 21 юни започнаха двубоите в груповата фаза при мъжете и жените над 20 г. На 22 юни преди обяд се състояха съревнованията при девойките и младежите до 20 г. Следобедът продължи с финалните мачове при жените и срещите при мъжете. На 22 юни вечерта в три от категориите имаше крайно класиране и се състоя церемонията по награждаване за девойките и младежите до 20 г. и при жените над 20 г. Медалистите са:
Девойки до 20 г. – 1. Джанан Саид – МСД "Атлет" Варна; 2. Бехие Шенол – МСД "Атлет" Варна; 3. Байрие Емин – УСК "Болид" София; 4. Евгения Петрова – МСД "Атлет" Варна.
Младежи до 20 г. – 1. Николай Пармаксъзов – МСД "Атлет" Варна; 2. Мариан Пересев – УСК "Болид" София; 3. Станимир Иванов – СКХУ "Доростол - 2011" Силистра; 4. Димитър Младенов – УСК "Болид" София.
Жени над 20 г. – 1. Стела Стефанова – СКИ "Витоша" София; 2. Сияна Пенчева – СКИ "Витоша" София; 3. Петкана Ботева – СКИ "Витоша" София; 4. Верка Констандовска – УСК "Болид" София.
За шампионите и вицешампионите освен медали имаше и купи. Наградите връчиха председателите на спортните клубове-участници в първенството – Дейвис Видолов, Добромир Удрев и Ресмие Ибрахимова. В церемонията по награждаване асистенти на председателя на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" бяха 9-годишните Траяна Атанасова и Владислав Стефанов, които със своя детски ентусиазъм направиха събитието много приятно и запомнящо се.
На 23 юни преди обяд се състоя и разпределението на медалите при мъжете. След приключването на срещите с медали се окичиха следните шоудаунъри:
1. Веселин Кушнеренков – СКИ "Витоша" София; 2. Димитър Димитров – СКИ "Витоша" София; 3. Седат Мусин – СКХУ "Доростол - 2011" Силистра; 4. Христомир Пандов – СКИ "Витоша" София.
Наградите връчиха съдиите и председателят на федерацията.
Главни съдии на Първото държавно първенство по шоудаун бяха Антония Рикова, Виктория Димитрова и Цветелин Кръстев. Техни помощници бяха Иван Янев и Георги Гергов, като последният беше и главен координатор на целия съдийски апарат и отговаряше за съдийските наряди и попълването на схемата.
Домакините от училището, които предоставиха цялата си налична база за перфектното провеждане на държавното първенство, заслужават най-дълбоки благодарности. За отличното протичане на това голямо събитие изключително много допринесоха ръководителите на училището Жулиета Петкова и Петър Петров, които по всяко време бяха готови да окажат съдействие за каквото и да било. Също така благодарности заслужават Геновева Зашева, Евелина Кирязова, и разбира се, председателят на младежкия спортен клуб към училището "Атлет" Ресмие Ибрахимова, които постоянно оказваха съдействие на организацията. Лекар на състезанието беше д-р Колева, която се грижи по принцип за здравето на учениците в училището.
Без никакви въпросителни може да се заключи, че изборът на черноморската ни столица за домакин на Първото държавно първенство по шоудаун беше правилен и сполучлив. Трябва да се отдаде заслуженото и на малкия екип, който организира и изнесе на плещите си това събитие. Това бяха Стела Стефанова и Любомир Василев. Доброслав Илиев също се включи много активно и адекватно в организацията на мащабното мероприятие.
Българската национална телевизия отрази Първото държавно първенство по шоудаун, като в своите централни спортни емисии на 22 и 23 юни оповести шампионите в съответните категории.
Първото държавно първенство по шоудаун стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания и Министерството на младежта и спорта. Целта оттук насетне в този вид спорт е на първо място провеждането на държавните първенства да бъде ежегодно, а на второ място да започне да се трупа международен опит, който към момента е почти нулев. Не на последно място е и грижата за разширяването на географията на шоудауна и започването на неговото практикуване в повече клубове, членуващи във Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания".
От настоящата 2013 г. IBSA направи промени в правилника по шоудаун. Новият правилник също е преведен и достъпен и може да се свали от www.vitoshabg.com, където има и допълнителна информация за спорта шоудаун. Наред с всички промени има и промяна на хилките, те вече са по-тесни, с максимална ширина на площта до 7.5 см. Друга промяна е нивото на централната разделителна дъска, която по стария правилник отстоеше на 14 см от игралната повърхност на масата, а по новия правилник само на 10 см. Една от съществените промени, касаеща съдиите, е, че има възможност, когато главният съдия не е сигурен какво точно да отсъди, просто да обяви "лет" и да поднови играта с повторение на последния сервис.
Към юли 2013 г. на територията на страната има 5 маси за шоудаун – 3 в София и по 1 във Варна и Силистра. Предстоящо е производството на още 2 маси, които ще бъдат за Благоевград и Варна. Надеждите са повече от спортните клубове, членуващи във федерацията, да успеят да въведат този абсолютно достъпен и интересен спорт за всички зрително затруднени, без оглед на възраст и пол.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2013

IN MEMORIAM
Простихме се с Георги Струмски
БОЙНА СЛАВА
Огнените стрели
ГОДИШНИНА
115 години от рождението на Христо Смирненски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Дряново
Пловдив
Добрич
ИЗБОРИ
Читалището на слепите с "ново" ръководство
ИСТОРИЯ
Страшното лято на 1913
ЛИТЕРАТУРА
„Зрящи сърца”
Руската поетеса Ела Крилова за пръв път на български
ОБЩЕСТВО
Доставчици, регулаторни органи и изпълнителна власт тероризират потребителите
ОБЯВА
Безплатни юридически консултации
ПРАЗНИЧНО
Успение Богородично
ПРОЕКТИ
Успешен завършек на едно успешно начинание
"Креативни и активни"
ПЪТЕПИС
Потапяне във Вечния град
СПОРТ
Първо държавно първенство по шоудаун
Регионално първенство по спортен риболов в София
Приятелска среща на Карандила
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Ръководството на РСО София се отчете за половин мандат
Акценти от доклада на РУС
Международна конференция
ЮБИЛЕЙ
Верен приятел и искрен другар на подрастващите
Архив на изданието
1 2 3 4 5