Брой 07-08, 2013

Тема: СПОРТ

Регионално първенство по спортен риболов в София


На 27 юни край Панчаревския водоем се състоя традиционното регионално първенство по спортен риболов за хора с нарушено зрение. Тази надпревара ще се запомни с изключително утежнената метеорологична обстановка. През цялата нощ, предшестваща състезанието, дъждът не спря обилно да напоява столицата. Сутринта валежите продължиха. Риболовците от СКИ "Кракра" Перник така и не пристигнаха поради претърпяно пътно транспортно произшествие. За огромна радост перничани се отърваха с малки материални щети. Някои от столичани също бяха възпрепятствани от небесния водопад. В крайна сметка от 19 записали се край водната площ застанаха 12 риболовци от двата столични клуба "Пираните" и "Витоша", които не бяха ентусиазирани от студа, дъжда и вятъра, но трябваше да се пробват и да надхитрят спотайващата се във водите риба. Съревнованието стартира в 9 часа и по регламент трябваше да продължи 4 часа. Като че ли времето щеше да се смили над вече мокрите риболовци, защото дъждът понамаля, а даже по някое време и напълно спря. Но това беше през първия час, час и половина. Именно тогава Иван Янев извади една каракуда, тежаща 150 гр., а след него и една от двете дами - Величка Николова, успя да излъже 100-грамова каракуда. След това дъждът заваля отново и с още по-голяма сила, а риболовците, които в първите минути не оставяха въдиците, по-късно бяха принудени от водната стихия да ги изоставят и да се скрият под няколкото заслона, с които рибарникът разполага. Съдиите, виждайки, че няма шанс за спиране на дъжда, обявиха, че състезанието се съкращава с 1 час и така турнирът по спортен риболов за софийския регион приключи в 12 ч., а 2-те каракуди останаха единствените уловени през този ден риби. Така всички, които нямаха късмет този ден да имат улов, заеха 3-ото място.
Церемонията по награждаването се състоя под един от заслоните, а главният съдия Стоян Вълчев награди победителите, за които имаше медал и скромна парична премия. Всички участници в мероприятието получиха грамоти. Главен организатор на състезанието беше Пламен Бакърджиев. Главният "виновник" въобще да се осъществи и това спортно мероприятие Асен Алтънов - председател на столичната съюзна организация към ССБ, изказа своята голяма и искрена благодарност към всички, които, въпреки метеорологичните условия, дойдоха и взеха участие в традиционното регионално състезание по спортен риболов. Помощници на главния съдия бяха Михаил Цветанов и Любомир Павлов, които по всяко време оказваха съдействие на незрящите риболовци.
Тазгодишното регионално състезание по спортен риболов беше подкрепено материално от РСО София към ССБ и Столична община, а читалище "Луи Брайл 1928" също спомогна със своя автомобил за транспортирането на част от участниците.
След това мероприятие стана ясно, че занапред трябва да се проектира и резервен вариант, за да не се стига друг път до подобна ситуация, която повлия върху масовостта и доброто качество на проявата. В крайна сметка подобни състезания се организират за всички хора със зрителни увреждания и всички трябва да полагат максимални усилия повечето от тях да бъдат обхванати в спортните дейности. Хубаво е да се каже, че въпреки форсмажорната ситуация, организацията на цялото мероприятие беше на много високо ниво и всички от екипа заслужават отлична оценка за положените усилия.

Иван ЯНЕВ 

Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2013

IN MEMORIAM
Простихме се с Георги Струмски
БОЙНА СЛАВА
Огнените стрели
ГОДИШНИНА
115 години от рождението на Христо Смирненски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Дряново
Пловдив
Добрич
ИЗБОРИ
Читалището на слепите с "ново" ръководство
ИСТОРИЯ
Страшното лято на 1913
ЛИТЕРАТУРА
„Зрящи сърца”
Руската поетеса Ела Крилова за пръв път на български
ОБЩЕСТВО
Доставчици, регулаторни органи и изпълнителна власт тероризират потребителите
ОБЯВА
Безплатни юридически консултации
ПРАЗНИЧНО
Успение Богородично
ПРОЕКТИ
Успешен завършек на едно успешно начинание
"Креативни и активни"
ПЪТЕПИС
Потапяне във Вечния град
СПОРТ
Първо държавно първенство по шоудаун
Регионално първенство по спортен риболов в София
Приятелска среща на Карандила
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Ръководството на РСО София се отчете за половин мандат
Акценти от доклада на РУС
Международна конференция
ЮБИЛЕЙ
Верен приятел и искрен другар на подрастващите
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6