Брой 06-07, 2007

Тема: НАСЛУКА

Състезание

В последните броеве на списание "Зари" много се писа за софийската регионална организация на Съюза на слепите в България. Инфарктно извънредно заседание на Регионалния управителен съвет в началото на март, последвалата през април извънредна конференция на организацията, свикана за да реши въпроса кой да бъде неин председател...
И вече на 31.05.2007 г. можа да се види, че организацията се връща към нормалния си живот, т.е. на 31 май ръководството на организацията показа, че вече е готово да се занимава с проблемите на своите членове, а не само със самото себе си. На тази дата бе проведено станалото традиционно за района състезание по спортен риболов.
За развитието на тази нова страст сред нашите съюзни членове красноречиво говори фактът, че до преди две - три години едва се намираха необходимите пет човека, за да се проведе нещо подобно на състезание, а сега край водоема  в Панчарево се явиха петнадесет участника, между които и една дама.
От ръководството на организацията обявиха, че по една риба ще бъде подарена на всички участници, стига разбира се да успеят да си я хванат. А този, който пръв отчете успешен улов ще получи като подарък от собствениците на водоема уловената от него първа риба. Състезанието започна точно в 8 ч. и 50 мин. И завърши в 12 ч. и 50 мин. Главен съдия беше г-жа Зоя Колева. Тук е моментът да  отбележим, че всички участници в състезанието са безкрайно благодарни на момчетата - Любо и Вальо, които бяха помощници в съдийския екип на г-жа Колева, за тяхната отзивчивост и помощ, която те оказваха при всяка възникнала необходимост на напълно незрящите състезатели. Още в девет часа сполуката споходи Пламен Бакърджиев - той изтегли първата риба. След приключване на надпреварата уловената от всеки състезател риба бе претеглена от служители на водоема под контрола на съдийската комисия.
Независимо от ужасните метеорологични условия - проливен дъжд и непрестанен студен вятър, всички рибари бяха обхванати от неизчерпаем ентусиазъм и енергия. Вместо бутилката ракия, която задължително присъства при всеки риболов, тях ги грееше увереността, че "на дъжд рибата кълве повече".  Изглежда в това има нещо вярно, тъй като нито един от тях не остана с празни ръце.    
На този ден най-късметлия беше Пламен Бакърджиев, който не само пръв улови своя шаран, но по-късно хвана и най-голямата риба - четирикилограмова моруна, а накрая и съвсем заслужено завоюва първото място.
След приключването на състезанието новият председател на регионалната организация в София Асен Алтънов се беше погрижил да стопли, развесели и нахрани премръзналите участници.
Нашите читатели вече знаят, че участниците се класират не по броя на уловените риби, а по общото тегло на уловените от всеки състезател риби.
Първо място завоюва Пламен Бакърджиев с общ улов 8 кг. и 850 г.
След него се нареди Михаил Михайлов от Перник - 8 кг. и 400 г.
В тройката влезе и Никола Захариев - 7 кг. 370 гр.
Четвърто място зае  Маньо Алексиев - 4 кг. 820 гр.
Пети - Румен Трендафилов от Перник - 4 кг.
Следва шесто място за  Тодор Антонов - 2 кг и 500 гр.
Стоян Васев  - 2 кг. 360 гр.
Йордан Младенов - 1 кг. 990 гр.
Спас Карафезов - 1 кг. 850 гр.
Сергей Дубина - 1 кг. 450 гр.
Величка Николова - 1 кг. 100 гр.
и Атанас Ботев - 1 кг.
За това, че първи бе споходен от сполуката Пламен  Бакърджиев заслужено спечели ролка влакно, а за първото място в състезанието - макара. Състезателите заели  второ, трето и четвърто място бяха наградени също с макари, а участникът класирал се на пето място получи ролка влакно.
Стана ясно, че, след като в такъв мрачен, дъждовен и студен ден се намериха толкова навити и самоотвержени участници, риболовната страст здраво се е вкоренила сред членовете на регионалната организация на ССБ в София. Само до преди две - три години незрящите рибари в София можеха да се преброят на пръстите на едната ръка, сега те са много повече Тези състезания придобиват все по-голяма популярност и софийската организация спокойно може да сформира повече от един представителен отбор за национални и дай Боже и за международни състезания.

Димитрина МИХАЙЛОВАНазад

Всички статии на Брой 06-07, 2007

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
XV общо събрание на пълномощниците на ССБ
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Мария Захариева - един от най-практичните гласове
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Мездра
Горна Оряховица
Добрич
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРОГРАМА ФАР, Проект "Развитие на мрежа от центрове за обучение на възрастни"
НАСЛУКА
Състезание
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Всеки трябва да има лекар, на когото да довери проблемите си
ОЧЕРК
Душата на всяка компания
ПРИЗНАНИЕ
Седма литературна награда "Георги Братанов"
Аз винаги съм служил на човешкия дух
Издателствата от птичи поглед
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Отваряне на очите
СЛЕПИ ГЕНИИ
Хорхе Луис Борхес - геният от Буенос Айрес
СПОРТ
Българските голбални национали - номер едно в Сърбия
СТИХОВЕ ОТ ЧИТАТЕЛИ
Поезия от гр. Попово
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8