Брой 09, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Група от НПО "ХобиСклуб" посети две свети места по случай празника Голяма Богородица

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници. В тази връзка група ентусиасти от ХобиСклуб избра да посети два уникални обекта на територията на Община Варна. Първият бе манастирът "Свети Свети Константин и Елена". Преданието разказва, че тук още от ХVІ век е живяло монашеско братство. Възникването на манастира се свързва с чудотворната икона на Свети Свети Константин и Елена и с лечебния извор, който е запазен до днес и се намира под олтара на църквата. Още с влизането ни направи впечатление, че църквата е вкопана в земята. Този факт ни върна назад в историята на България. Иван Тодоров, ръководителят на клуба, напомни, че по време на османското иго не са разрешавали на българското население да издигне църква по-висока от човек на кон, затова църквите са били вкопавани около 1,5 – 2 метра в земята. Той добави още, че входът на църквите неслучайно е бил нисък - за да може всеки мирянин да направи поклон при влизането си в светата обител. Изживяването бе неописуемо.
С групата пътува и Ивелина Романова от Регионален исторически музей – Добрич, която внесе повече светлина с поднесената информация и така успяхме да влезем в душата и сърцето на святото място. След това някои си запалиха свещ с пожелание за здраве в семейството, а други поставиха своята лепта в малка урна и си взеха по едно шишенце вода от животворния източник. Пречистени и обновени, тръгнахме на една романтична крайморска разходка. На брега на Черно море усетихме дъха на морския бриз и уханието на прясно изпечена риба. Насладихме се на този неповторим миг и продължихме към Аладжа манастир. По време на пътуването госпожа Романова направи един кратък обзор на историята на нашия роден край и на това свято място, съхранило тайните, легендите и мистериите на Добруджа. Енергията тук е силна и пречистена и не се усеща умора при изкачването по многобройните стъпала. Разгледахме целия комплекс, съпроводени от Ивето, както всички вече я наричаме, защото сме я признали за част от сърцето на клуба ни. След това останахме да видим новото светлинно шоу върху скалите на Аладжа манастир. Преди да започне то уредникът на музейния комплекс Валери Кинов ни приветства с добре дошли. За нас бе чест и радост да бъдем отличени като ВИП гости за вечерта. Г-н Кинов ни запозна накратко с авторския екип на това грандиозно шоу и ни въведе в повествованието. Трудно може да намери човек думи, за да опише такова преживяване. Тръгнахме си омагьосани от това сакрално място и си пожелахме да предадем неговото послание на много наши приятели.

Иван ТОДОРОВ

Квартет "Кристоф" гостува на "ХобиСклуб"

Изключително приятна изненада поднесоха на членовете на ХобиСклуб музикантите от квартет "Кристоф" на 27 август – вторник. Виола, виолончело, клавир и обой са инструментите, на които прозвучаха произведения на Моцарт, Бах, Телеман, Шуман, Шуберт, Бритън.
Ръководител на квартета е Петър Христов. Той учи и преподава вече 11 години в град Карлсруе, Германия. Заедно със съпругата си Кайо и двете си сестри концертира из цяла Европа. Лауреат е на много международни фестивали с изпълнения на обой.
Залата на ХобиСклуб едва побра всички желаещи да се докоснат до изпълнението на квартета. Нежните трели на виолата и обоя докоснаха най-съкровените струни в душите на слушателите. Нежни чувства провокираха и вокалите на японката Кайо.
Петър Христов разказа за живота в Германия и за интересни случки при концерти. Той сподели впечатленията си от професионалното развитие на млади български таланти в чужбина. Според госта ни добрите изпълнители на класическа музика се ценят високо в Германия.
Ние сме много щастливи от факта, че имахме възможност да се докоснем до тези високи културни достижения. Благодарим от сърце на музикантите от квартет "Кристоф" и на родителите на Петър – Веси и Любчо Христови, които са жители на нашия град!

Иван ТОДОРОВ

Посещение в Центъра за защита на природата и животните

Верни на традицията си, от 13 години членовете на НПО "ХобиСклуб" водят разнообразен живот съгласно приетия месечен тематичен план.
На 10 септември - един хубав есенен ден, внушителна група от клуба посети добричкия зоопарк. Посрещна ни директорката Севдалина Венкова, която ни разказа за 10-годишната дейност на Центъра, за самоотвержения труд на екипа й, за интересните животни и за безценната помощ на г-жа Барбара Геринг от Швейцария. Радваме се, че сме едни от предложилите я за Почетен гражданин на Добрич през 2013 г.
Благодарим на г-жа Венкова и г-жа Василева, че ни показаха тайнството на животните в природата.

Иван ТОДОРОВ

Вести от Добрич

На 15 август тринадесет човека от Териториалната организация на сляпо-глухите се отправихме към Етнографска къща – Добрич. Поводът на посещението ни бе големият християнски празник Успение Богородично и 16 години от учредяването на Националната асоциация на сляпо-глухите в България.
Първо разгледахме обстойно този исторически паметник, съхраняващ добруджанските традиции и обичаи. Вслушвахме се внимателно в разказа на уредника. Етнографската къща се намира в центъра на Добрич, в непосредствена близост до църквата "Свети Георги". Тя е построена през 1860 г. от неизвестен майстор, след което става собственост на Димитър Друмев. Столетие по-късно – през 1972 г., е превърната в музей, представящ бита и поминъка на добруджанското население от края на ХІХ в. и началото на ХХ в. Състои се от соба, кухня, стая за гости и спалня за младоженци. В едно от помещенията са изложени земеделски сечива, стан и тъкани произведения.
След като разгледахме помещенията, се разходихме и в прилежащия двор, който също е аранжиран с предмети от нашето минало. Направихме си снимки и се отправихме към близката църква. Запалихме свещички за здраве и се помолихме от сърце на Богородица да закриля нашите деца и семейства.
Отдъхнахме на прохлада под дебелите сенки на старите дървета в градината пред християнския храм. Тук имахме възможност да поздравим именничките и да се насладим на августовския ден с чаша хубаво капучино.

Калинка КОВАЧЕВА

Щастливи дни в Троянския балкан

От 29 август до 5 септември 19 души от Териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич отмаряхме в почивна база "Релакс", Шипковски минерални бани. Чистият въздух, бистрата минерална вода и чудесното време допринесоха за едни превъзходно преживени дни.
Почивната база за поредна година предлага прекрасни условия. Персоналът, под умелото ръководство на своя управител – Велизар Хинков, също спомогна за нашия комфорт с вежливостта си. Организирана бе екскурзия до Троянския манастир, село Орeшак и село Черни Осъм. Благодарение на това, успяхме да посетим Природонаучния музей в Черни Осъм, както и изложба на занаятите. Докоснахме се до типичния за онзи район начин на живот и поминък. Разгледахме и цеха за керамика в Шипково. Посетихме панаира в Троян. Проведохме и спортен полуден. Дисциплините, в които се надпреварвахме, бяха: клякане, скачане на въженце, коремни преси и дърпане на въже. Завоювалите първите три места бяха наградени. Вечерите също прекарвахме задружно, като някои от тях бяха посветени на поезията, на хумора и сатирата, на песента. В края преминаваха и в танцови забави.
Галавечерята, организирана от работещите в базата, се състоя в последната нощ с участието на дисководещ.
По време на пребиваването си завързахме познанства с много хора от страната. Хубавите дни отлетяха неусетно. Разделихме се, като си обещахме през следващата година отново да се съберем в Троянския балкан.

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2013

АБОНИРАЙТЕ СЕ!
Започна абонаментната кампания за изданията на ССБ за 2014 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Добрич
София
Левски
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Незрящите от "Острова на благословените"
ОБЯВА
От 16 септември се приемат молби за включване в Хранителната банка
ПРЕМИЕРА
Пловдивчанин с нова поетична книга
ПРОЕКТИ
С чувство за национална принадлежност
По-достъпен кадастър за незрящите
СПОРТ
Европейско първенство по голбал
Турнир по канадска борба в Поморие
Архив на изданието
1 2 3 4 5