Брой 09, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


"Проглеждане в тъмното" – свеж планински полъх от един свежарски проект-предизвикателство

"Представи си горските звуци и миризми и меката земя под краката ти, докато напредваш, стъпка по стъпка, по лека планинска пътека. Трябва да внимаваш, защото си със завързани очи, а всички сетива, различни от зрението ти, изведнъж се усилват."
Така започва поканата на група млади хора, стоящи зад проекта "Проглеждане в тъмното", за една нетрадиционна разходка по пътеката над село Железница.
Това е второто от трите планирани събития по проекта. Целта на първото, състояло се на 15 юли, беше да се покаже нагледно как се справят незрящите в ежедневието си. На няколко маси, разположени в парк "Заимов", асистенти с нарушено зрение разясняваха на ентусиасти с вързани очи как да си зашият копче, да разпознаят монетите в джоба си, да приготвят сандвич и салата. Беше създаден и импровизиран дом с кухня и всекидневна, в който желаещите имаха възможност със закрити очи да разтребят и да се приготвят за пристигането на гости.
За участие в разходката, състояла се в първия ден на месец септември, бе необходима далеч по-голяма смелост. Задачата на незрящите инструктори – Верка, Панчо, Байрие и Сашо, беше, ориентирайки се с куче или бял бастун, да достигнат мястото за пикник, намиращо се на около километър от Железница, водейки под ръка по широката камениста пътечка доброволци със завързани очи. Индивидуалните предизвикателства включваха преминаване на дървен мост без перила, улавяне с шепи на пуснати от високо джанки, катерене по дървета и други.
Няколко думи за двете инициаторки на проекта. Савина е завършила биохимия в Бремен, а по-късно специализира епидемиология. Антония работи в Природонаучния музей, влюбена е в прилепите и току що се е върнала от Панама след 4-месечно изследване на един от местните видове. Запознават се преди година при участието си в младежки проект. Решават, заедно с хърватски колеги, да реализират идея, свързана със светоусещането, когато се лишим (волно или не) от едно от сетивата си, а именно зрението. От австрийското министерство на европейските и външните работи харесват и финансират идеята, а от Института за Дунавския регион и Централна Европа я подкрепят организационно. Партньори от българска страна са Природонаучният музей, Съюзът на слепите и фондация "Очи на четири лапи". Активно участие взеха и актьори от театралната трупа "Невиждан театър".
Резултатите са видими – с очи или чрез скрийнрийдър, на http://www.seeinginthedark.eu.
Идеите, заложени в проекта, изживените емоции и придобитият опит в общуването с различния ще продължат да съществуват някъде вътре в нас, дори и след края на "Проглеждане в тъмното". Има достатъчно възможности за получаване на малки грантове, обучения в чужбина, доброволчески инициативи, студентски програми и т. н. В нашия глобален, мултикултурен и доста по-толерантен в сравнение с минали периоди свят вратата за българските незрящи младежи е широко отворена. Друг е въпросът колко от тях се осмеляват да почукат, какво ги спира и как организациите ни могат да съдействат в тази насока?

Александър ВЕЛКОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2013

АБОНИРАЙТЕ СЕ!
Започна абонаментната кампания за изданията на ССБ за 2014 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Добрич
София
Левски
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Незрящите от "Острова на благословените"
ОБЯВА
От 16 септември се приемат молби за включване в Хранителната банка
ПРЕМИЕРА
Пловдивчанин с нова поетична книга
ПРОЕКТИ
С чувство за национална принадлежност
По-достъпен кадастър за незрящите
СПОРТ
Европейско първенство по голбал
Турнир по канадска борба в Поморие
Архив на изданието
1 2 3 4 5