Брой 09, 2013

Тема: СПОРТ

Турнир по канадска борба в Поморие


На 24 и 25 август в Националния център по рехабилитация "Свети Георги", град Поморие се проведе турнир по канадска борба за хора с физически увреждания. Вече две години това мероприятие се инициира от спортен клуб "Сварок", град Силистра. Клубът е изпълнител на проекта, който прави възможно провеждането на турнира по канадска борба в Поморие. Главната негова цел е да се даде шанс на хората с физически увреждания в България да покажат и другата своя визия в спортно отношение.
На 24 август рано сутринта в "Свети Георги" започнаха да пристигат участниците в съревнованието. С малки изключения в Поморие се събрахме състезателите от миналата година - все познати лица от спортните форуми, свързани с канадската борба, което е и добре, и недотам. Може би в такива проекти трябва всяка година да се включват нови лица, за да може повече хора да се докоснат до този атрактивен спорт. Но това едва ли е възможно на този етап поради ред причини.
Иначе от организационна гледна точка всичко беше перфектно подготвено. Главното действащо лице и основен двигател на мероприятието Красимира Георгиева, която отдавна се занимава с подобни проекти, не беше пропуснала дори и най-малката подробност и допринесе за превръщането на мероприятието в истински празник. Заедно с персонала на хотела тя ни настани по стаите, после ни заведе на обяд и в два часа ни събра в залата за провеждането на самото състезание. Претеглиха ни на кантара, за да се оформят категориите, и след това съдията на турнира ни запозна с правилата на играта. Жените, които бяха първи, се състезаваха в категории до 65 и над 65 килограма, а мъжете до 80 и над 80 килограма.
При дамите до 65 килограма първа на лява ръка стана Хасмик Варданян, а на дясна Ася Бурова. Другите места в призовата тройка бяха завоювани от Емка Танова. Тя стана трета на дясна и втора на лява ръка.
В категория над 65 килограма при жените за тези, които не за пръв път се срещаме на масата за канадска борба, още в началото беше ясно какво ще бъде крайното класиране. Дори Ана Маринова със своите над 100 килограма не успя да се справи с дряновския терминатор Маргарита Иванова. Лъчезарната и вечно усмихната Марго стана първа и на лява, и на дясна ръка. Ана Маринова от Пловдив зае второ място, а третите места в същата категория бяха завоювани от другите две пловдивчанки – Снежанка Кирчева на лява ръка и Димка Дамянова на дясна ръка.
След кратка почивка дойде ред и на мъжете да покажат бицепси. До 80 килограма, при много оспорвани борби, първо място на лява ръка спечели Данчо Йорданов от Дряново, второто място стана притежание на Ваньо Биячев от Варна, а трети в категорията се нареди Никола Стоянов от Пловдив. На дясна ръка, след изключително тежък финал и фалове на двамата състезатели, Ваньо Биячев зае първото място, а 60-килограмовият дряновец Йордан Йорданов остана втори. Трети на дясна ръка се класира представителят на София Добрин Добрев.
В категория над 80 килограма при мъжете приятна изненада поднесе участващият за пръв път Ангел Чалъков от Ямбол. Той безапелационно спечели всички борби и без нито една загуба напълно заслужено зае първите места и на двете ръце. Втори на дясна и лява ръка стана Иво Атанасов от Варна. Трети на лява ръка се нареди перничанинът Росен, а на дясна ръка Кирил Димитров.
Така премина вторият турнир по канадска борба в Националния рехабилитационен център "Свети Георги" в град Поморие. Завършек на целия този чудесен проект беше галавечерята, на която се състоя награждаването на призьорите, продължило с буйни песни и танци до първи петли.
Специални благодарности на организаторите и изпълнителите на проекта и целия персонал на Национален център за рехабилитация "Свети Георги", град Поморие!

Кирил ДАМЯНОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2013

АБОНИРАЙТЕ СЕ!
Започна абонаментната кампания за изданията на ССБ за 2014 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Добрич
София
Левски
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Незрящите от "Острова на благословените"
ОБЯВА
От 16 септември се приемат молби за включване в Хранителната банка
ПРЕМИЕРА
Пловдивчанин с нова поетична книга
ПРОЕКТИ
С чувство за национална принадлежност
По-достъпен кадастър за незрящите
СПОРТ
Европейско първенство по голбал
Турнир по канадска борба в Поморие
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6