Брой 06-07, 2007

Тема: ОЧЕРК

Душата на всяка компания

В нашите съюзни организации има съсъдбеници, които с извървения си житейски път, стъпките по него и човешките взаимоотношения помежду ни оставят трайна диря, която ни задължава при отбелязване на техния юбилей да се радваме искрено, че сме вървели заедно във времето
Искам този мой очерк да посветя на една жена - активен член и труженик на ТСО "Марица" - Пловдив, чието присъствие в нашите редове ни връща към приятни преживявания, значими по съдържанието си мигове и стъпки, чийто белег спира вниманието на човека и го връща по обратния път на спомените.
Стоянка Иванова Тодорова, както всички я знаем - нашата Таня, е родена на 10 февруари 1937 година в борческото градче Панагюрище. Тя от рано чувства зрителни смущения, но остатъчното й зрение позволява да завърши спокойно средното си образование в родния град. Разбира се пред нея застава проблемът с цялата си строгост - как да постигне трудовата си реализация при състоянието си с увредено зрение. Научава за съществуването на ПП "Успех" - Пловдив и твърдо решава, че това е желаният изход при така стеклите се житейски обстоятелства.
На 12 февруари 1965 година Таня прекрачва прага на нашето съюзно производствено предприятие в града на седемте тепета. Тук тя се среща с много свои съсъдбеници, възхищава се на житейската им увереност и се заразява от тяхното самочувствие на пълноценни хора. Тя усеща пулса на устремеността в трудовото всекидневие, става съпричастна в надпреварата с времето и рамо до рамо тръгва с тях през годините на съюзното съграждане.
Първоначално Таня е назначена в кошничарския цех. Това, както се знае от всички, беше изпитателната школа в Пловдивското предприятие за невиждащите труженици. С една дума тук се каляваха характерите на трудоустроените хора със зрителни увреждания. В този цех работата беше трудна и малцина от жените успяваха да усвоят древния мъжки занаят. Не след дълго преместват Таня в отдел "Папки", а след това я изтеглят в цех "Багажни куфари", където работи цели 20 години. През това време е вземала участие при изработването на нитовани, шити, дипломатически и други видове куфари с моден дизайн и специално предназначение.
След известно време Таня започва да работи в отдела за кабелни изделия и форми с различна употреба. На всяко работно място през годините тя е съсредоточена и внимателна, изпълнителна и отзивчива към колегите си, помага им с каквото може и при нужда получава подкрепа от тях.
Никога не е стояла на страна от обществения живот на своята бригада и на цялото предприятие. Оглавява профорганизацията в цех "Нитовани куфари", активно участва в Комисията към заводския профкомитет по социалните и битови дейности. Участва също така в Помирителната комисия от страна на трудовия колектив и в Стопанския съвет към предприятието.
Таня е член на ръководството на заводската първична съюзна организация. При разглеждането на множеството проблеми от всекидневието на невиждащите работници Таня винаги взема отношение и се стреми тяхното разрешаване да има положителен завършек, тъй като нуждите и потребностите на тази категория труженици са специфични по своя характер. Доста години тя ръководеше курса по готварство за невиждащите жени в предприятието, което помагаше на много от тях да обогатяват домакинските си умения и да придобиват максимална самостоятелност в своята семейна кухня. И днес много от тези жени още си спомнят за приятните и интересните занимания, които са обогатили познанията и са повишили практическият им опит  в кулинарното изкуство, подготовката на зимнина и трапезния етикет.
Разгръщайки страниците на отминалото време, годините се завръщат в мислите ни - тези спомени оживяват, връщат ни назад и радостните мигове на взаимното общуване се завръщат като на филмова лента, съхранена в съзнанието ни с визията на отлетялото време.
Наред с трудовата си дейност на повереното й работно място и проявяваната обществена активност, Таня веднага се включва в изявите на съществуващия самодеен художествен колектив. Започва да пее в певческия състав, ръководен от Керемедчиев и оттогава до ден днешен непрекъснато участва в различните вокални формации - вече над 40 години. Участвала е в постановки на драмсъстава, ръководен от изтъкнатия пловдивски поет Йордан Русков. С артистична интерпретация изпълняваше ролята си в пиесата "Другата светлина", написана специално за нашия драматичен състав от самия постановчик. С тази творба невиждащите пловдивски артисти постигнаха забележителни успехи на фестивалните сцени. Стоянка е участвала в художествения съвет на самодейния колектив под председателството на Иван Френков. Активно работи в Комисията по проблемите на жените към ПП "Успех", която организираше интересни срещи, приятни вечери, тематични викторини и специализирани изложби. Разбира се, всичко това се ръководеше от Величка Кърпарова, която отговаряше за културните изяви и творческите инициативи към предприятието. В тези интересни изяви по повод на тържества, срещи и забавни вечери Таня винаги имаше свое участие с анекдоти, вицове, хумористични интерпретации и така през годините внасяше необходимото разнообразие в общия сценарий на съответната тържествена изява. Тя и сега активно участва в клуба на жените "Орхидея" към РСО - Пловдив. Съвсем справедливо е да се каже, че тя е душата на всяка компания. От билото на извървения житейски път и по случай нейния седемдесет годишен юбилей заслужено заблестя сребърната значка, с която е удостоена от ЦУ на ССБ. Нека да й честитим наградата и да й пожелаем  спокойни старини и нека дълги години да бъде активен участник в живота на нашата организация!

 Данчо ДАНЧЕВНазад

Всички статии на Брой 06-07, 2007

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
XV общо събрание на пълномощниците на ССБ
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Мария Захариева - един от най-практичните гласове
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Мездра
Горна Оряховица
Добрич
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРОГРАМА ФАР, Проект "Развитие на мрежа от центрове за обучение на възрастни"
НАСЛУКА
Състезание
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Всеки трябва да има лекар, на когото да довери проблемите си
ОЧЕРК
Душата на всяка компания
ПРИЗНАНИЕ
Седма литературна награда "Георги Братанов"
Аз винаги съм служил на човешкия дух
Издателствата от птичи поглед
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Отваряне на очите
СЛЕПИ ГЕНИИ
Хорхе Луис Борхес - геният от Буенос Айрес
СПОРТ
Българските голбални национали - номер едно в Сърбия
СТИХОВЕ ОТ ЧИТАТЕЛИ
Поезия от гр. Попово
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8