Брой 10, 2013

Тема: ПРОЕКТИ

Да надскочиш себе си


Вярна на своята хуманна мисия за подпомагане на хората със зрителни увреждания, неправителствената организация "Център за подкрепа на социалната интеграция – Приоритети" и тази година организира и проведе по неповторимо привлекателен начин младежки международен културен обмен. Начинанието се реализира благодарение на разработен от екипа на организацията проект №BG13/A3.1.1/297/R2, одобрен от финансиращия орган – Национален център "Европейски младежки програми и инициативи" към Министерство на образованието и науката.
И така, в резултат от удачната среща на висококвалифицирания труд на създателите на проекта с предоставените от Националния център финансови средства, от 21 до 29 септември 2013 г. край град Враца за втора поредна година се проведе обмен, под надслов "Чрез конкуренция и сътрудничество към нови възможности за заетост на младите хора", в който взеха участие младежи от четири европейски страни. Участниците бяха както хора с нарушено зрение, така и такива без зрителни проблеми, за да може казусите, свързани с проблема с младежката безработица, да бъдат разгледани детайлно от всички възможни перспективи.
Основната цел на организаторите бе да се обсъдят добрите практики за справяне с настоящия глобален проблем – младежката безработица, във всички страни, да се преоткрият нови възможности, както и да се вземат под внимание текущите добри практики.
Четиридесет и четирима бе общият брой на участниците в международното културно събитие – единадесет души от страната домакин, също толкова представители имаше и от Молдова, Русия взе участие с десет души, а Румъния с дванадесет.
Деветдневното приключение започна на 21 септември и се проведе в хотелски комплекс "Хъшове". Предизвикателствата към младите хора започнаха още с първото съвместно занимание, предвидено от организаторите – "разчупване на ледовете" и поредица ролеви игри, чрез които участниците премахнаха границите и притеснението на групите и още от първия ден започнаха да работят като един голям екип. Последвалата лекция представи някои от най-добрите и полезни европейски програми, възможности за заетост в чужбина и в собствената страна.
Всеки ден се разглеждаха различни теми, свързани с пазарите на труда, заетостта, тенденциите във всяка от страните, проблемите, иновациите, възможностите, технологиите и традициите в сферата на заетостта на младите хора с и без увреждания. Многократно, както по време на лекциите, така и в дискусиите, участниците се разделяха на малки групи, за да изпълняват различни задачи. Малките екипи имаха разнообразни задания, теми за обсъждане, проблеми за разискване, бяха поставяни в хипотетични ситуации с цел взимане на оптимално решение, а след това всеки отбор представяше своите изводи пред останалите, за да дискутират съвместно тезите си.
Някои от основните проблеми бяха свързани с липсата на информация за приложения, които подпомагат мобилността, самостоятелността и ориентацията на зрително затруднените хора, и липсата на информираност в обществото за помощта и средствата, с които то може да е полезно на хората с увреждания.
Ролевите игри "Опознай себе си" и "Познаваме ли се и можем ли да живеем и да се трудим заедно" провокираха участниците да се поставят на мястото на другите и да погледнат света през техните очи. По време на дискусиите пък се разиграха ситуации, които симулираха интервю за работа на човек с увреждане и представител на фирма, който не е запознат с проблема на кандидата. След това групата обсъди начините на водене на диалога и грешките на всяка от страните и се опита да достигне и формулира най-добрия начин на представяне от страна на кандидата пред потенциален работодател. В този контекст бяха споделени и идеи за това какво може да се направи за по-добрата информираност на самите работодатели и какво е необходимо да знаят, ако наемат хора с увреждания.
Много практически игри, отново свързани с индивидуални и групови занимания, разкриха на младежите какво могат да постигнат в различни области, ако са част от екип или е необходимо да разчитат на собствените си възможности. Построяването на най-висока кула от хартия или най-бързото раздаване на прегръдки провокираха отборния дух и изграждането на доверието в малките общности на всеки от отборите. Съвместното споделяне на различни индивидуални проблеми и случки породи голям интерес и много нови идеи за това как да се постъпва на групово и индивидуално ниво. Често дискусиите напускаха конферентната зала и се пренасяха в свободен разговор навън.
Освен заниманията в зала в програмата на международния културен обмен бе заложено и посещаването на едни от основните природни и исторически забележителности в региона. Участниците от Румъния, Русия, Молдова и България разгледаха етнографския музей и посетителския център "Врачански балкан" в град Враца. Поход до връх Околчица, придружен с увлекателен разказ за историческия подвиг на Ботевата чета, предизвика искрен интерес у гостите на нашата страна. Дългият пешеходен преход бе истинско забавление и разтуха за всички и дори умората не заличи усмивките на извървелите част от историческия път на Ботев и неговата чета. Нескрито възхищение предизвика и посещението на природното образувание, известно с името "Божия мост". Кътчето от неземна красота, създадено от водата, накара младежите да се влюбят в неповторимостта на природата. Старата крепост и каменното чудо спечелиха място в спомените на всички.
Групата откри и хармонията на Черепишкия манастир. Той отвори вратите си за участниците, които посетиха храма и Вазовия кът, където без скрита гордост представителите на българската група разказаха за патриарха на българската литература и всички се докоснаха до мистичното място, на което той е създал някои от своите непреходни творби.
Истинско приключение бе и посещението на Леденика. Групата влезе и разгледа всички достъпни зали на пещерата. Екскурзоводът разказа подробно историята, тайнствените легенди и поверия, които се носят за това приказно място от поколение на поколение. Всеки един от участниците се осмели да премине през "прохода на грешника" и да си пожелае нещо в езерото на желанията. И въпреки трудния маршрут, множеството стълби и тесните проходи в пещерата, всички се гмурнаха до най-ниската й точка и потърсиха слънчевата светлина, едва след като се увериха, че няма непосетена зала. Паркът около пещерата, който в момента е в процес на доизграждане, даде възможност на посетителите си да се снимат с любими приказни герои. Фигурите са направени в човешки размери и са като живи. Младежите можеха да ги докоснат и да добият представа за всеки техен детайл. Приключението завърши с конна езда и много смях, предизвикан от падането на една разкачила се люлка.
Всяка от групите имаше своя вечер, посветена на културата на нейната страна – България, Молдова, Русия и Румъния. По време на тези вечери участниците представиха родината си, разказаха за своята история, народните си танци, националните си облекла, песните, дори и за уникалността на кухнята си. Някои от най-талантливите сътвориха истинско музикално шоу. Презентациите се превръщаха в невероятен празник.
Българската група завърши своето представяне, като демонстрира традиционен танц, на който се уловиха всички - с истински ентусиазъм и желание да научат правото хоро. Един от най-забележителните моменти по време на Молдовската вечер бе музикалното изпълнение на три талантливи девойки, които изпяха спираща дъха песен на три гласа. Руската презентация завърши с час по "Направи си сам", на който представителите на групата раздадоха на участниците материали и им показаха как да изработят восъчни изделия. Румънските представители не останаха длъжни на молдовското трио и мъжки хор изпълни румънски традиционни песни и представи някои от най-популярните си танци. Последната вечер бе посветена на традиционната и съвременна музика от всички страни.
"Чрез конкуренция и сътрудничество към нови възможности за заетост на младите хора" – този проект отключи енергия и креативност, обмени добри практики, създаде нови приятелства и безценен опит. Той не само успя да разруши границите и да премахне различията, но помогна на всеки един от нас да надскочи себе си.

Йоана ЕРМЕНКОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2013

15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Препятствията ни нараняват, но ни правят и по-силни
Да подадем ръка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Хасково
Асеновград
Добрич
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
По пътя на приятелството
ПРОЕКТИ
Пореден диалог на съюзното ръководство с младите хора
Да надскочиш себе си
СПОРТ
Реквием за една мечта
След четвърт век гребането отново е на мода
Архив на изданието
1 2 3 4 5