Брой 10, 2013

Тема: 15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН

Препятствията ни нараняват, но ни правят и по-силни


Това бе мотото на своеобразната кампания, инициирана от РСО София във връзка с отбелязването на Международния ден на белия бастун. Постарахме се да наблегнем върху достъпната градска среда и за кой ли път да посочим опасностите, които крие тя. Но както се видя и през тази година, заплаха за незрящите в града, освен зле изградения и неподдържан ландшафт, е и поведението на шофьорите на пътя. Два са по-сериозните инциденти с незрящи пешеходци. Първият доведе до смъртта на председателката на РСО Кърджали Недялка Камбурова. При втория тежко пострада председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" д-р Иван Янев. Колко още подобни произшествия със зрително затруднени са се случили през 2013 г. само можем да гадаем. От миналата година Българската асоциация на пострадалите от катастрофи е партньор на Съюза на слепите. Потърсихме ги и днес – за да популяризират отново издадената от тях брошура за знаците на белия бастун и да насърчат засегнатите от подобни произшествия да търсят правата си по съдебен път. Телефонът за връзка с централния офис на БАПК е 952 66 66.
Въпреки че е ден на белия бастун, по изключение за този 15 октомври за основен цвят избрахме ярко жълтото, за да станем по-забележими за околните - било за търговците, отворили вратите си на 90 градуса в рамките на тесните тротоарни пространства, било за шофьорите, развиващи бясна скорост по улиците. Жълтото, освен множеството смисли, обвързвани с него, е и цвят, предизвикващ внимание – след червения светофар светва жълт – това е момент, траещ няколко секунди, при който водачите трябва да направят своята мигновена оценка на ситуацията. Призивът ни към водачите бе да се оглеждат по-внимателно; към органите, утвърждаващи листовките, да поместят повече информация за придвижващите се с бял бастун и куче-водач; към институциите в града ни – да поставят повече повдигнати пешеходни пътеки и да отстранят преградите, превръщащи ежедневно придвижването ни в градска среда най-малкото в неприятно преживяване. Изразихме символичния си протест от неефективността в работата на онези служби и чиновниците в тях, чийто приоритет би трябвало да бъде безопасността и достъпната градска среда за незрящите хора, като се облякохме в дрехи с по-ярки цветове и светлоотразителни жилетки. Изработихме значки и лентички, чрез които привличахме съмишленици.
Всички усилия, положени през изминалия Ден на белия бастун, ще отидат на вятъра, ако не използваме набраната инерция и не се опитаме да комуникираме с управляващите по повдигнатите ключови проблеми, отнасящи се до достъпната среда в София. Освен чисто физически тези проблеми не са съвсем уредени и нормативно. Така наречената Наредба 4 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е показателна илюстрация на горната теза. Там е уточнено какво трябва да е отстоянието, за да се отварят вратите в обществените тоалетни – нещо безспорно важно за хората в инвалидни колички, но нищо не се споменава за силата на звука на светофарите или за големината на тактилните плочи, гарантираща максимално добър усет и стабилно придвижване с бял бастун.
И през тази, както и през миналата, година успяхме да осигурим ресурс за провеждането на информационно изложение за услуги и помощни технически средства за незрящи. Освен наличните в Съюза на слепите тифлоприбори такива бяха показани от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в София и Националното читалище "Луи Брайл 1928". Инж. Андрей Василев сподели идеи за нови накрайници на изработения от него бастун, а от фондация "Хоризонти" се похвалиха със спечелен нов проект, предвиждащ оптимизация на библиотечния каталог и набиране на повече доброволци. Голям интерес предизвикаха и новите участници в изложението на фирма "Оптигруп" ЕООД, чиято дейност е насочена основно към обслужване на клиенти с частично загубено зрение. Те са представители на известната немска фирма "Карл Цайс" и работят вече половин година у нас. Внасят разнообразен набор от оптични устройства, включително и телевизионни увеличители. Уредите се предлагат и на изплащане. Повече информация за услугите на фирмата може да получите на националния безплатен телефон 0800 14777.

Александър ВЕЛКОВНазад

Всички статии на Брой 10, 2013

15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Препятствията ни нараняват, но ни правят и по-силни
Да подадем ръка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Хасково
Асеновград
Добрич
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
По пътя на приятелството
ПРОЕКТИ
Пореден диалог на съюзното ръководство с младите хора
Да надскочиш себе си
СПОРТ
Реквием за една мечта
След четвърт век гребането отново е на мода
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6