Брой 10, 2013

Тема: 15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН

Да подадем ръка


На 15 октомври човечеството отбелязва Деня на белия бастун. Разни са прийомите на хората, чиято съдба е връчила бял бастун в нелекия им живот на незрящи. Историята на белия бастун бележат имена като Джеймс Бигс, който първи боядисва бастуна си в бял цвят, графиня Гуили Хербемонт, която препоръчала на контетата от Париж да оставят белия цвят на бастуните си само за незрящите, американския президент Джонсън, подарил 1000 дълги бели бастуна на незрящи американци, и други.
"ХобиСклуб" Добрич започна своята подготовка за отбелязването на Деня на белия бастун още на 14 октомври със среща с ученици от 9 А клас, с курсов ръководител г-жа Силвия Стойчева. Тя се състоя благодарение на любезното съдействие на директора на СОУ "Петко Рачов Славейков" Добрич г-н Георгиев и зам.-директора г-жа Митева.
С голямо внимание и уважение към незрящите учениците изслушаха лекцията за езика на белия бастун на председателя на "ХобиСклуб" Иван Тодоров. На младите възпитаници бяха раздадени диплянки "Когато сме с човек без зрение", които насочват към основните правила.
На 15 октомври "Лайънс клуб" Добрич подари на "ХобиСклуб" 10 бели бастуна. След това Международният ден на белия бастун продължи в базата на "ХобиСклуб" със същите ученици от 9 А клас, които ни гостуваха и демонстрираха наученото от тях предния ден. Със завързани очи и бял бастун те преминаха по стълбището на клуба ни.
Срещата продължи с почерпка на гостите и членовете на "ХобиСклуб" с домашно приготвени сладки, благодарности, пожелания за нови срещи и обещания за подадена ръка.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 10, 2013

15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Препятствията ни нараняват, но ни правят и по-силни
Да подадем ръка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Хасково
Асеновград
Добрич
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
По пътя на приятелството
ПРОЕКТИ
Пореден диалог на съюзното ръководство с младите хора
Да надскочиш себе си
СПОРТ
Реквием за една мечта
След четвърт век гребането отново е на мода
Архив на изданието
1 2 3 4 5