Брой 10, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Асеновград


Една чудесна инициатива

По решение на Управителния съвет на Териториалната съюзна организация на слепите в Асеновград на 21 и 22 септември тази година беше организирана екскурзия за нейните членове с придружителите им. Маршрутът бе Асеновград – Пампорово – Смолян - Златоград (нощувка) – Гърция. Водачи на групата бяха Иван Шопов – председател, и Алекси Ладжев – зам.-председател.
Като начало в Пампорово посетихме църквата "Успение на Пресвета Богородица". Всички знаят, че през 1933 г. се слага началото на родопския курорт и престижен ски-център Пампорово. Че името му идва от керванджийските мулета на Райчо Белев, които като пампор (влак) се виели из планинските пътеки. А църквата, построена изцяло от дарения, е осветена през 1999 г. Великолепните стенописи, проектирани и изпълнени от професор Тома Върбанов и Вера Томова, дърворезбеният иконостас и звучащата църковна музика внушават молитвено смирение.
Автобусът се спуска към Смолян. Някой се е погрижил в този момент да зазвучи песента за Дельо войвода. До общината в Златоград има негов паметник, а недалеч оттам е мястото, където е бил смъртно ранен. В Смолян пък живее Валя Балканска. Нейното изпълнение на песента за легендарния войвода и до днес лети в космоса. В Смолян групата посещава храма "Свети Висарион Смоленски", осветен на 2 юли 2006 г. Носи името на Висарион Смоленски - местен епископ и мъченик от ХVII век. Втори по големина е в България – след храм-паметника "Свети Александър Невски" в София. Камбанарията му е 32 м висока. Има 11 камбани (най-тежката е 2 тона). Главният иконостас е изработен от Кънчо Цанев. Иконите са рисувани от иконописци под ръководството на Елена Дечева и Дечко Дечев. Строежът е финансиран от частни дарения – около 3,5 милиона лева. Групата попадна на църковния ритуал "Прибиране на Светия Кръст от Кръстовден", изпълнен от отец Запрян.
Духовно обогатени, отново тръгнахме на път - през Мадан за Златоград. Беловидово и Алтън касаба са някогашните имена на това селище, намиращо се днес на 5 км от гръцката граница. Нощувахме в хотел "Гребенци". Но преди нощувката имаше още интересни неща да се случат. В трапезарията на хотела се проведе среща-разговор с председателя на Регионалната съюзна организация на слепите в Смолян Теменужка Миткова и сътрудника Златко Златков, както и с председателя на организацията на инвалидите в Златоград Сашо Байрев. Втората част от срещата бе с развлекателен характер, благодарение на акордеона на Златко Златков и песните, изпълнени от Иван Шопов и Теменужка Миткова.
Кулминацията на този ден обаче предстоеше. Посетихме Етнографския ариален комплекс (ЕАК) с реставрираните старинни къщи - Александровите къщи, Згуровата къща, Таневата къща, Пачиловската къща, Етнографския музей и много други обекти. Надписите "Цървулджия", "Тъкачница", "Сарачъ”, "Грънчаръ", "Дюкянъ", "Гостилница" и т. н. създаваха завладяваща екзотика. Тук от ранните вечерни часове до късна доба се вихреше веселие. Наредените маси по калдъръмената улица, предлаганите традиционни ястия, превъзходните вина, българската и гръцка музика на живо бързо катализираха настроението. Виха се хора, игра се сиртаки. Част от това веселие беше и асеновградската група, която отбеляза значимо присъствие на празника на града.
Следващият ден, за съжаление, донесе разочарование и огорчение, а за ръководителите на екскурзията и допълнително напрежение. По план в този ден предстоеше влизане в Гърция – през Ксанти до курортното селище Миродато на Бяло море. Въпреки безупречната предварителна организация, то не се случи. Трите ангажирани микробуса от Златоград за групата не бяха допуснати на гръцка територия. Причината?! Забрана за МПС над 2 тона поради профилактика на пътя, а микробусите бяха поне четири тона. Без да имаш предварителна информация за това - какво става!? Стигаш до граничния пункт. Чакаш половин час дано стане някакво чудо. Чудото не става! И обратно! Курсът платен, но неосъществен! Фирмата се оказва коректна и връща парите. Ама главоболието и напрежението кой ще ги върне?!
Автобусът потегля към Асеновград. Огорчението се превъзмогва и доброто настроение отново завладява всички. Та нали преди това имаше един незабравим ден. Колко по-хубаво обаче щеше да бъде, ако към този незабравим ден беше прибавен още един, какъвто беше замисълът!

Йордан КОЖУХАРОВНазад

Всички статии на Брой 10, 2013

15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Препятствията ни нараняват, но ни правят и по-силни
Да подадем ръка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Хасково
Асеновград
Добрич
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
По пътя на приятелството
ПРОЕКТИ
Пореден диалог на съюзното ръководство с младите хора
Да надскочиш себе си
СПОРТ
Реквием за една мечта
След четвърт век гребането отново е на мода
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6