Брой 10, 2013

Тема: СПОРТ

След четвърт век гребането отново е на мода


В слънчевото есенно утро на 26 септември около 30 човека се събраха на езерото край Панчарево. Поводът бе възобновяването на спорта академично гребане в рамките на регионалната столична организация. През последната година с финансовата подкрепа на Съюза на слепите и логистичната на софийската организация и СКИ "Пираните" бяха основно ремонтирани две лодки. Към момента те са напълно годни за гребане в тренировъчни или състезателни условия.
Преди присъстващите членове на организацията и клиентите на ЦСРИ София сами да се убедят в това се състоя кратка тържествена церемония. Асен Алтънов – председател на РСО София, изрази надежда, че и други клубове от страната ще започнат да развиват този спорт, за да се получи реална конкуренция. Двама от гребците ветерани – Бонка Гергова и Йордан Йосифов - Адмирала споделиха спомени от златните години на този спорт в ССБ – 70-те и 80-те на миналия век. Г-н Йосифов отправи и няколко препоръки към начинаещите – какво трябва да е положението на тялото, за да се избегнат наранявания, как да се отнасят към треньора и съотборниците си, колко важни са синхронните движения с греблата и така нататък.
Във всяка от лодките има място за шест гребци, един рулеви (който стои отпред и определя посоката) и още няколко човека, които при желание могат да се возят за удоволствие.
Тренировки ще се провеждат всяка сряда и събота между 10 и 12 ч. В тях могат да участват членове на всички клубове, попадащи в обсега на столичното РСО. На езерото лодки и водни колела могат да се наемат и на свободни начала – за час цената е 5 лв., а за два – 8 лв.
До Панчарево може да се стигне с автобуси с номера 1, 3 и 4, движещи се по линиите на столичния градски транспорт.

За гребането като спорт

За гребането е характерно, че греблата имат опорна точка с лодката (за разлика от кану-каяка).
При разпашните лодки, с каквито организацията разполага, всеки гребец използва едно гребло, което държи с две ръце. В случая шестте гребла са изработени от смърч.
Академичното гребане е спорт, който натоварва и развива мускулатурата на цялото тяло и изисква много голям витален капацитет (вместимост на белите дробове), както и добро чувство за равновесие и координация на собствените движения с тези на останалите гребци в лодката.
Гребането развива качества като стремеж за пълен синхрон и екипност. Спортистите научават, че ако не успееш да ги приложиш в полза на отбора си, личните ти качества нямат значение за никого. Вероятно заради това повече от 100 години колежи и университети активно стимулират студентите си да практикуват гребане.
Академичното гребане е създадено в английските университети Оксфорд и Кеймбридж. Оттам идва и името му. В този вид гребане основно се натоварват най-силните групи мускули – на краката, кръста и ръцете. На тренировка един гребец би трябвало да изразходва около 3 000 килокалории - с пъти повече от един обикновен човек.
Интересен е фактът, че в този спорт няма рекорди, защото в плитка вода се гребе по-трудно, а в дълбока по-лесно.
Стандартната състезателна дистанция е 2000 м. Най-старото състезание е регатата между университетите на Оксфорд и Кеймбридж, проведена за първи път през 1829 г.

За материала е използвана и информация от УикипедияНазад

Всички статии на Брой 10, 2013

15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Препятствията ни нараняват, но ни правят и по-силни
Да подадем ръка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на Съюза на слепите в България
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Хасково
Асеновград
Добрич
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
По пътя на приятелството
ПРОЕКТИ
Пореден диалог на съюзното ръководство с младите хора
Да надскочиш себе си
СПОРТ
Реквием за една мечта
След четвърт век гребането отново е на мода
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6