Брой 11, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Вести

На 15 октомври - Международния ден на белия бастун, представители на "Лайънс клуб" направиха дарение на незрящите. На председателите на Териториалната организация на слепите в Добрич, "ХобиСклуб" и ТО на сляпо-глухите бяха предоставени по10 бели бастуна.
На 18 октомври, отново по случай Деня на белия бастун, в града ни бе изнесен концерт под надслов "Светлина в душите, музика в сърцата". Той бе организиран от Териториалната организация на слепите в Добрич и варненската фондация "Съпричастие". Участваха Народен хор "Светлина", оркестър "Спектър", група за градски песни "Еделвайс", трио "Надежда" - всичките от Варна, и група за обработен фолклор "Светлина" от Добрич.
Приветствие поднесе госпожа Камелия Койчева – зам.-кмет на Община Добрич. По време на концерта всички притихнали се наслаждаваха на изпълненията. Когато някое изпълнение свършваше, се чуваха само ръкоплясканията на публиката.
Присъстващите останаха много доволни, като пожелаха на участниците ползотворна по-нататъшна работа. След концерта варненци и добруджанци се събраха и отпразнуваха своята среща. Отново имаше много песни и танци.

Паунка ПЕЕВА

Ехо от Родопите

На 19 и 20 октомври четири човека от Териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич посетихме Кърджали. Поводът на гостуването ни бе състезание по канадска борба в памет на Недялка Камбурова. Организатор на събитието бе Емилия Станчева – световен шампион в дисциплината за 2012 г.
Слънчевите есенни дни благоприятстваха за приятното ни пътуване и пребиваване в това красиво кътче от родината ни. Нощувахме близо до град Ардино - област Белите брези. След настаняването ни в уютен хотел се разходихме сред природата. Останахме очаровани от есенните багри в планинската местност, изобилстваща с брези и борове. Любувахме се на красивия залез, тъй като слънчевите лъчи минаваха свободно между клоните на дърветата. Въздухът бе кристално чист.
Гостоприемните домакини от област Кърджали ни предложиха типични за техния регион ястия. Насладихме се на специален поздрав от певческата група за родопски песни от Ардино. Прекарахме една незабравима вечер заедно с приятели от почти всички кътчета на страната.
На другия ден, преди състезанието, с букети цветя отдадохме почит пред гроба на нашата незаменима приятелка Нели Камбурова.
Надпреварата по канадска борба се организира благодарение и на верига бензиностанции OМV. В началото изслушахме официални приветствия от кмета на Кърджали и председателя на Общинския съвет.
Надпреварвахме се в категории до и над 65 кг (лява и дясна ръка) за жените и до и над 80 кг (лява и дясна ръка) за мъжете.
Добруджанци не взехме медали, но се представихме добре. За нас по-важното е, че имахме възможност да се срещнем с наши приятели по съдба и да надзърнем в Източните Родопи.
Благодарим от сърце на домакините и организаторите за тази прекрасна и незабравима среща, която дълго ще топли нашите сърца!

Калинка КОВАЧЕВА

Признание за труда и таланта

На първи ноември – Деня на народните будители, от 11 часа в Огледална зала "Нели Божкова" се състоя общоградско тържество. Поводът бе награждаването на будителите за град Добрич.
Огромна беше радостта ни, когато научихме, че състав "Антица" към ТО на сляпо-глухите в Добрич е сред номинираните. Вече осем години ръководител на този състав е Мария Паскалева – дългогодишен читалищен деятел.
Състав "Антица" винаги достойно е представял както организацията ни, така и любимия ни град. Радваме се, че обществеността помни тези постижения. Доказателство за това бяха връчените плакет и грамота за принос в духовното развитие на Добрич и активно участие в музикалния живот на страната, както и за многобройните отличия и призове, завоювани на национални фестивали и конкурси.
Отличията бяха връчени лично от Детелина Николова - кмет на Община град Добрич.

Калинка КОВАЧЕВА

Обич и преклонение на вечните будители

"И ний сме дали нещо на света
И на вси славяни книга да четат…"


На тържество в "ХобиСклуб" изразихме своята почит и преклонение пред живота и делото на българските будители. Скъп гост за празника бе Елена Попова -учителка, писателка и краевед. Родена е на 24 септември 1936 г. в Добрич. Работила е като учител, била е заместник-председател на Дружеството за разпространение на научни знания "Георги Кирков", както и съветник в Трети градски избирателен район.
Автор е на много книги, стихове, публикации за живота и делото на Стефан Караджа, изследвания върху бита на добруджанци. С крехкия си глас тя прикова вниманието на присъстващите със своите стихове. Говори за първопросветителите и възрожденците - Константин Преславски, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Найден Геров и плеяда други, които през годините пръскат светлина и техният патриотизъм вълнува сърцата на всички, които не могат да живеят без слънцето на България.
Председателят на "ХобиСклуб" Иван Тодоров припомни за златните камбанки с надпис "Бъдете незамлъкващи камбани", връчвани на журналистическата гилдия през минали години.
С топли думи прочувствено говори и Веселина Малчева - библиотекар и краевед, за Левски, Ботев, Райна Княгиня, Захари Стоянов, Адриана Будевска, Йордан Йовков, Дора Габе.
Но какво е този празник без българския учител?
Учителите Дора Стоянова, Зинка Петрова и Недялко Стоянов разказаха свои спомени за празнуването на този ден.
Прочувствено бе и рецитирането на Нели Катранджиева. С обич тя прочете имената на вечните будители на Добрич - учителите Николай Минчев, Веселина Станева, Веса Ганчева, Любка Станчева, Сава Чекелов, Божидар Ханджиев, Панайот Иванов, Ахил Карамузов, проф. Петър Тодоров и други.
Димитър Кънчев припомни стихотворението "Борба" на Христо Ботев, което и днес звучи актуално.
Тържеството завърши с възрожденски песни, изпълнени от групата "Да останем млади" с ръководител Светла Стоева.

Иван ТОДОРОВ

Валентин Аюи - баща и учител на слепите

Гражданското сдружение "ХобиСклуб" припомня, че 13 ноември е Световен ден на незрящите хора. На този ден 200 милиона слепи и слабовиждащи в света очакват да бъдат поздравени и подкрепени от своите зрящи приятели и близки. На 13 ноември 1745 г. е роден френският благородник Валентин Аюи, който, виждайки жестоката несправедливост към тази група хора, се заклева пред себе си да направи живота на незрящите по-достоен. Приносът му към тази част от човечеството е неоценим, доказвайки, че и незрящите в интелектуално отношение са като всички останали хора на земята. През 1946 г. цялата световна общественост и ООН определят рождения ден на френския благородник - 13 ноември, за Международен ден на слепите. По този повод поканихме нашите членове и приятели в клубната ни база. Тържеството се изрази с прочит на историко-биографични данни за този велик благородник, скромна почерпка и поздравления към всички съпричастни към съдбата на незрящите. Погледнете до себе си и поздравете тези хора!

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 11, 2013

ГОДИШНИНА
5 години ЦСРИ - Габрово
Васил Долапчиев: "На хората с увреждания в Европа се гледа като на значим национален капитал"
Добре дошли в ЦСРИ - Габрово
Въпреки окопите и траншеите
Поздравителен адрес
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Пловдив
Добрич
Бургас
Горна Оряховица
Левски
Червен бряг
Асеновград
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
За живота на незрящите французи
ОЧЕРК
Лало Павлов - злободневен сатирик и отявлен Дон Жуан
ПРОЕКТИ
Разработен е софтуер за генериране, провеждане и оценяване на тестове, достъпен за хора с увреждания
За новия проект на фондация "Хоризонти"
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6