Брой 11, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


Денят е понеделник, датата 30 септември 2013 г. Всичко е готово за поредното мероприятие на ТСО Бургас съвместно с ЦСРИХЗУ. Времето е мрачно, вали и духа силен вятър. В очакване сме да дойдат съюзните членове. Притеснението е голямо - да не би да се откажат. Докато дойде часът на тръгване, всички са налице, а времето се успокои - дъждът спря и вятърът утихна.
Маршрутът бе от Бургас до Созопол. Целта бе да се съберем в общинския град и да проведем среща-обяд на съюзните членове с представители на общинска администрация в Созопол. Голямата изненада бе, когато в автобуса г-жа Монева - председател на РСО Бургас, обяви, че регионалната структура подарява на съюзните членове 45-минутна разходка с кораб в залива на Созопол. Пристигайки, се качихме на "Биг баба" - кораб за разходка, и изживяхме нещо неповторимо. Особено запомнящо се бе поведението на 88-годишния Вълко Драгиев. Неговите думи бяха: "Доживях да се кача и на кораб!".
Обедът бе в заведение, собственост на нашия съюзен член Милен Панайотов. Млад, напълно незрящ, той с лекота се справя със задълженията си на управител и ръководител на своя бизнес.
За веселието няма какво да говоря. Ние умеем да се веселим. Гостите останаха очаровани от изпълненията на певческа група "Настроение" към ТСО Бургас и танцова формация "Чайка" към ЦСРИХЗУ. Хубавата музика и нашият акордеонист Христо Чираджийски вдигнаха всички на дансинга.
Смятам, че тази среща бе не само весела, но и ползотворна. Успяхме да направим така, че съюзните членове от община Созопол да се запознаят с много други съюзни членове. На срещата присъства г-жа Щерионова - директор на Дирекция "Социално подпомагане" Созопол, която успя да поговори с всеки, който имаше нужда от това, за което много и благодарим. Поздравени бяхме и от представители на общинската администрация в Созопол.
На тръгване си обещахме тези срещи да станат традиция.

***

Международният ден на белия бастун в ТСО Бургас винаги се е отбелязвал с голямо организирано мероприятие. Тази година то се проведе на 14 и 15 октомври под мотото "Ние виждаме със сърцата си" съвместно с РСО Бургас.
Тръгнахме от клуба на слепите и първата ни спирка бе в Ахтопол. Оттам 21 съюзни членове с придружители (а тези, които притежават добри мобилни умения, с бял бастун) преминахме по екопътека - 7,5 км от Ахтопол до село Бродилово. Прекосихме Странджа по пътека, по която не бяхме минавали. Преходът бе приятен, полезен и поредното доказателство, че за нас няма непреодолими препятствия. Времето бе чудесно и всички пълнехме гърди с чист балкански въздух и се радвахме на девствената природа.
Вечерта цялата група от 44 съюзни членове бе посрещната в ресторант "Света Марина" в Бродилово от семейство Яневи и нашите приятели от певческата група към Народното читалище "Екзарх Антим І".
Гости на мероприятието бяха д-р Младен Бъчваров – общински съветник, г-жа Нели Бъчварова - управител на ДП "Българо-Германски център" Царево, кметът на Бродилово г-н Илия Илиев и управителят на ЦСРИХЗУ г-жа Теменуга Колева.
Вечерта премина под знака на поздравленията и богатата палитра от странджански песни и хора. Веселихме се заедно - гости и домакини, и се създадоха трайни приятелства.
На другия ден след закуска посетихме информационния център на "Странджа парк" в селото и отпътувахме. Спряхме на тракийското светилище "Бегликташ" до Приморско в околностите на резерват Ропотамо. Там отново извървяхме повече от километър. Когато излязохме от пътя на голяма поляна, усетихме нещо различно. В местността се намира нещо уникално, нещо, което няма аналог в България. Огромни камъни, които по начина на подреждане образуват календар, часовник и обсерватория. Струва си да прекараш деня там и да се заредиш с енергията, която излъчват.
Доволни от посещението на това светилище, заредени с положителни емоции, продължихме за Бургас.

Марулка ТОДОРОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2013

ГОДИШНИНА
5 години ЦСРИ - Габрово
Васил Долапчиев: "На хората с увреждания в Европа се гледа като на значим национален капитал"
Добре дошли в ЦСРИ - Габрово
Въпреки окопите и траншеите
Поздравителен адрес
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Пловдив
Добрич
Бургас
Горна Оряховица
Левски
Червен бряг
Асеновград
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
За живота на незрящите французи
ОЧЕРК
Лало Павлов - злободневен сатирик и отявлен Дон Жуан
ПРОЕКТИ
Разработен е софтуер за генериране, провеждане и оценяване на тестове, достъпен за хора с увреждания
За новия проект на фондация "Хоризонти"
Архив на изданието
1 2 3 4 5