Брой 11, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Горна Оряховица


Сдружение "Човещина" на 15 години

Сдружение "Човещина" издържа изпитанието на времето. Основано на 3 юни 1998 г., то продължава да е център на културния живот на незрящите в Горна Оряховица. В него членуват както лица с увредено зрение, така и зрящи интелектуалци от Великотърновска област.
Всички членове на сдружението са доброволци.
Председател на сдружението от основаването му е Катя Кряжева. Като секретар два мандата работи горнооряховската поетеса Недялка Рибарева, след нея един мандат Стефка Райнова, а сега секретар е Галина Йорданова.
На сбирките си членовете на сдружението дискутират по различни теми. Ето някои от тях: "Традиции в българското семейство", "Любовта - стимул за живот", "България-духовен център на човечеството", "Човещината - спомен или реалност", "Какъв трябва да бъде министър-председателят и кои трябва да са неговите приоритети?", "Имат ли ефект стачките у нас и намират ли те обществена подкрепа?", "Има ли истинско приятелство?", "Как да получим Божията благодат?", "Какво би ви направило щастливи?", "Силата на позитивното мислене", "Разпознаване на чувства" и други.
Традиция е на дискусиите да се канят и гости. Скъпи гости са ни били великотърновският поет Радко Радков, горнооряховският поет Стефан Митев и съвсем наскоро новият президент на Лайънс клуб "Велико Търново - Царевец" поетесата Павлина Владева.
От изявените незрящи интелектуалци са ни гостували Георги Братанов, Владислав Кацарски, Ангел Сотиров, Величка Кърпарова, Тодор Андонов, Димитър Грудев, Веселина Стоилова, Генко Изворски, проф. Владимир Радулов, както и японският журналист-есперантист Цукуру Харада.
С членовете на сдружението сме обсъждали множество книги, сред които "Нравствени писма до Луцилий" на Сенека, "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун и "Подсъзнанието може всичко" на Джон Кехоу.
Екип на сдружението разработва проекти в партньорство с Лайънс клубовете "Велико Търново" и "Велико Търново - Царевец". По проекти проведохме обучение по брайл, есперанто за начинаещи и напреднали, създадохме групи за психично здраве и оздравителна гимнастика и други.
Със съдействието на Лайънс клубовете от Велико Търново групата есперантисти от Горна Оряховица участва в Международния конгрес на слепите есперантисти в курорта "Албена".
Членове на сдружението повишаваха административния си капацитет по проекти на Съюза на слепите в България, фондация "Хоризонти", сдружение "Здраве за всички", "В.А.Р.А.", Областна администрация Велико Търново.
Приоритет на сдружението е и защитата на правата на хората с увреждания. В края на декември 2008 г. в София членовете на "Човещина" участваха в протестната акция, организирана от Центъра за психологически изследвания с председател Диана Инджова, където настоявахме за подписването на Конвенцията за защита правата на хората с увреждания, приета от Общото събрание на ООН.
През 2010 г. съвместно с други НПО изпращахме протестни писма до депутати, министри и президента с настояване за промяна на унизителната политика по отношение на доходите на хората с увреждания.
За съжаление все още сме в очакване на положителни промени в тази насока и за възможност за наистина достоен живот за хората с увреждания.
На юбилейното тържество, проведено на 25 октомври, имахме удоволствието да посрещнем трима поети от литературен клуб "Следа" Пловдив - Стефка Стойчева, Данчо Данчев и Здравко Лекишев. Те представиха новия поетичен сборник "Мигове от бликналата светлина" и двете си нови стихосбирки – "Авва Отче" на г-жа Стойчева и "Любов отвъд сезоните" на г-н Лекишев. Стиховете четоха Стефка Стойчева, поетесата Павлина Владева, а Здравко Лекишев рецитира някои от своите творби и разказа за тяхното написване.
На тържеството присъства и председателят на Асоциацията на незрящите есперантисти в България Владимир Желев, който връчи званието "Почетен член на АНЕБ" на Маринка Спасова за заслугите и за есперантското движение на незрящите. Дължим едно огромно БЛАГОДАРЯ на председателя на РСО Пловдив Велик Атанасов и на дамите от Лайънс клуб "Велико Тъново - Царевец" за оказаното съдействие за провеждането на тържеството.

Катя КРЯЖЕВА

И през октомври рибата кълве

Усилията за създаването на СКХУ "Раховец 2011" Горна Оряховица дават своите плодове. Само през есента на 2013 г. членовете на клуба участваха в 5 мероприятия - квалификационен турнир по табла, квалификационен турнир по шахмат, състезание по риболов, национален индивидуален турнир по шахмат и в турнирите по шахмат и табла, организирани по проект на СКИ "Витоша".
Малко по-подробно искам да споделя с вас за големите емоции на язовира в околностите на Велико Търново. Състезанието по спортен риболов беше на 6 октомври. Денят беше студен, но слънчев. Въпреки страховете ни, че рибата се е скрила заради студа, радостта ни беше двойна, когато на повечето хвърлени въдици започнаха да се закачват по-малки и по-големи риби. За съжаление големите отнасяха кукичките и късаха кордата, но малките ги прибрахме в рибарниците.
В детството ми татко ме научи да ловя риба, а по време на пребиваването ми в Русия съм ловила и на Волго-Балтийския канал. Повече от 20 години се бях отказала от това хоби, защото не виждах плувката. Оказа се, че това изобщо не е проблем и може и без да я виждаш, да усетиш, когато рибка се закачи на кукичката. И както обикновено се случва - на съревнованието по риболов налових най-много риби от всички.
За победителите и участниците бяхме подготвили грамоти, които връчи съдията на състезанието - колегата от Велико Търново Ненчо Обретенов.
Сгряването на рибарите с топла храна и напитки проведохме в Клуба на инвалидите, някои от които са членове на спортния ни клуб. Накрая имаше вицове и песни. Разделихме се с усмивки и в добро настроение.
За провеждането на състезанието ни съдействаха дамите от Лайънс клуб "Велико Търново - Царевец", за което сърдечно им благодарим!

Катя КРЯЖЕВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2013

ГОДИШНИНА
5 години ЦСРИ - Габрово
Васил Долапчиев: "На хората с увреждания в Европа се гледа като на значим национален капитал"
Добре дошли в ЦСРИ - Габрово
Въпреки окопите и траншеите
Поздравителен адрес
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Пловдив
Добрич
Бургас
Горна Оряховица
Левски
Червен бряг
Асеновград
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
За живота на незрящите французи
ОЧЕРК
Лало Павлов - злободневен сатирик и отявлен Дон Жуан
ПРОЕКТИ
Разработен е софтуер за генериране, провеждане и оценяване на тестове, достъпен за хора с увреждания
За новия проект на фондация "Хоризонти"
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6