Брой 11, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Левски


На 15 октомври 2013 г. членове и придружители от ТСО Левски се събрахме в Клуба на инвалида, за да отбележим по подобаващ начин Международния ден на белия бастун. На този ден милионите незрящи хора по света напомнят на обществото за себе си и своите проблеми. На този ден се демонстрира огромната полза от белия бастун за самостоятелността на незрящия човек.
Тържеството, на което присъстваха директорът на Дирекцията за социално подпомагане – г-жа Романова, заместник-кметът по социалните въпроси при община Левски – г-н Дафинов, секретарят на Народно читалище "Георги Парцалев" и други гости, бе открито с кратко слово на председателя на организацията ни Тодор Любенов. В него накратко беше отразена историята на белия бастун и ползата от него - той осигурява на незрящия човек самостоятелност и мобилност.
Гостите поздравиха всички присъстващи, като обещаха и занапред да ни подкрепят и помагат. Към г-н Дафинов бе отправена молба общината да следи за спазването на Наредбата за паркиране на автомобили по тротоарите, която не се зачита от някои недобросъвестни шофьори. Все още има и маси на заведенията, които пречат за самостоятелното движение на незрящите граждани.
Иванка Стойчева демонстрира придвижване с бял бастун. Беше раизграна и викторина "Какво знаете за създаването на белия бастун?", в която взеха участие всички присъстващи на тържеството.
След приключването на деловата част мероприятието продължи с почерпка, песни и танци, като и този път за веселото ни настроение се погри¬жи Пламен Любенов, за което сме му безкрайно благодарни.
В късния следобед се разделихме щастливи и доволни от няколкото приятно прекарани часове.
Пожелахме си да сме здрави и да има още много и много такива срещи.

***

На 9 октомври 2013 г. група от ТСО Левски и членове на организацията при Съюза на инвалидите проведохме екскурзия до Етнографския комплекс "Етъра" в Габрово. Тази екскурзия беше посветена на Деня на белия бастун. Транспортът дотам и обратно беше осигурен лично от кмета на общината г-жа Александрова, за което сърдечно благодарим. Близо тричасовият път мина неусетно, тъй като в автобуса беше много весело.
Комплекс "Етъра" се стопанисва от Задругата на занаятчиите, за да съхранява и предава старите занаяти на поколенията.
Съхранени и показани са караджейка, тепавица, грънчарска и дърводелска работилница, гайтанджийство, ковано желязо и други.
Има пекарна за прочутите етърски симиди и кафето, което се приготвя в медно джезве върху пясък и се сервира с чаша минерална вода и бяло сладко. С интерес разгледахме комплекса и всеки си купи по нещо за спомен. Ядохме топли симиди с шарена сол и пихме кафе с бяло сладко. Денят беше топъл и седнахме на открито до ромолящата рекичка.
Тръгнахме си щастливи и доволни. Още веднъж сърдечно благодарим на общинската управа за този тъй прекрасен ден, който внесе радост в живота ни!

Иванка ХРИСТОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2013

ГОДИШНИНА
5 години ЦСРИ - Габрово
Васил Долапчиев: "На хората с увреждания в Европа се гледа като на значим национален капитал"
Добре дошли в ЦСРИ - Габрово
Въпреки окопите и траншеите
Поздравителен адрес
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Пловдив
Добрич
Бургас
Горна Оряховица
Левски
Червен бряг
Асеновград
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
За живота на незрящите французи
ОЧЕРК
Лало Павлов - злободневен сатирик и отявлен Дон Жуан
ПРОЕКТИ
Разработен е софтуер за генериране, провеждане и оценяване на тестове, достъпен за хора с увреждания
За новия проект на фондация "Хоризонти"
Архив на изданието
1 2 3 4 5