Брой 11, 2013

Тема: ОЧЕРК

Лало Павлов - злободневен сатирик и отявлен Дон Жуан


Ангел СОТИРОВ

Изглежда е съвсем нормално младите учители по литература, та макар и селски, да бъдат чаровни донжуани. Изключение не правел и Лало Павлов. Но неговите донжуански забежки се оказват силно рискови и извънредно съдбоносни. Изоставена от даскал Лало сексуална партньорка го лишава завинаги от зрение и го захвърля в мрачните бездни на тоталната слепота. И въпреки свирепия урок, Лало Павлов си останал заклет коцкар и верен почитател на дамските прелести, предлагани в изобилие от чуждите жени. Можем само да предполагаме, че злощастният урок го е направил по-предпазлив при общуването си с представителките на нежния, но понякога твърде отмъстителен пол.
Вероятно благодарение на по-високото си образование Лало Павлов е учредител, а също строг и взискателен касиер на софийската кошничарска работилница "Съгласие", в която работят изявените съюзни дейци от недалечното минало Павел Димитров и Стойчо Милчев. Помещението на работилницата е използвано по съвместителство и за любовните практики на похотливия ковчежник и на негови приятели и другари. Лало Павлов е възпитаник на наскоро откритата тогава Дом-работилница за слепи мъже "Покровител" (сградата, в която сега се помещава централата на ССБ), където усвоява успешно кошничарския занаят и брайловото писмо. Известно време той продължава да кошничарства и в ПП "Успех" София, където впоследствие работи и в цех "Филтри". И като обикновен работник сатирикът Павлов е точен и прилежен, никога не се е явявал на работното си място употребил алкохол, свидетелства моят добър и отзивчив консултант Райчо Васев. А при другите му колеги изглежда това се е случвало не съвсем рядко…
Пак по сведение на Райчо Васев, Лало Павлов е добър есперантист. Получавал е от чужбина списания и книги на есперанто, пропагандирал е сред своите невиждащи и виждащи колеги предимствата на този изкуствено създаден международен език. Именно Лало Павлов разпалва интереса на Райчо Васев към него.
Последният описва Лало Павлов като здравомислещ, прям и смел човек, имащ активно отношение към злободневието на предприятието и Съюза на слепите в България, към злободневието въобще на страната. Той има определена непоносимост към несправедливостите. Лало Павлов е със силно развито чувство за хумор, а също и за самоирония. Той се шегувал почти непрестанно не само със своите колеги и приятели, но и със своите роднини.
От съпругата си Надка Лало Павлов има една дъщеря Лидия. Тя дарява своите родители с двама внуци – момиче и момче. Лало бил много грижовен съпруг, всяка година изпращал Надка на почивка, може би, за да изкупува по този начин своите изневери.
Политическите възгледи на Лало Павлов, сподели Йордан Йосифов, са десни, дори антикомунистически. Бях учуден, защото есперантистите обичайно са леви, дори доста леви, стигащи до анархизъм.
Лало Павлов е роден в село Струпен, Белослатинско в края на второто десетилетие на миналия век. Завършва гимназия най-вероятно в Бяла Слатина и учителства в родното си село до злополучната загуба на зрението си.
Изминали са 50, а от някои събития, отключили сатиричната муза на Лало Павлов, дори повече от 60 години. Стоян Бабеков, Марин Матев, Райчо Васев, Костадин Дечев и Петко Нинчев още помнят закачливите стихове на самобитния творец от Струпен и ги декламират от раз, с доста голям артистизъм. Част от споменатите почитатели на сатиричните творби на Лало Павлов са били ученици, когато те са писани. Прочутият за времето си съюзен зевзек е държал на сатиричната си мушка най-често тогавашни съюзни големци като Васил Григоров (председател на Централната ревизионна комисия на ССБ), Димитър Домузчиев (директор на Държавния институт за слепи (1945-1948) и председател на Съюза на слепите в България от 1955 до 1959 г.) и други. Доколкото ми е известно, първите четири четиристишия от публикуваните по-долу са посветени тъкмо на Димитър Домузчиев, а петото – на Васил Григоров. Почти сигурно е, че тези стихове никъде не са публикувани досега, ако не се брои моят сайт (http://www.sotiroff.net), на който се появиха преди няколко месеца. Те са се разпространявали от уста на ухо в Държавния институт за слепи, а също и сред софийските слепи. Райчо Васев твърди, че известният съюзен деец от близкото минало Ангел Александров е притежавал цяла едночасова аудиокасета със сатирични творби на Лало Павлов - количество съвсем достатъчно за една малка книжка.
Силно съм озадачен, че нито едно сатирично произведение на Лало Павлов не е намерило място на страниците на списание "Животът на слепите" (така се е наричало списание "Зари" повече от две десетилетия). Може би литературните критерии на тогавашния негов главен редактор Минчо Стоянов са били твърде високи. А може би на главния редактор не му се е искало да си има неприятности със силните на деня. А тъкмо силните на деня са били обект на сатиричните закачки на неуморния присмехулник. Според Борис Флоров понякога и добри приятели на бай Лало са му сърбали сатиричната попара.

А НА СВОЙТА СЕКРЕТАРКА

А на свойта секретарка
бърка в деколтето,
и с целувка жарка
радвал си сърцето.

НОЩЕМ С МАРГАРИТА

Нощем с Маргарита
из салона бродел.
И там до насита
бурна любов водел.

ЧИНОВЕТЕ ЧУПИ

Чиновете чупи,
печката си пали.
Тя, държавата, ще купи,
има капитали.

ПИЕ МАСТИКА С ТАРАТОР

Пие мастика с таратор
и му пее чуден хор.
Председател на Съюза
и зовеше се Домуза.

ПОСЛЕ СТАНАХ КООПЕРАТОР

После станах кооператор –
купих чанта, мушама.
Вижте ме – голям оратор!
Ще достигна до ЦК!

Лало ПАВЛОВНазад

Всички статии на Брой 11, 2013

ГОДИШНИНА
5 години ЦСРИ - Габрово
Васил Долапчиев: "На хората с увреждания в Европа се гледа като на значим национален капитал"
Добре дошли в ЦСРИ - Габрово
Въпреки окопите и траншеите
Поздравителен адрес
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велики Преслав
Пловдив
Добрич
Бургас
Горна Оряховица
Левски
Червен бряг
Асеновград
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
За живота на незрящите французи
ОЧЕРК
Лало Павлов - злободневен сатирик и отявлен Дон Жуан
ПРОЕКТИ
Разработен е софтуер за генериране, провеждане и оценяване на тестове, достъпен за хора с увреждания
За новия проект на фондация "Хоризонти"
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6