Брой 12, 2013

Тема: 3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

За една успешно утвърждаваща се фирма


Безспорен факт е, че човек възприема около 90 процента от информацията за заобикалящата го действителност чрез зрението, което пък оставя около десетина процента от възприятието на хората, лишени от него. Човекът като мислещо разумно същество е надарен с чудесната способност да мечтае, защото, изгубвайки мечтите и надеждата си, той губи желанието си да живее, да се бори и да оцелява.
За съжаление в продължение на много векове в нашия свят са се раждали и се раждат хора с нарушено или напълно липсващо зрение. Както всеки човек на земята и те не са лишени от своите мечти и надежди, само че в известна степен те се допълват и от още нещо - мечтата животът им да се промени и дори при липсата на зрение да могат да бъдат пълноценни, максимално независими и самостоятелни.
За поне частичното сбъдване на мечтите на тези хора се грижи все още младата по възраст, но вече твърде солидна по завоюван авторитет фирма "БГАсист" ООД с управител Николай Станчев - дългогодишен близък приятел на много от незрящите хора в България.
От самото си създаване вече няколко години фирмата се занимава с внос на хардуерни и софтуерни продукти за хора с нарушено зрение. Във времето техният списък непрекъснато се разширява и обогатява. Ето защо на трети декември, на Международния ден на хората с увреждания, фирмата подреди семпло изложение във фоайето на Културен дом "Надежда", където представи една твърде редуцирана част от своите артикули.
Тук бяха изложени помощно-технически средства, внос от различни страни - от най-елементарните до високо технологичните.
Посетителите на изложението, които бяха участници и гости на протичащия паралелно международен фестивал на слепи музиканти, имаха възможността да се запознаят отблизо и да изпробват лично няколко вида бял бастун, оптически и електронни лупи, брайлови часовници и плочи и шила за писане, говорещия помощник за етикетиране "Рen friend", както и високотехнологичните увеличителни "мишки" за монитор и телевизор, камера за разпознаване и разчитане на текст, брайлов дисплей и разнообразен полезен софтуер, създаден специално за незрящите.
От широкия асортимент оптични лупи организаторите на изложението бяха подбрали три вида джобен формат със собствен вграден светодиод, едната от които дава и възможността за разпознаване на фалшиви банкноти.
Сред огромното разнообразие от бели бастуни тук бяха изложени три вида - от най-евтините, китайско производство, с цена от 30 и 39 лв. до скъпите - внос от Австралия на цена от 90 лв.
Двата китайски бастуна се отличаваха по теглото и здравината си, тъй като единият е алуминиев, а другият - стоманен. И двата са сгъваеми и имат обикновен издължен накрайник.
Австралийският алуминиев бял бастун също е сгъваем, но е с изключително удобен крушовиден въртящ се компактен накрайник, подобен на познатите ни "Rolling tip" и "Rolling ball". Единственото неудобство е, че процесът на подмяна на накрайника е много труден, но не и невъзможен. В обширния каталог на фирмата фигурират и бели бастуни, внос от Канада, САЩ, Великобритания, Германия и други.
Пластмасовите олекотени плочи за писане на брайл тук бяха 4 вида - от 4, 6 и 9 реда и една голяма с формат A4. Към тях беше показано и шило с дизайн, отличаващ се от привичния за нас, но много компактно и удобно за ръката и твърде добър накрайник за писане.
Изложени бяха и последните два модела брайлови часовници, внос от Китай на цена от 45 лв. Всеки от моделите имаше дамска и мъжка разновидност, като единият беше по-скоро унисекс и дамският и мъжкият се различаваха само по цвета на циферблата - син и розов. Тези часовници не са механични, а работят с батерия, имат метална верижка и са с твърде добър дизайн.
Електронните лупи се делят на два основни класа - по-нисък и по-висок, като и цената им съответно е в зависимост от класа. Също така те се делят на джобни, портативни и стационарни, като последните са предназначени за статично ползване. Лупите джобен формат обикновено са много компактни - с размер на дисплея от 3,5 инча, докато портативните са малко по-големи - от 4,5 до 7-8 инча (приблизително с размерите на голям мобилен телефон от новите модели). Цените им варират от 240 лв. за най-евтиния вариант с 3,5 инчов дисплей и 480, 500 - за по-големите с дисплей 4,3 инча.
По-висококачествените продукти, които фирмата предлага, са продуктите на компанията "Оптелек". За тези, които биха предпочели качеството пред ниската цена, джобният вариант с 3,5 инчов дисплей е от цена 1000 лв. Високото качество се изразява в много силната батерия, която не се саморазрежда при продължителен изключен режим на устройството и запазва напълно заряда до следващо включване, както и в много висококачествената камера, която свежда трептенията до минимум, което впрочем е по-безвредно за зрението. По-голямата електронна лупа от този клас е на цена от 1495 лв. и е с 4,3 инчов дисплей. Показан беше и един модел електронна лупа, производство на "Freedom scientific" (производителя на говорещия компютърен софтуер "Jaws for windows"), която се предлага на цена от 950 лв. и е с 4,3 инчов дисплей.
Увеличаващите "мишки" на вид са просто по-големи компютърни, като функцията им е да показват уголемения текст, върху който са поставени. В зависимост от вида на устройството текстът се показва на компютърния монитор или на монитора на обикновен телевизор. Към тези приспособления има и специален софтуер, когато информацията е необходимо да мине през компютъра. На изложението бяха показани три вида такива увеличители - само за телевизор, комбиниран за компютър и телевизор и само за телевизор, но с безжична връзка, посредством собствен предавател и приемник. При това не съществува изискването телевизорът да е от най-висок клас.
Много популярен в последно време и в България стана уредът за гласово надписване на етикети "Pen friend", който беше също част от настоящото изложение. Посредством това устройство лишените от зрение хора могат безгрешно да разпознават различни папки с документи, опаковани и консервирани продукти и други предмети от ежедневието с помощта на гласови маркери, които те сами са създали, като всеки от тях съответства на предварително залепения върху предмета специален етикет.
Много малко са все още слепите хора в България, ползващи брайлов дисплей на компютрите си. Ако има такива, те вероятно биха могли да бъдат изброени на пръстите на едната ръка, но все пак това устройство в много случаи би могло да се окаже изключително полезно не само от практическа гледна точка, но и от гледна точка на брайловата грамотност. За съжаление цените на дисплеите са твърде високи за нашите стандарти - 5150 лв. Устройството беше показано на изложението, като един от най-скъпите артикули, които фирмата предоставя за закупуване. Този брайлов дисплей е производство на "Freedom scientific", има 40 клетки, което означава 40 брайлови символа в един ред, и може да се свързва с компютъра, посредством usb-кабел или безжично чрез блутуут. Освен това той е напълно съвместим с устройства под всички операционни системи, както и с мобилни телефони (с изключение на "BlackBerry", които така или иначе не са твърде популярни в България). Чрез този брайлов дисплей може да се въвежда и текст, тъй като е налична пихтова клавиатура, която може да се ползва и за клавишни команди за управление, а също и самостоятелно да дефинира свои собствени такива.
Друго високотехнологично устройство, което бе демонстрирано на изложението, беше преносимата камера "Рerl", с помощта на която незрящите могат самостоятелно да прочитат всякакви книги, документи и така нататък от хартиен носител. Когато се постави над съответния документ, камерата го заснема и чрез програмата "Оpen book" заснетият текст се обработва от графичен в текстови формат, който пък се изговаря от говорещия софтуер. Тази камера, за разлика от обикновените скенери, работи изключително бързо и може едновременно да сканира следващите страници, докато текущите се изчитат. В устройството има вграден файнрийдър, което пък позволява разпознаването на текстове на кирилица. Предимството на "Perl" пред другите скенери освен в бързината, с която обработва информацията, е, че е много компактна и лесно преносима. Цената на това устройство е около 1800 лв., като софтуерът е лицензиран и е по-скъп дори от самата камера - цената му е 1950 лв.
Както вече стана дума, към днешна дата фирма "БГАсист" ООД предлага много по-широка гама от хардуерни и софтуерни продукти, отколкото в началото на съществуването си. В момента тя вече е официален представител за България на компаниите "Freedom scientific","Optelec", "Index Braille" - производителите на брайлови принтери, "View plus" и "Zihem" - производители на принтерите за релефни изображения. От продуктите на последните се ползват най-вече училищата за слепи и ресурсните центрове.
С каталога на предлаганите от "БГАсист" продукти можете да се запознаете на сайта на фирмата - http://ecat.bgassist.com.
Там ще намерите и подробно описание за всеки от тях. Трябва да се има предвид обаче, че каталогът не е пълен - все още не са добавени всички предлагани от фирмата стоки. Освен това сайтът е в процес на тестване. Направените чрез него поръчки следва да бъдат допълнително потвърждавани чрез имейл или по телефона, което е отбелязано и в самия сайт.
В момента фирма "БГАсист" се обслужва от петима щатни служители, трима от които са с увредено зрение, и над 10 човека нещатен персонал. Приходите й се формират предимно от продажби и извършени услуги. Услугите, които фирмата предоставя, са насочени най-вече към високите технологии и създаването на компютърни програми специално за хора със зрителни проблеми. Последното постижение на "БГАсист" е спечелен конкурс за разработването на адаптирани тестове за незрящи, за което информирахме в предишна публикация. Понастоящем усилено се работи върху нов софтуерен продукт - брайлов редактор, който е програма за предпечатна подготовка на текстове на брайлов шрифт. Освен това фирмата е работила много и продължава да разработва информационни системи, уеббазиране и напълно достъпни за незрящите уебсайтове, както и тестиране по поръчка на софтуер или уебстраници, и участва с експертни препоръки относно достъпността към техните производители.
Като официален представител в България на компаниите-производители фирма "БГАсист" има задължението към клиентите си, след закупуването от тях на съответния продукт, да извършва цялостната гаранционна поддръжка, инсталиране, настройване и кратко обучение с последващи при необходимост консултации.
От основаването си за няколко години "БГАсист" постепенно набра скорост, разшири неимоверно спектъра от предлаганите стоки и услуги и много бързо печели все по-голяма популярност сред невиждащите хора в България. Може би към многото техни мечти си струва да се добави още една - в следващите години българското правителство да осъзнае и поеме социалната си отговорност и да отдели финансов ресурс за така необходимите и полезни за незрящите българи помощно-технически средства.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2013

3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Заедно по пътя на интеграцията
Три спортни турнира в рамките на международния преглед
За една успешно утвърждаваща се фирма
Международният ден на хората с увреждания в сдружение "ХобиСклуб"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
КОЛЕДА
Коледни традиции по света
Витлеемската звезда
Коледен разказ
ПРОЕКТИ
Подкрепяща среда за интегрираното образование на децата с намалено и напълно загубено зрение в България
Учебници и помагала за нашите деца
Методика за преподаване на математика и информатика на ученици с нарушено зрение от І до ХІІ клас
Ръководства за хора с нарушено зрение
Професионално ориентиране на зрително затруднени ученици
Архив на изданието
1 2