Брой 12, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Асеновград


Незабравима екскурзия до града-магия Копривщица

Разположен в сърцето на Средна гора по долината на река Тополница на 1030 метра надморска височина, с население от около 2500 жители, град Копривщица е привлекателен както с възрожденската си архитектура, така и с драматичната си история. Той е родно място на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Георги Бенковски, Тодор Каблешков и много други творчески и исторически личности. През 1952 г. е обявен за град-музей, през 1971 г. става архитектурен и исторически резерват, а през 1978 г. придобива статут на национален архитектурен резерват с международно значение, включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.
На 10 ноември членове на ТСО на слепите от Асеновград и Първомай и наши придружители поехме пътя към Копривщица. Ръководител на екскурзията бе председателят на организацията ни Иван Шопов. Настроението беше в синхрон с времето - прекрасно! Песни, закачки, смях... Екскурзията се организира по решение на Управителния съвет на ТСО Асеновград и бе посветена на 13 ноември - Деня на хората с увредено зрение. Автобусът беше осигурен и със съдействието на архиерейския наместник на Асеновградската духовна околия свещеноиконом Йордан Георгиев.
Минахме през Пловдив, язовир Пясъчник, град Стрелча, за да стигнем до целта на пътуването ни. Сътрудникът на организацията Пенка Христозова старателно се бе подготвила, та още по пътя влезе в ролята на екскурзовод и запозна групата с важни факти както за Копривщица, така и за населените места в близкия периметър: Клисура - останала в историята с героизма на жителите си по време на Априлското въстание от 1876 г.; Стрелча - известна с уникалните си природни забележителности и археологически паметници, с действащата розоварна; Панагюрище - със забележителното си културно-историческо наследство.
В Копривщица всяка къща е паметник, всеки ъгъл и калдъръмена улица нашепват истории. Повече от пет часа всички се потопихме в незабравимата атмосфера на един град-магия. Снимахме се пред Мавзолея на априлци и на Калъчевия мост, където на 20 април 1876 г. гръмва първата пушка, която дава началото на Априлското въстание. Слушахме увлекателните беседи в къщите-музеи "Ослековата къща" (построена през 1856 г.) и "Лютовата къща" (построена през 1854 г.). Усетихме атмосферата на родната къща на Любен и Петко Каравелови. Имаше време и за чаша чай, кафе и сладко в кокетна обстановка.
Върнахме се духовно извисени и емоционално обогатени. Изразяваме и своето доволство от коректността и толерантността на лъчезарния шофьор Танко.
С нетърпение очакваме следващото пътешествие!

Йордан КОЖУХАРОВНазад

Всички статии на Брой 12, 2013

3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Заедно по пътя на интеграцията
Три спортни турнира в рамките на международния преглед
За една успешно утвърждаваща се фирма
Международният ден на хората с увреждания в сдружение "ХобиСклуб"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
КОЛЕДА
Коледни традиции по света
Витлеемската звезда
Коледен разказ
ПРОЕКТИ
Подкрепяща среда за интегрираното образование на децата с намалено и напълно загубено зрение в България
Учебници и помагала за нашите деца
Методика за преподаване на математика и информатика на ученици с нарушено зрение от І до ХІІ клас
Ръководства за хора с нарушено зрение
Професионално ориентиране на зрително затруднени ученици
Архив на изданието
1 2 3 4 5