Брой 06-07, 2007

Тема: СПОРТ

Българските голбални национали - номер едно в Сърбия

В края на април 2007 година се получи покана за традиционния голбален турнир, който ежегодно се провежда в град Косиерич, Сърбия. Отново организатор беше местният спортен клуб "Ирис". От 2003 г. българите са редовно канени на този спортен форум, в който тази година взеха участие 5 отбора - "Бръчко" от Босна и Херцеговина, три отбора от Сърбия - "Напредък" от Белград, отборът от Лозница, домакините от "Ирис" Косиерич и Национален отбор по голбал на България.
Именно "Ирис", в началото на 2003 г., успя да се свърже със Спортен клуб на хора с увреждания "Витоша" от София и по този начин даде началото на едно добро и ползотворно сътрудничество в голбала между България и Сърбия. Защото след тази покана контактите със сръбските колеги се разшириха и обхванаха спортните организации в Белград, Крагуевац, Лесковац и др. В Косиерич за напредъка на голбала, а и не само на този спорт, работеше неуморно председателят на "Ирис" г-н Радован Анджелич. Този човек наистина беше голям приятел на България и винаги изпращаше покана на своите български колеги за голбалните турнири и шахматните състезания. За щастие по-голямата част от тези покани бяха уважени, благодарение на подкрепата на Съюза на слепите в България. Но за огромно съжаление през лятото на 2006 г. г-н Анджелич пое вечния си път и остави голяма празнина в приятелските отношения, които се бяха установили между българските и сръбските спортисти с нарушено зрение. Чест прави на организацията в Косиерич, че въпреки неизмеримата загуба успя да се съвземе и да продължи делото на Радован. Доказателство за това беше провеждането на традиционния шахматен турнир в края на ноември 2006 г. В този турнир представителят на "Витоша" Николай Кацаров се представи повече от добре и зае почетното четвърто място. Ново доказателство за това, че "Ирис" Косиерич продължава установената спортна линия на своя покоен ръководител е провеждането на тазгодишния голбален турнир, който е традиционен и е на едно добро ниво за Балканския регион. Съвсем резонно турнирът беше в памет на Радован Анджелич. Но все пак имаше пропуски, които показаха, че липсата на Радован не е съвсем преодоляна.
Турнирът се проведе по системата всеки срещу всеки. Така първият мач на българите бе срещу отбора от Босна и Херцеговина и нашите голбалисти безапелационно отвяха съперниците си с 12:2. Вторият сблъсък бе срещу отбора от Лозница и отново тотално превъзходство имаха нашите момчета. Българите разбиха противника си с впечатляващото 13:3. Следващият мач, срещу домакините от Косиерич, беше значително по-тежък. Двубоят започна твърде оспорвано, а на моменти и нервно, но в крайна сметка българите показаха класа и разгромиха домакините с резултат 8:4.
Безспорно най-интересният ни двубой беше финалът срещу най-силния сръбски отбор - "Напредък" Белград. В него се състезават част от бившите олимпийски шампиони от Сеул 1988 г. Въпреки че са на възраст, бившите шампиони са още на доста добро игрово ниво. Симбиозата, която демонстрираха белградчани между опита и младостта е твърде показателна и поучителна. Срещата с "Напредък" бе изключително оспорвана, динамична и изпълнена с напрежение. Но за пореден път българите демонстрираха класа и самочувствие и в крайна сметка съвсем заслужено ликуваха. Нашите завършиха победния си марш с престижна победа над този наистина корав съперник - 3:2.
За отбелязване е, че в отбора бяха включени ученици от Училището за деца с нарушено зрение в София, които се представиха много добре. Наистина това е пътят ако искаме голбалът да се развива и да следва една възходяща линия.
Безапелационно и заслужено българският национален отбор спечели международното състезание на сръбска земя.
Не прави чест на домакините на състезанието, че не връчиха на победителите  предварително обещания награден фонд в размер на 100 евро.
Друг не особено лицеприятен момент беше, че нито една индивидуална награда не бе присъдена на българин. Явно домакините завидяха на класата на българския отбор. Интересна случка беше и отхвърлянето на българската молба от местните съдии нашите момчета да играят срещите си с топката, която си носеха от България. Топката на българите е от новите, с които IBSA прие да се играе голбал. Разликата между старите и новите е, че старите са червени и по-твърди, а новите са сини и по-меки.  Любопитен факт беше, че домакините искаха да си спестят една нощувка и първоначално всички отбори трябваше да напуснат Косиерич на 26 май след приключване на състезанието. Но по настояване на г-н Скарлатов от ССБ, организаторите склониха за българите да се направи изключение и да прекарат нощта в хотела, намиращ се в центъра на града. Защото едно пътуване из сръбските планински пътища през нощта би било твърде изморително и дори опасно. На състезанието му липсваше онази задушевна атмосфера, с която бяхме свикнали през изминалите години. Очевидно сръбската страна не може да се примири, че в момента България разполага с отличен голбален тим.
Българският национален отбор по голбал бе в състав: Веселин Кушнеренков, Христо Желязков, Николай Желязков, Николай Игнатов, Ивайло Вътов, Иван Янев - капитан и треньор Михаил Илиев.
И така само месец след блестящото представяне на Българския национален отбор на Европейското първенство по голбал провело се в турския курорт Анталия, където българите впечатлиха със своята сърцата игра и стигнаха до полуфиналите, нашите спортисти спечелиха поредното престижно отличие.
Всички български национали изказват своята благодарност на председателя на Съюза на слепите в България г-н Долапчиев и на цялото съюзно ръководство, което за пореден път подкрепи българския голбал, като обезпечи участието на отбора в това състезание.
                                      
д-р Иван ЯНЕВ


 

Назад

Всички статии на Брой 06-07, 2007

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
XV общо събрание на пълномощниците на ССБ
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
Мария Захариева - един от най-практичните гласове
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Мездра
Горна Оряховица
Добрич
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРОГРАМА ФАР, Проект "Развитие на мрежа от центрове за обучение на възрастни"
НАСЛУКА
Състезание
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Всеки трябва да има лекар, на когото да довери проблемите си
ОЧЕРК
Душата на всяка компания
ПРИЗНАНИЕ
Седма литературна награда "Георги Братанов"
Аз винаги съм служил на човешкия дух
Издателствата от птичи поглед
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Отваряне на очите
СЛЕПИ ГЕНИИ
Хорхе Луис Борхес - геният от Буенос Айрес
СПОРТ
Българските голбални национали - номер едно в Сърбия
СТИХОВЕ ОТ ЧИТАТЕЛИ
Поезия от гр. Попово
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8