Брой 12, 2013

Тема: КОЛЕДА

Коледни традиции по света


Ако сте изморени от стандартното посрещане на празниците, може би е време да разчупите стереотипите с няколко идеи от цял свят.

Коледни песни в Сидни, Австралия

Една от най-прекрасните коледни традиции са ежегодните коледни концерти в Сидни, които се организират в така наречения Домейн (открито пространство от над 30 хектара в източната част на града). Тук хората се събират да празнуват заедно и да се насладят на организираните тържества и събития, както и да наблюдават традиционните фойерверки. Не трябва да забравяме, че Австралия се намира в Южното полукълбо и Коледа се пада през лятото - затова там можете да посрещнете коледните празници направо на тревата.
В традиционните празненства понякога взимат участие и известни личности - например изпълнителката Тина Арина и актьорът Хю Джакман. Символ на коледните тържества пък е коалата Карол - симпатичното животинче, което е един от символите на континента, се изобразява с червено носле, тъй като мечтата му е била да стане един от елените на Дядо Коледа.

Коледни сцени на Рождеството в Неапол, Италия

Сцените на Рождеството могат се срещнат във всички италиански градове, но Неапол се счита за люлката на тази традиция. Тя съществува още от 1223 г., когато свети Франциск от Асизи помолил майстора Джовани Велито да създаде сцена, изобразяваща раждането на Христос.
Ако тръгнете на разходка из Неапол, по пътя си ще срещнете стотици такива сценки, но това не означава, че те са еднакви. Те включват не само традиционните овчари и домашни животни, а в тях могат да се видят и фигурки на съвременни личности - например Диего Марадона, неаполитански майстор на пица и дори продавачи на риба.
Тъй като сцената на Рождеството няма да бъде истинска без фигурата на Младенеца, всеки посетител може да си създаде такава у дома, закупувайки фигурките от легендарните пазари на Via San Gregorio Armeno (улица, носеща името на Свети Григорий Арменски), едно от съкровищата на Юнеско.

"Тиха нощ, свята нощ" в едноименния параклис в Обендорф, Австрия

Съвсем близо до Залцбург се намира градчето Обендорф, където в навечерието на Бъдни вечер можете да чуете класическата коледна песен "Тиха нощ, свята нощ", изпълнена в нейния дом. Параклисът "Тиха нощ" (Stille Nacht Kapelle) се счита за мястото, където е създадено и изпълнено за пръв път това световноизвестно произведение. През 1818 г. композиторът Франц Грубер създава мелодията, а австрийският свещеник Йосеф Мор вписва в нея текста на поемата "Тиха нощ" (оригиналният текст е на немски език). Първото изпълнение на песента е акапелно поради липса на църковен орган в параклиса, а около 40 години по-късно "Тиха нощ" става една от най-изпълняваните коледни песни в протестантските и католическите общества.

Коледа от светлина в Грамадо, Бразилия

"Коледа от светлина" (или Natal Luz) е двумесечен коледен фестивал, който се провежда в град Грамадо в бразилския щат Rio Grande do Sul (Рио Гранди до Сул). Грандиозното събитие започва в началото на ноември и завършва в началото на януари. По време на тържествата населението на града се увеличава над два пъти - от 30 хиляди на 70 хиляди.
Списъкът със събития е доста дълъг и включва грандиозен коледен парад с над 200 участници, шоу за деца, фойерверки и много музика. Въпреки почти безплатната възможност посетителите да се потопят в коледната атмосфера, фестивалът е малко известен извън страната (само около 1 % от посетителите са чужденци), което пък дава възможност на туристите да се насладят на една традиционна бразилска атмосфера. Да не забравяме и за Дядо Коледа - тук той се нарича Папа Ноел и носи не червен кожух, а копринен костюм, тъй като Коледата в Бразилия е всъщност доста гореща.

Коледното дръвче пред Рокфелер Център, Ню Йорк, САЩ

Може би най-известният в световен мащаб символ на Коледата в Америка е огромното коледно дръвче пред Рокфелер Център в Ню Йорк. То стои над бронзовата статуя на древногръцкия герой Прометей, между фигурите на ангелчета, надуващи рогове, а точно до него се намира огромна ледена пързалка. Тъй като дръвчето не е засадено, всяка година се използва ново (обикновено норвежки смърч), а ако се питате какво се случва с него след края на празниците - миналата година например дървото е използвано за построяването на домове за нуждаещите се. Традицията на коледното дръвче датира от 1930 г., а оттогава обляната в светлина атракция привлича всяка година милиони посетители към сърцето на Манхатън, за да се насладят на една приказна коледна атмосфера, превърнала се в символ чрез снимки, разкази и филми.

Коледните пазари във Виена съществуват вече 715 години

Виенчани може да се гордеят, че техният град първи получава правото да организира коледен пазар. В наши дни целият немскоезичен свят е обърнал традицията в примамка за туристи. Но не е толкова зле. Особено след чаша греяно вино…
През далечната 1298 г. крал Албрехт I позволява на виенчани да разстелят декемврийски пазар, известен още като "Клипенмаркт". В наши дни местните на пръв поглед малко са прекалили, защото из австрийската столица са опънали шатри и павилиончета не един, не два, а 20 официални коледни пазара. На тях се продават дребни подаръчета (или "прахосъбирачки", както ги нарича един приятел), но има за ядене, а също и греяно вино.
Традицията се разпростира и в Чехия, и в Германия. Първоначално на тях се продават месни произведения, но постепенно стоката си започват да предлагат и други занаятчии.
През XVI в. Мартин Лутер правилно посочва, че най-добре е да си раздаваме подаръци на датата, на която се е родил Христос, вместо да използваме дните на светци като Николай (6 декември) или Мартин (11 ноември). Колелата на комерсиалното се завъртат. През 1616 г. нюрнбергски свещеник отлага коледната служба, защото цялото му паство е на пазар.
Най-представителният пазар във Виена се разпростира пред кметството. През декември махат на всяка дата по едно покривало от прозорец на фасадата. На практика това е гигантски коледен календар, какъвто малките получават, за да отброяват дните до 25-ото число на месец декември.
Вътре в кметството отварят цял етаж за детски забавления на топло. Тази година всеки работен ден известни австрийци ще четат любимите си коледни приказки. Международни хорове безплатно изпълняват празнични песнички в петък, събота и неделя. По традиция някоя от планинските провинции на Австрия изпраща коледно дърво. Този сезон то е от Щирия. Смърчът е висок 30 м и е на възраст около 100 години. Осветен е от 1000 икономични лампички, които спестяват 90 % от електричеството на конвенционалните.
Туристически коледен пазар във Виена има и в бивша болница, която сега приютява един от факултетите на университета. В студентска компания греяното вино върви по-добре. Да не говорим, че порцелановите чаши се отпускат срещу депозит от 2 евро, така че лесно може да си ги задържиш за спомен. Алкохолът е овкусен с ванилия, мед или екзотични плодове.
Другото по-алтернативно коледно място е вътрешният двор на Музейния квартал. А най-тежкарското е пред двореца Шьонбрун, който ухае на изпечени ванилови кифлички. Зад Народния театър, по малките улички, също разпъват коледни будки и предлагат керамика, пуловери, сребърни бижути и други дреболии. А под виенското колело на Пратера също тече оживен алъш-вериш.
Около 21-22 часа вечерта коледните пазари спускат кепенците. Само някои от тях остават отворени след 24 декември за още ден-два.
В целия немскоезичен свят търговията по пазарите преди Святото Рождество привлича над 200 милиона посетители годишно.

По материали от ИнтернетНазад

Всички статии на Брой 12, 2013

3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Заедно по пътя на интеграцията
Три спортни турнира в рамките на международния преглед
За една успешно утвърждаваща се фирма
Международният ден на хората с увреждания в сдружение "ХобиСклуб"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
КОЛЕДА
Коледни традиции по света
Витлеемската звезда
Коледен разказ
ПРОЕКТИ
Подкрепяща среда за интегрираното образование на децата с намалено и напълно загубено зрение в България
Учебници и помагала за нашите деца
Методика за преподаване на математика и информатика на ученици с нарушено зрение от І до ХІІ клас
Ръководства за хора с нарушено зрение
Професионално ориентиране на зрително затруднени ученици
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6