Брой 01, 2014

Тема: ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

За завършека на една одисея и още нещо


След близо 13-годишна одисея на 18 декември 2013 г. Почивната станция на ССБ в Дряново отново отвори официално врати. В този период – от 2000 г. досега, почивната база бе в процес на ремонт, който периодично даваше повод за многобройни нападки, инсинуации и конфликти в системата на нашата организация.
Всичко започна през второто полугодие на 2000 г., когато обектът беше изведен от експлоатация за основен ремонт поради очевидна амортизация. Тогава системата на ССБ разполагаше с много по-сериозни ресурси и след посещение на почивната база от тогавашното ръководство бе взето решение тя да бъде основно ремонтирана и обновена. В процеса на ремонтните работи се оказа, че обектът е в изключително тежко състояние и бавно и постепенно фронтът на реновиране се разширяваше. За да бъде възстановен и ремонтиран даден участък от базата, се налагаше преди това да бъде възстановяван друг. Появиха се и нови изисквания за кухненския сектор и столовата част, което наложи изработването на цялостен проект, обхващащ основен ремонт на хотелската част, кухненската и ресторантската част, подмяна на изцяло амортизираните парна инсталация и ВиК.
В периода 2005-2006 г., когато усилията на системата на ССБ се насочиха към спасяването на производствените предприятия, целият финансов ресурс бе ориентиран към различни инвестиционни проекти, създаване на Развойната база в Русе и големите ремонти в Шумен и Плевен. По този начин финансовите средства бяха напълно отправени към борбата за спасяване на специализираните предприятия, докато в последните две години те бавно и постепенно преустановиха развитието на инвестиционните си програми и Управителният съвет на ССБ с решение подкрепи финализирането на ремонта на Дряновската почивна база. Средствата за това бяха осигурени от няколко продажби на недвижими имоти, както и от бюджета на организацията.
Тази информация в резюме сподели председателят на ССБ Васил Долапчиев, броени дни след като почивната станция вече работи и е готова да приема почиващи. Това предизвика и въпроса ми за хората, благодарение на които тя в момента е в един изключително уютен и приятен вид и с подреден с голям вкус вътрешен интериор. Ето какво сподели той:
- Наистина много се радвам, че базата е харесвана и се чуват много положителни отзиви за нея от страна на близо 200 души, които имаха възможността да я посетят в периода от 11 декември.
Голяма е заслугата на управителя Марияна Иванова, която прояви огромно желание и се възползва от многобройните си контакти на територията на Община Габрово. Много от идеите, които се реализираха, всъщност бяха изцяло нейни.
Огромен е приносът и на екипа, който успяхме да сформираме в четвъртото тримесечие на 2013 година – поддръжка, готвач и пазач. Те, тримата, заедно с г-жа Иванова положиха значителни усилия базата да се оживи и да се превърне в едно изключително приятно място за отдих. Много сериозна помощ оказаха другите ни две почивни бази - в Шипково и Обзор, като командироваха свои служители за поддръжка и по този начин екипът беше увеличен. Изключителна финансова подкрепа осигуриха предприятията ни в София, Пловдив, Шумен, Русе и Плевен, които изпълниха решение на Управителния съвет.
Сериозна подкрепа получихме и от НЦРС Пловдив, в лицето на неговия директор г-н Стефан Данчев, който многократно изпращаше свои служители, както и двама млади специалисти в областта на приложното изкуство и вътрешния дизайн. Те подпомогнаха аранжирането на ресторанта и общите части от станцията. Керамичните мозайки, които се намират там, са изработени в Центъра за рехабилитация с участието и на незрящи курсисти.
- Доколко е готова базата вече да посреща почиващи?
- За това няма никакъв проблем. Разбира се, през зимния период, поради факта, че станцията се отоплява с парно с нафта, се изисква определена численост на посетителите, за да бъде това икономически изгодно.
- Кога ще бъдат определени цените и хората ще могат да се записват официално за почивка, както това става в останалите почивни бази на ССБ?
- В момента разработваме цялостна концепция въобще за почивното дело, която трябва да бъде готова до края на януари. Понастоящем и станцията в Шипково е в процес на основен ремонт, тъй като предстои тя да се превърне в балнеорехабилитационен център. В Обзор се предвиждат също доста сериозни неща. На 19 декември беше проведено в бърз порядък едно заседание с управителите на почивните бази и управителя на "Релакстур" г-н Кабзамалян, на което бяха разпределени задачите и дефинирани въпросите, които предстои да бъдат решавани. Това се отнася до графиците, по които ще работят почивните станции, цените за членове и служители и външни почиващи, периодите, в които ще работят, и така нататък.
Дряновската станция може да се ползва за зимна почивка дори и в момента, но при положение че бъде осигурена численост от порядъка на 40-50 човека.
- Позволете ми и един въпрос извън темата "Дряново". Има ли в момента ССБ все още финансови задължения по кредити?
- Все още не сме приключили. Всъщност, за да бъдем коректни, като юридическо лице Съюзът никога не е получавал кредити и съответно не е бил длъжник по тях. Кредитополучател е "Успех", който има задължения до август тази година. Вноските по кредитите се обслужват регулярно, с оглед на финансовата ситуация, в която в момента се намира организацията. Тя е достатъчно стабилна и аз считам, че през месец август ще бъде направена последната вноска по текущия кредит, с което ще приключим с всякакви финансови задължения на "Успех ССБ Холдинг" ЕООД. В последните 10 години организацията ни не е била в такава финансова кондиция, както е в момента. Съюзът на слепите няма задължения към държавата, към институции и персонал.
- Няколко заключителни думи...
- На всички членове на ССБ и на работещите в системата пожелавам една много богата преди всичко на здраве година. Нека е богата и с лично щастие за всеки един!  Пожелавам на всички наши членове и служители да работят все така успешно, активно и ползотворно за благородната кауза на нашата организация!

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 01, 2014

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС
10 години съвременна технология на звукозапис
Списък на записаните нови заглавия през 2013 г.
Списък на възстановените заглавия през 2013 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
За завършека на една одисея и още нещо
Коминът на станция "Поп Харитон" пуши
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Година, изпълнена с радост и щастливи мигове
ИНТЕРВЮ
С любов, извираща от душите ни
ЛЮБОПИТНО
Есперанто – удивителният мост между незрящите от цял свят
ПРОЕКТИ
Подкрепа за равен старт чрез интегрирано обучение
Хармония на идеи и практики
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6