Брой 01, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


45 години организация на слепите

45 години са време на много надежди и големи усилия за себеутвърждаване, на борби за права, на стремеж на слепите граждани за интеграция в обществото.
В далечната 1968 година двама ентусиасти - Симеон Желязков и Кирил Минчев, полагат основите на нашата организация. Отначало хората се събират в дома на Кирил Минчев да си поговорят и обсъдят предстоящите задачи. Симеон Желязков е бил напълно сляп, а Кирил Минчев с ампутиран крак. Пръв председател на организацията става Симеон Желязков. С много посещения и обиколки из тогавашния окръг за кратък период той събира в структурата 50 човека. По късно за председател на организацията през 1971 г. е избран Рафаил Цонков. През 1979 г. за кратко време председател е Анастас Статев, а от 19 декември 1979 г. ръководител е Паунка Пеева.
С много трудности сме се справяли в този период. Три пъти сменяхме адреса на организацията. Навсякъде, където отидехме, се сблъсквахме с много проблеми. Но това не ни пречеше да работим за сплотяването на колектива. Непрекъснато провеждахме различни мероприятия - срещи с лектори, културно-масова и спортна дейност, честване на различни празници. През последните 34 години, благодарение на добрите контакти с кметския екип, бяха постигнати много неща. 15 апартамента бяха предоставени на наши членове. Изключително добри приятели са ни членовете на "Лайънс клуб", които ни помагат според възможностите си. Наши членове редовно посещават Центъра по рехабилитация в Добрич и НЦРС Пловдив. Смесената ни фолклорна група с ръководител маестро Георги Събев за една година и половина, откакто е създадена, има много национални и международни изяви.
Всичко това, макар и казано накратко, е станало и става с голямото желание на управителния съвет и членовете на организацията ни.
На тържеството, посветено на юбилея ни, дойдоха много гости от Община Добрич, от Центъра по рехабилитация в Добрич, дирекция "Социално подпомагане", Български Червен кръст, "Лайънс клуб – Добрич", "ХобиСклуб", регионалната организация на сляпо-глухите, спонсори и много наши приятели. Фолклорната група поздрави присъстващите.
След приключването на тържествената част се почерпихме, като си пожелахме по-нататъшна ползотворна работа и много здраве и късмет.

Паунка ПЕЕВАНазад

Всички статии на Брой 01, 2014

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС
10 години съвременна технология на звукозапис
Списък на записаните нови заглавия през 2013 г.
Списък на възстановените заглавия през 2013 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
За завършека на една одисея и още нещо
Коминът на станция "Поп Харитон" пуши
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Година, изпълнена с радост и щастливи мигове
ИНТЕРВЮ
С любов, извираща от душите ни
ЛЮБОПИТНО
Есперанто – удивителният мост между незрящите от цял свят
ПРОЕКТИ
Подкрепа за равен старт чрез интегрирано обучение
Хармония на идеи и практики
Архив на изданието
1 2 3 4 5