Брой 01, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Година, изпълнена с радост и щастливи мигове


Като един миг се извъртя шестата година от живота на нашето скъпо семейно отроче – дует "Настроение". Недовършено на пръв поглед, в един миг то се превърна в изящно и добре развито същество. Откъдето и да го погледна сега, трудно бих му намерил кусури. Моята и на жена ми най-съкровена мечта е вече реалност. Изстрадана реалност, преминала и все още преминаваща през много трудности.
2013 година показа, че нашите родилни мъки не са били напразни, независимо от бурните ветрове, които се опитаха да ни отвеят в девета глуха. Както обичам да казвам често, вършиш ли си работата с любов и всеотдайност - рано или късно ще дойдат и резултатите. А има и нещо по-важно, по-съществено, което е крепяло дуета през годините. Това са нашите малки тайни, помагали ни да оцеляваме и да се справяме с препятствията. Всъщност не чак толкова тайни, колкото онези на пръв поглед дребни нещица, необходими на хората, занимаващи се с определен вид изкуство. Сещам се за приказката за лисицата, таралежа и гроздето, но това е друга песен.
През отишлата вече в миналото 2013 година дует "Настроение" сбъдна поредната си мечта. Бяхме поканени да пеем на благотворителен концерт в село Първенец за набиране на средства за храма "Свети Георги". В една от моите статии описах емоциите и невероятните преживявания по време на концерта. Не, че обичам да превъзнасям нашия дует, но да изправиш на крака публиката в залата означава, че наистина си направил най-доброто за нея и каузата.
Преди това, което се случи в Първенец, дует "Настроение" изживя един от най щастливите мигове в досегашните си изяви. На осмомартенския концерт в Дома на народната армия в Пловдив, докато ни извеждаше от сцената, водещата на програмата прошепна в ухото ми: "Какво направихте вие!".
Думите й ме стреснаха доста сериозно. Като всеки незрящ изпълнител аз си помислих, че сме направили някакъв гаф. А то било нещо съвсем друго. Публиката ни е изпратила с аплодисменти, ставайки на крака. Има гъдел в тази история и едва ли някой би останал безразличен и не би се зарадвал на такова признание, още повече, когато то идва от страна на ценители на музиката. В този случай разбираме, че всичко е минало окей и едва тогава сме напълно спокойни.
Годината остави незабравим емоционален спомен от участието ни в музикалния проект на фондация "Сила за живот", който беше реализиран през месец август в Поморие. Тук се срещнахме с много наши стари познати от голямата сцена. Тричасовият концерт с пълно право заслужи овациите на хилядите граждани и почиващи, изпълнили обления от красивото многоцветно осветление и ясните августовски звезди площад. Да те включат в този концерт е наистина нещо върховно и означава доверие, отговорност. Означава най-вече уважение от страна на организаторите и колегите по съдба и сцена. Супер страхотно е чувството, когато си горе на огромния подиум, чувайки възгласите на хората. Всичко около тебе вибрира, върти се в кръг, издига се нагоре и се пръска като фойерверк високо в нощното небе. После букетът от песни, танци и ритми тръгва главоломно надолу, но не угасва, а залива, осветява и озарява още по-силно красивия морски град.
Вярвайте ми, една такава нощ може да захранва човешката душа с положителна енергия години наред!
За дует "Настроение" 2013 година не приключи само с този великолепен концерт. На 13 септември в "Новотел Пловдив" се състоя националният фестивал с конкурсен характер за хората със зрително-слухови увреждания. Перфектната организация на председателя на НАСГБ г-н Парапанов и неговия млад, но амбициозен и професионално ангажиран към сляпо-глухите екип, превърна фестивала в истинска музикално-поетична феерия. Членовете на Асоциацията на сляпо-глухите се представиха в най-добрата си светлина, тъй като от година на година конкуренцията става все по-силна. Групите и индивидуалните изпълнители стават все по-добри и по-добри. Стремежът на всяка териториална организация е да покаже най-доброто, да представи на публиката най-красивите костюми и носии, да повиши качеството на изпълненията на своите членове. В този музикално-поетичен маратон се включи с пълна сила и нашият дует. Златните медали, присъдени от журито с председател доцент Светла Станилова, са още едно признание за класата на дует "Настроение". Аз обаче съм по-щастлив от фурора, който направи моето домашно цвете и дуетна половинка Димето. Нейното емоционално и абсолютно професионално изпълнение на песента "Камино" разтърси залата и не остави никакво съмнение за заслужената висока оценка.
Нека да похваля моята дуетна половинка още малко, макар и с частица стаена ревност и лека професионално-музикална завист. На този фестивал Димето се включи със своето авторско стихотворение "В храма". Не знам за публиката, но аз се разплаках, докато тя го рецитираше, и не се срамувам от това. За да разберете моите чувства, ето за какво става дума в нейните стихове:

"Защо пред тебе, Господи, със свещ вървим
и твоите заповеди никога не спазваме.
Защо за грешките все другите виним,
а нищичко за себе си не казваме.
Кога най-после, Боже, ний ще се смирим
и никой никого да не обижда.
Защо преяждаме и трупаме пари,
когато някой няма хляб в къщи?".


Изминалата година ще я запомним и с още няколко незабравими участия в конкурсни и концертни изяви. Много ценна за нас е наградата от фестивала за стара градска и шлагерна песен "С песните на Ари" в Хасково. Изпълнението ни на "Две сълзи пролей" беше оценено от журито и наградено с 100 лева. Парите в случая не са толкова важни, защото още в микробуса ние ги разделихме с нашите партньорки и придружителки. По-важното е отношението на публиката, а още повече поканата за следващо участие, което не се случва често на този престижен фестивал.
Сега, когато пиша тези редове, спомените от изживените мигове минават кадър по кадър през главата ми. Пред погледа ми се сменят картини от Асеновград, Перник, Поморие, Хасково, Пловдив, Първенец. Като на кино се изреждат сцените от живота на дует "Настроение", разказващи за срещите ни с публиката. Искам накрая да спомена само за още нещо, което се случи по време на Националния фестивал на хората с физически увреждания, проведен на Араповския манастир, който се намира близо до Асеновград. По настояване на организаторите и водещия ние останахме да пеем последни, понеже според тях сме били черешката на тортата. След първата песен заваля силен дъжд. В този дъжд стана това, което съм виждал по филмите. Ние пеехме, а хората стояха в дъжда и не си тръгваха. И искаха още и още, независимо от усилващата се стихия. Именно нашата публика ни кара да се чувстваме щастливи, удовлетворени, и с още по-голяма стръв да продължаваме да работим за хората, които ни ценят и харесват.

Кирил ДАМЯНОВНазад

Всички статии на Брой 01, 2014

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС
10 години съвременна технология на звукозапис
Списък на записаните нови заглавия през 2013 г.
Списък на възстановените заглавия през 2013 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
За завършека на една одисея и още нещо
Коминът на станция "Поп Харитон" пуши
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Година, изпълнена с радост и щастливи мигове
ИНТЕРВЮ
С любов, извираща от душите ни
ЛЮБОПИТНО
Есперанто – удивителният мост между незрящите от цял свят
ПРОЕКТИ
Подкрепа за равен старт чрез интегрирано обучение
Хармония на идеи и практики
Архив на изданието
1 2 3 4 5