Брой 02, 2014

Тема: МУЗИКА

Смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов" при ССБ - вече история или...?


На 14 февруари на бял свят официално се появи събрана колекция от най-добрите изпълнения на смесения хор на слепите "Академик Петко Стайнов" към ССБ.
Тя е плод на усилията на екип от ентусиасти, обединени от идеята да съхранят за поколенията изкуството и гласовете на този уникален по рода си състав, поставил началото си през далечната 1935 г. и творил в продължение на 64 плодотворни години, в качеството си на обособено звено към Съюза на слепите в България – до 1999 г., когато по неизяснени и досега причини, изтъкнати като икономически, съюзното ръководство го закрива окончателно.
Съставът е основан от композитора Михаил Шекерджиев под името "Балкан" и е първият в света смесен хор от незрящи певци.
През 1948 г. придобива професионален статут - по предложение на Димитър Домусчиев и с разпореждане на тогавашния министър-председател Георги Димитров.
На 17 ноември 1946 г. колективът е преименуван в смесен хор "Академик Петко Стайнов" при Съюза на слепите в България.
През годините на пълноценното си съществуване хорът е дирижиран последователно от 9 диригенти: Михаил Шекерджиев, Димитър Домусчиев, Васил Коев, Марко Марков, Николай Бехтеров, Михаил Карамихайлов, Стоян Бабеков, Красимира Спиридонова и Петър Матев. Корепетитори на състава са: Мими Щърбанова, Ирина Щиглич, Стефи Хадживасилева, Емилия Михайлова, Алексей Алексиев и Петър Матев (преди да стане диригент). Огромен принос за развитието на състава имат музикалните педагози: Лазар Максимов, Катя Спиридонова, Руско Русков, Росица Янчева и Петър Петров.
Ръководството на хора непрекъснато и усилено работи за повишаването на музикално-теоретичната и вокално-педагогическата квалификация на слепите и зрящи хористи, като по този начин смесеният хор при ССБ се превръща в постоянна певческа школа. Нейни кадри са стотици хористи и десетки солисти като Христо Маринов – баритон (лауреат на Димитровска награда), Карамфилка Петкова – колоратурен сопран, наричана "Славея на България", Стефан Паскулов – бас (ученик на Борис Христов), Радостин Георгиев – бас (солист на Хоровата капела от 2007 г.), Султанка Минева, Слави Славов, Веска Ангелова, Тодор Лардев, Петко Василев, Нели Стойчева, Валя Янкулова, Димитър Божилов, Даниела Денчева и много други.
С гордост си припомняме имената на певците, покорили оперните сцени и концертните зали на Европа – Михаил Светлев, Михаил Томашов, Иван Петров (Йохан), Васил Стоицев, Вълчо Вълчев, Лозко Стоянов, Лидия и Константин Губерови, Крум Янев и още много други.
През годините репертоарът на хора включва хиляди творби от различни стилове и епохи, но българската хорова песен винаги е заемала основно място сред изпълненията. Затова много композитори са създавали творбите си специално за него. Сред имената им са тези на Петко Стайнов, Николай Бехтеров, Тодор Попов, Александър Танев, Георги Костов, Добри Добрев, Георги Тимев, Йордан Колев, Борис Ибришимов, Стоян Бабеков.
В творческите летописи на хора важно място заемат и съвместни участия във вокално-симфонични концерти заедно с различни оркестрови състави и филхармонии под ръководството на зрящи диригенти. В множество печатни медии хорът е високо оценен от такива светила от българското музикално пространство като Филип Кутев и Марин Големинов, музиковедите Венелин Кръстев, Агапия Баларева и Тодор Джиджев, както и от хорови диригенти като Лилия Гюлева, Димитър Русков и Георги Робев.
За поколенията хорът оставя стотици студийни и документални записи, три грамофонни плочи и една фонокартичка, снимки за телевизионен филм. В историята на състава са записани хиляди концерти пред наша и чуждестранна публика. Смесеният хор достойно е представял България с участията си в Армения, Беларус, Германия, Литва, Словакия, Чехия и Унгария. Носител е на множество международни и правителствени награди – "Златна лира" на Съюза на музикалните дейци, златен медал от конкурс за професионални хорови състави в Минск, орден "Червено знаме на труда" и орден "Кирил и Методий" - I степен.
Колекцията от подбрани творби в изпълнение на хор "Академик Петко Стайнов" се появи на бял свят благодарение на ентусиазма и дългогодишните усилия на продуцента г-н Рангел Попов, който пожела да съхрани поне тази част от съществуващите най-добри записани изпълнения на състава, подлежащи на възстановяване.
Подборът на представените в колекцията творби, както и музикалното и съдържателното оформление се реализираха със съдействието на композитора и хоров диригент Стоян Бабеков, а издадената заедно с колекцията брошура, отпечатана и на брайл, е плод от труда на коректора Керанка Милушева и компютърния специалист Иван Доброволов. Дигитализирането на аудиозаписите е финансирано от Столична община чрез столична програма "Култура" по проект "Да намериш светлината в песните и музиката", съфинансиран от Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928". За допълването на колекцията огромен принос има Българското национално радио, което предостави своя фонд. Огромният труд по компютърната обработка на записите е извършен от Иван Доброволов и Светослав Калвин.
Самата колекция се състои от 4 компактдиска, записани в mp3 формат, в които изпълненията са сортирани според видовете творби, диригентите и соловите изпълнители. За тиражирането на сборната колекция заслугата е на звукозаписното студио на ССБ в лицето на Стоян Васев.
На тържеството, организирано от Софийската регионална организация, което премина под формата на празничен обяд в ресторант "Феникс" в софийския квартал "Обеля", бяха поканени и присъстваха кметът на район "Връбница" Младен Младенов – човек, изключително отворен към проблемите на невиждащите хора и винаги готов да откликне, трима от бившите диригенти на хора – Стоян Бабеков, Красимира Спиридонова и Петър Матев, председателят на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" Спас Карафезов, голяма част от бившите хористи. Всеки от тях получи като подарък колекцията заедно с брошурата, издадена на брайлов или плоскопечатен шрифт, разказваща историята на състава и описваща неговите достижения през годините на съществуването му.
Всеки от присъстващите имаше възможността да сподели спомени за хора и да разкаже по някоя интересна случка, но всички признаха, че годините на работа като хористи са били едни от най-хубавите години в живота на всеки от тях. Тук беше и един от хористите-ветерани – Марин Матев, който говори за състава с голяма топлота.
За отличното настроение допринесоха изключително много Светослав Калвин, който имаше грижата за озвучаването на салона, и любезните ни домакини от персонала на заведението.
Тържеството бе изцяло финансирано от софийската регионална организация на ССБ с председател Асен Алтънов, който за времето на своето председателство успя и продължава да създава изключително ползотворни контакти с различните институции, както и с фирми, готови да оказват дарителска подкрепа на незрящите.
Така, символично на 14 февруари – Деня на виното и любовта, част от невиждащите хора празнуваха и се веселиха, срещайки много свои стари приятели и бивши колеги. Мнозина изразиха надеждата си смесеният хор на слепите "Академик Петко Стайнов" да се възроди и отново да заеме полагащото му се място в културното пространство на страната ни. Дано тази мечта се сбъдне!

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2014

ЕСЕ
С Пупи няма нищо страшно
ИСТОРИЯ
Помен за Васил Иванов Кунчев
Личности, допринесли за Освобождението на България
Смисълът на Великия пост
ЛИТЕРАТУРА
Внимавайте, девойки, с любовта!
ЛЮБОПИТНО
Звукова система за незрящи пешеходци - проектът на Бургас за "Предизвикателството на кметовете"
МУЗИКА
Смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов" при ССБ - вече история или...?
НЕЗРЯЩИ ЗНАМЕНИТОСТИ
Хосе Фелисиано
ПИСМА ОТ ЧИТАТЕЛИ
Златна сватба
На колко години е ТСО в Добрич
ПРЕМИЕРА
Авва, Отче!
Предисловие
ПРОЕКТИ
Национална кампания "Запази зрението си"
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
За по-безопасното придвижване на незрящите в столицата
Архив на изданието
1 2 3 4 5