Брой 02, 2014

Тема: ЛЮБОПИТНО

Звукова система за незрящи пешеходци - проектът на Бургас за "Предизвикателството на кметовете"


Звукова навигационна система, която дава указания на пешеходците за най-безопасен и достъпен маршрут е идеята, с която Община Бургас ще кандидатства в конкурса на Фондация "Bloomberg" - "Предизвикателството на кметовете". Устройствата, които ще бъдат изработени, ще се раздават на ученици и хора с увредено зрение. Проектът цели Бургас да бъде по-безопасен за пешеходците град.
Изграждането на звукова навигационна система за ученици ще позволява при задаване на маршрут да се указва най-безопасно придвижване до светофарни уредби, подлези, велоалеи, пешеходни надлези и автобусни спирки. Идеята е тя да предоставя възможност за запаметяване на най-често използваните маршрути, например от дома до училище. На кръстовищата със зелен светофар, където е разрешен левият завой, ще предупреждава звуково пешеходеца да се огледа наляво.
За хората с увредено зрение ще указва звуково безопасно придвижване до тактилни настилки, светофарни уредби със звукова сигнализация, както и до автобусни спирки. На по-късен етап, при въвеждане на интелигентната система за управление на градския транспорт, системата ще може звуково да сигнализира и за номера на пристигащия до спирката автобус.
На децата и хората със зрителни увреждания ще бъдат раздадени персонални устройства, които ще активират специално монтирани на пешеходните пътеки светлинни лазерни датчици, като по този начин ще сигнализира на водачите на МПС, че има пешеходец.
Успоредно със системата ще се разработи и приложение за мобилни телефони, което ще може да се ползва от всички, които желаят.
Умните устройства могат да бъдат разработени и с опции да бъдат интересни за децата, като се използват персонажи от любими анимационни филми. Това ще стимулира малките пешеходци да ги ползват.
Престижният конкурс на Фондация "Bloomberg" - "Предизвикателството на кметовете" е за градове с население над 100 000 души. Инициативата на бившия кмет на Ню Йорк - Майкъл Блумбърг, дава възможност на най-добрите и иновативни идеи да спечелят финансиране и шанс за реализация. За пръв път конкурсът е обявен за Европа и се очаква конкуренцията между градовете да бъде голяма.

Използван източник:
actualno.comНазад

Всички статии на Брой 02, 2014

ЕСЕ
С Пупи няма нищо страшно
ИСТОРИЯ
Помен за Васил Иванов Кунчев
Личности, допринесли за Освобождението на България
Смисълът на Великия пост
ЛИТЕРАТУРА
Внимавайте, девойки, с любовта!
ЛЮБОПИТНО
Звукова система за незрящи пешеходци - проектът на Бургас за "Предизвикателството на кметовете"
МУЗИКА
Смесен хор на слепите "Академик Петко Стайнов" при ССБ - вече история или...?
НЕЗРЯЩИ ЗНАМЕНИТОСТИ
Хосе Фелисиано
ПИСМА ОТ ЧИТАТЕЛИ
Златна сватба
На колко години е ТСО в Добрич
ПРЕМИЕРА
Авва, Отче!
Предисловие
ПРОЕКТИ
Национална кампания "Запази зрението си"
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
За по-безопасното придвижване на незрящите в столицата
Архив на изданието
1 2 3 4 5