Брой 03, 2014

Тема: ПРОЕКТИ

Силата да живееш за другите


В живота на човека няма нищо по хубаво от това в студените зимни дни някой да ти стопли душата с нещо хубаво и приятно. Всъщност има - по-хубавото е, когато ти го правиш за другите, когато радваш другите и им доставяш топлина и светлина.
През изминалите години Съюзът на слепите в България радва своите членове с множество мероприятия, осъществени чрез спечелени проекти.
Последният от тях обхваща пълната гама дейности в областта на спорта и музиката. За представителите на музикално-танцовото изкуство в Съюза на слепите в България всеки един концерт е значим и носи удовлетворение за изпълнителите, за самите организатори, а най-вече за тези, които в продължение на месеци са работели, за да могат нещата да се случат.
Първото мероприятие, включено в културно-масовата програма на последния мащабен проект на ССБ, се състоя в Кюстендил. Като част от дует "Настроение" искам да споделя своите чувства и емоционални преживявания от участието ни в концерта. От началото на създаването си досега дует "Настроение" пътува непрекъснато из цялата страна по различни поводи. Самите пътувания за нас са станали част от живота ни и трудно бихме били изненадани с някое непознато или неочаквано събитие. С Кюстендил обаче нещата не стояха точно така. Обаждането на председателя на РСО Пловдив г-н Велик Атанасов ни свари малко неподготвени за пътуването до Града на ябълките и сливите, понеже почти бяхме забравили за този концерт.
Стегнахме набързо багажа и на 27 февруари сутринта хванахме влака за София, откъдето щяхме да пътуваме до Кюстендил с автобуса на софийските групи. Тук не мога да не отбележа невероятното колегиално и всякакво друго положително отношение на софиянци към нас.
На Централна гара София ни посрещна председателят на софийската организация г-н Асен Алтънов.
С него се познавам отскоро, но с ръка на сърцето мога да кажа, че е изключителен човек. Той не остави нито за миг необгрижвани не само нас, но и всички останали изпълнители и техните придружители.
Сред шумни шеги и закачки към 12.30 часа тръгнахме от столицата за Кюстендил. Бях приятно изненадан, че за разлика от пътуванията ни с пловдивските групи тук нямаше предварително запазени места и всеки сядаше, където му харесва.
След около три часа пристигнахме в красивия и изумително чист град. Скътан в диплите на Осоговската планина, той предлага спокойствие, тишина и уют на своите гости. Сякаш четката на Владимир Димитров - Майстора беше пръснала капки цветна дъга в наша чест. Напук на ветровитата и вечно намусена зима Кюстендил ни посрещна със слънце и пълна улица с мартеници. Автобусът ни свали пред модерния пететажен хотел "Рамира", където изненадите за нас продължиха с пълна сила. В случая имам предвид организацията на последвалите моменти от проекта. Под вещата ръка на госпожа Зоя Колева бяхме настанени в хотела за отрицателно бързо време. Нейните организаторски качества проличаха и по време на самия концерт, а и след това. Като грижовна майка тя следеше да не ни липсва нищо, въпреки че ние слепите си падаме малко капризни същества и си е истинско геройство да ни се угоди. Затова сме искрено благодарни за всичко, което тя направи по време на престоя ни в Кюстендил. След настаняването в хотела и едночасовата почивка госпожа Колева ни заведе в читалището, където трябваше да се проведе фестивалният концерт. Всеки един от изпълнителите изпробва озвучителната техника, направи своите репетиции и после се оттегли за подготовка. Сред много приятелски поздрави и приветствия присъстващите представители на медиите успяха да се запознаят с идеята, пътя на изграждането и самото осъществяване на този грандиозен проект.
Концертът в Кюстендил премина по най-блестящия начин. Под вещото ръководство на госпожа Колева водещите на програмата посрещаха и изпращаха изпълнителите с необходимото уважение към техния труд. А самите изпълнители оправдаха доверието, оказано от страна на целия екип на проекта.
В един миг от огромната сцена към залата полетяха красивите шлагерни песни на група "Люлин", буйните хороводи на софийската формация за танци, незабравимите македонски песни на кюстендилската група, естрадните поп хитове на дует "Настроение" и златните рок парчета на "Веселите момчета".
Едва ли някой от нас разбра как измина времето, как свърши концертът. Само аплодисментите в залата показваха, че сме изпълнили на сто процента това, за което бяхме дошли.
След приключването на вечерния концерт емоциите и настроението се пренесоха в уютния ресторант на хотела. Тук, сред стихналите от приятната умора изпълнители, се разнесе гласът на човека-двигател на нашия съюз г-н Васил Долапчиев. Краткото слово, с което приветства и поздрави всички нас, беше пропито от чувство на гордост за добре свършената работа и с нескрита радост за неограничените възможности на незрящите.
След това последваха наздравици и традиционните български песни и хора. След тях - спокойна тиха разходка по освежените от нощния въздух улици и сутрин, пробудена от гласовити кюстендилски петли.
А на връщане сякаш по поръчка от уредбата на автобуса прозвуча познатият рефрен:

"Казват, че без любовта прозаичен бил света,
но нали гори без пламък любовта дори.
Нека две следи да оставим аз и ти.
В този свят студен бъди до мен,
бъди до залезния ден."


Искам да изкажа огромна благодарност на г-н Долапчиев, г-жа Колева, на г-н Алтънов, на домакините в лицето на Боби Лазаров и на всички останали организатори и изпълнители за следата, която оставиха в сърцата на дует "Настроение".
На многая лета!

Кирил ДАМЯНОВНазад

Всички статии на Брой 03, 2014

70 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ БРАТАНОВ
Спомен за Поета
В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
92% от депутатите искат достъпни уебсайтове, сега Съветът трябва да действа
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен годишен организационен отчет на ССБ за 2013 г.
ЗАБЕЛЕЖКА
Уважаеми читатели,
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Асеновград
Велики Преслав
Добрич
ЛИТЕРАТУРА
80 години от рождението на Христо Фотев
НОВИ КНИГИ НА БРАЙЛ ПРЕЗ 2013
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2013 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очни клетки от починали връщат зрението на слепи хора
ПОЕТИЧЕН КОНКУРС
"70 години от рождението на Георги Братанов"
ПРОЕКТИ
Изкуството - среща на два свята и форма на интеграция
Силата да живееш за другите
ПЪТЕПИС
Отново съм на път
ТЕХНОЛОГИИ
Разработват таблет за незрящи
"Правец" се завръща
ЮБИЛЕЙ
Живот, отдаден на хората
Архив на изданието
1 2 3 4