Брой 03, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


10 години дамски клуб "Орхидея"

Съдбата на нашето поколение ни предостави огромния шанс да се съберем преди много, много години в предприятие "Успех". Тук, в организацията на слепите в Пловдив, изживяхме своята младост, израснахме в професионален и личен план. Сега, когато тези приказни години са зад гърба ни, изпълнили сме дълга си пред деца и внуци, би трябвало да си живеем тихо и кротко пенсионерските си години. Но това няма как да се случи с такива активни и непримирими жени като нас.
В средата на февруари 2004 г. създадохме своя дамски клуб, който по-късно нарекохме "Орхидея". И започна нашата бяла приказка. Председател на клуба ни е Радка Христова. Започнахме, заредени с много идеи. На празниците се преобразявахме в Баба Марта, Първа пролет, Дядо Коледа и какво ли не – всяка наша сбирка е своеобразен празник. Колко дрехи за дечица и стари хора сме изплели и дарили, гостували сме на много други клубове, където сме се изявявали със своите умения! А летните месеци са за посещения на забележителни и красиви места.
Повече от две години има и фолклорна група. Нашите песни са харесвани и аплодирани, където и да сме ги представяли.
Дойде и 25 февруари – денят, в който отпразнувахме своя 10-годишен юбилей. Имахме много гости, които в годините многократно са ни помагали – г-н Велик Атанасов, Димитър Парапанов, Георги Генов, представители на рехабилитационния център в Пловдив и на НПК на слепите. На последните изказваме особена благодарност за плата, който ни дариха за новите ни красиви носии. Много ласкави думи за дейността на клуба казаха всички, които ни поздравиха по случай празника. Приятелите ни от пенсионерски клуб "Каменица" ни поздравиха с музикална програма, подариха и картина за обновената зала на съюзния културен дом. Г-н Николай Чапански от радио "Пловдив" направи запис и няколко дни след това по радиото имаше излъчване на мигове от празника ни.
След незабравимите години заедно имаме само едно пожелание – да сме здрави, заредени с вяра, сърцата ни да преливат от любов – не притворна, а чиста и искрена. Ако сме съхранили тези святи чувства, успехът ни ще е гарантиран, а щастието пълно.

Стоянка АНГЕЛОВА
Снимки: Сани ГЕНОВА

***

Десет години са нито много, нито малко. Но десет години са достатъчно, за да се очертае физиономията на едно явление или на един субект, да се определят характеристиките на един процес. Но нека навлезем в същината на въпроса. А тя е съвсем простичка – в началото на 2004 г. в обществения живот на пловдивската регионална организация на слепите се появи един саморасляк, който се оказа жилав и як, имунизиран срещу несгодите и завистта. Не само това – той прие името на едно от най-красивите цветя – ОРХИДЕЯ.
Няколко инициативни наши приятелки дълго обмисляха идеята за създаване на клуб на невиждащите жени – това не е нещо, което може да се случи от раз или с магическа пръчка. От ръководството на РСО им бе казано, че замисълът е добър, ще им се помогне с помещение, както и за създаване на елементарни удобства и интериор, но движещата сила трябва да са самите участнички. Шест жени станаха инициативен комитет – Радка Христова, Гинка Примова, Стоянка Ангелова, Станка Арабаджиева, Яна Цветкова и Фанка Манчорова – съпруга на дългогодишен съюзен член. И замисленото се получи – без специални указания и разпореждания "отгоре" клубът заработи не като някаква формална съюзна структура, а като своеобразен кълн на гражданското общество. Богатият културен живот на "Орхидея" и споделената радост от личните контакти, взаимоотношения и общи преживявания са нещо много ценно, защото ги създаваш и правиш сам, за да изпиташ удоволствието от общуването и сътвореното, а не за да отчетеш някакво мероприятие.
Но нека не прекаляваме с философските размисли, а още веднъж да честитим 10-годишния юбилей на клуба и да пожелаем на орхидейките на добър час и попътен вятър в благородното начинание, с което са се захванали.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 03, 2014

70 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ БРАТАНОВ
Спомен за Поета
В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
92% от депутатите искат достъпни уебсайтове, сега Съветът трябва да действа
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен годишен организационен отчет на ССБ за 2013 г.
ЗАБЕЛЕЖКА
Уважаеми читатели,
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Асеновград
Велики Преслав
Добрич
ЛИТЕРАТУРА
80 години от рождението на Христо Фотев
НОВИ КНИГИ НА БРАЙЛ ПРЕЗ 2013
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2013 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очни клетки от починали връщат зрението на слепи хора
ПОЕТИЧЕН КОНКУРС
"70 години от рождението на Георги Братанов"
ПРОЕКТИ
Изкуството - среща на два свята и форма на интеграция
Силата да живееш за другите
ПЪТЕПИС
Отново съм на път
ТЕХНОЛОГИИ
Разработват таблет за незрящи
"Правец" се завръща
ЮБИЛЕЙ
Живот, отдаден на хората
Архив на изданието
1 2 3 4