Брой 03, 2014

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Разработват таблет за незрящи


18-годишният Атанас Атанасов от Русе заедно със своя малък и сплотен екип е на път да създаде първия по рода си таблет за незрящи хора.
Проектът му е в начален етап, но идеята за неговото разработване е вече готова и ври в главите на младите ентусиасти.
Пред сайта smartnews.bg младият разработчик разказва, че идеята му за таблета "Vision" е дошла, след като се прибирал от състезание по информатика от София. В метростанция "Сердика" видял незрящ човек да се ориентира и справя сам в това да намери ескалаторите и да се качи на влака, който му върши работа.
"Пътувайки към къщи, в следващите 5 часа в мен назряваше една идея. Идеята, която, след като я споделих с моите приятели, придоби името "Vision". Заедно започнахме с проучване. Установихме, че подобно на таблет устройство за незрящи няма. Тогава си помислихме, че има подобни компоненти, но все още не съм намерил такива", разказва Наско.
След проблясъка, който русенецът получил, започнало голямото търсене на компоненти и още идеи.
"Отидох до Стара Загора, където говорих с г-жа Жени Сендова на една конференция. Знаех, че е тютор в MIT и реших да я попитам дали би помогнала. Тя бе страшно обзета от идеята, но каза - "По-добре да пробваме всичко да е българско, а ако не стане ще прибегнем до чужбина". Така тя ми помогна да се свържа с правилните хора в БАН. Така и досега от БАН ни помагат да правим проучване и ако те могат, което е много вероятно, ще синтезират материала. Много малко институции по света обаче са имали досег с него, за да върви разработката му бързо. Иначе в момента започваме да правим прототипа малко на сляпо, но все пак с идея напред."
Екипът на Наско включва Васил Воденичаров, Васил Пашов и Павел Влахов - все млади хора с идеи за своето бъдеще. До момента са разработили цели 5 концептуални дизайна на бъдещото устройство.
Устройството, което разработват младежите, на външен вид ще бъде много различно от таблетите, които обикновения потребител познава.
"Вместо екран обаче ще използва хиляди цилиндърчета, които ще се показват и скриват. По този начин върху четеца ще се образува релефно брайлово писмо. Самите цилиндри ще са направени от специален материал, слабо познат на голяма част от света. Той обаче ще изисква определено количество електричество, което по показатели за момента е голямо. Искаме да редуцираме това, за да предоставим повече време на работа и още по-компактни размери. В момента обмисляме два размера, които общо взето ще са с размерите на 10 и 13-инчови устройства. Дизайнът се опитваме да е максимално удобен за незрящите и затова се допитваме до тях. Нещото, към което се стремим, не е красиво устройство, а функционално и удобно", разказва Наско, който скоро ще представи България на състезание по информатика в Москва.
Разбира се, като всяко начинание, което е независимо, то има нужда от начален капитал, което да го дръпне напред. Към момента младежите работят без начално финансиране и без пари като цяло. Все още нямат спонсори и могат да разчитат единствено на дарения. Всеки, който иска да помогне на младежите да разработят първия по рода си таблет за незрящи, може да се свърже с Наско Атанасов на имейл - atanas.atanasov27@gmail.com.

Източник – http://offnews.bgНазад

Всички статии на Брой 03, 2014

70 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ БРАТАНОВ
Спомен за Поета
В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
92% от депутатите искат достъпни уебсайтове, сега Съветът трябва да действа
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен годишен организационен отчет на ССБ за 2013 г.
ЗАБЕЛЕЖКА
Уважаеми читатели,
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Бургас
Асеновград
Велики Преслав
Добрич
ЛИТЕРАТУРА
80 години от рождението на Христо Фотев
НОВИ КНИГИ НА БРАЙЛ ПРЕЗ 2013
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2013 г.
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очни клетки от починали връщат зрението на слепи хора
ПОЕТИЧЕН КОНКУРС
"70 години от рождението на Георги Братанов"
ПРОЕКТИ
Изкуството - среща на два свята и форма на интеграция
Силата да живееш за другите
ПЪТЕПИС
Отново съм на път
ТЕХНОЛОГИИ
Разработват таблет за незрящи
"Правец" се завръща
ЮБИЛЕЙ
Живот, отдаден на хората
Архив на изданието
1 2 3