Брой 04, 2014

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Очната катаракта - злосторникът, който медицината успешно побеждава


Разговор с доктор Алек ТОПОВ - началник на отделение "Офталмология" в болница "Токуда"

Д-р Алек Топов е възпитаник на Първа немска гимназия, випуск 1989 г. Завършил е Медицинския университет в София през 1995 г. Специалност по офталмология придобива през 2002 година. През 2000 година специализира в Германия. От 1996 г. работи в Очната клиника към Александровска болница. В екипа на Токуда Болница София е от 2008 година, а от 24 април 2012 година поема поста началник на Офталмологията на японската болница. Преминал е допълнителни квалификационни курсове в областта на хирургичното лечение на катаракта и глаукома, както и в рефрактивната лазерна хирургия (лазерно отстраняване на диоптри). Професионалният интерес на д-р Топов е в областта на микрохирургията на окото. Той също така е един от най-добрите ученици на акад. проф. д-р Православа Гугучкова д.м.н.

През март доктор Топов любезно прие поканата ни за интервю, като заедно с него избрахме за тема на разговора очната катаракта – едно твърде разпространено заболяване както при по-възрастните хора, така и сред младите.
Ето защо започнахме разговора с въпроса:
- КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВА ОЧНАТА КАТАРАКТА – ДЕФЕКТ НА ОКОТО ИЛИ ЗАБОЛЯВАНЕ?
- Катарактата не е дефект на окото, а е заболяване, съвременното лечение на което позволява на пациента да запази зрението си. Когато пациентът е усетил зрителен дискомфорт, който го възпрепятства да върши ежедневната си работа, съвременната хирургия на катаракта дава възможността проблемът да се реши навреме и много бързо.
- ДАВАТ ЛИ ТЕЗИ ОПЕРАЦИИ СТОПРОЦЕНТОВ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ?
- Определено не. Аз винаги казвам на пациентите: "Който ви дава стопроцентова гаранция за положителен резултат – отидете при него". Гаранцията от положителното оперативно лечение на катаракта е 99,9 процента. Винаги има един минимален процент, при който съществува риск от възможни усложнения. Хубавото е, че вече разполагаме с такава техника, че на практика не се сблъскваме с тежки усложнения – и дори когато се случат, те са твърде минимални.
- КОИ СА НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА КАТАРАКТА?
- Определено възрастта. С напредването на възрастта обикновено всички пациенти, в повечето случаи след 60-годишна възраст, придобиват някакво помътняване на биологичната леща на окото. Именно това е катаракта. Понякога това помътнение пречи значително още в началните си стадии. Други пациенти пък изобщо не го усещат и трябва катарактата да е доста напреднала, за да забележат, че не виждат добре.
- РАЗЛИЧЕН ЛИ Е ПЕРИОДЪТ НА РАЗВИТИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ХОРА?
- Точно така е. Има пациенти, при които развитието на катарактата трае с години, има и такива, които поради една или друга причина се страхуват от операция и при тях развитието на заболяването може да трае и в рамките дори на 5-10-15 години. Има и пациенти, при които след първоначалното откриване на помътнение на лещата в рамките на 2-3 месеца катарактата се развива до такава степен, че те спират да виждат съвсем. Така че не може с точност да се каже за колко време се развива една катаракта, която реално пречи на човек да вижда.
- ВРЪЩАЙКИ СЕ ОТНОВО КЪМ ТЕМАТА ЗА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА КАТАРАКТА ПРИ ПО-МЛАДИ ХОРА, МИТ ЛИ Е ТОВА, ЧЕ НЕЗДРАВОСЛОВНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ МОЖЕ ДА ОКАЖЕ НЕГАТИВНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ПРОЦЕСА?
- Това, което казвате, може да има отношение не само към очите, а и към целия организъм. Конкретно за катарактата е доказано, че хора, изложени на по-силно ултравиолетово лъчение, като например пастирите в Монголия, много по-често развиват катаракта в по-ранна възраст. Тоест, вече е доказано, че ултравиолетовото лъчение има непосредствено влияние към ранното помътнение на лещата на окото. Няма обаче доказателства, че при злоупотреба с някакъв вид храна или напитки катарактата се развива по-рано.
- СЪЩЕСТВУВА ЛИ НЯКАКВА ПРЕВЕНЦИЯ, КОЯТО ДА НИ ПРЕДПАЗИ ОТ ПОЯВАТА НА КАТАРАКТА?
- Не съществува конкретна превенция. Има капки и витамини, които се изписват доста често, но лично моето мнение е, че пациентите излишно харчат парите си и няма пациент, който да е слагал капки и да е забавил развитието на "перде", и да не е стигнал в крайна сметка до операция. Няма такъв случай.
Хубавото е, че съвременната хирургия позволява в рамките на 5 минути да бъде извършена операция и в последващите няколко дни пациентът възвръща напълно зрението си.
- ТОЕСТ НЕ Е ПРОСТО МИТ, ЧЕ ТОЗИ ВИД ОПЕРАЦИИ СА ВЕЧЕ РУТИННИ?
- Да, точно така, операцията е рутинна.
- ДОКОЛКО Е ГОЛЯМ РИСКЪТ ОТ ПЪЛНА ЗАГУБА НА ЗРЕНИЕ КАТО СЛЕДСТВИЕ ОТ ЕДНА ТАКАВА ОПЕРАЦИЯ?
- При операция на катаракта рискът е минимален. Тук трябва да кажа, че колкото по-рано пациентът се реши на операция, толкова по-минимален е рискът от негативни последици за него, защото съвременният метод на опериране е през едно малко разрезче от 2 милиметра. През него се отстранява помътнената биологична леща, която е с диаметър 12 милиметра. Фактически тя се раздробява още вътре в окото. С напредването на катарактата обаче тази биологична леща става изключително твърда и е много по-трудно да бъде отстранена. В такива случаи понякога е дори опасно да бъде използвана съвременната методика чрез ултразвук. В някои много редки случаи катарактата не позволява да бъде отстранена с ултразвук. И тук бих искал да кажа, че от месец декември разполагаме с един съвсем нов апарат за катаракта, който изключително подобрява качеството на операциите. Нарича се фемтосекунден лазер за операция на катаракта и основното при него е, че намалява още повече риска от усложнения при извършването й. Фактически по-голямата част от операцията се извършва с този лазер и човешкият фактор почти не присъства.
- ЧИСТО КАТО ЛЮБОПИТЕН ФАКТ – ЧОВЕШКАТА БИОЛОГИЧНА ЛЕЩА ИМА ОПРЕДЕЛЕН ДИОПТЪР, ТАКА ЛИ Е И КАКЪВ Е ТОЙ?
- Средно аритметично за човешката популация диоптърът на лещата е + 21-21,5. При операция от катаракта се отстранява помътнената биологична и се заменя с изкуствена леща със същия диоптър.
- ОТ КАКЪВ МАТЕРИАЛ Е ИЗРАБОТЕНА?
- От полиметилметакрилат. Това са акрилни материали.
- ИЗПИТВА ЛИ ПАЦИЕНТЪТ НЯКАКЪВ ДИСКОМФОРТ ОТ НАЛИЧИЕТО НА ТОВА ЧУЖДО ТЯЛО В ОКОТО СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА?
- По принцип не, в общи линии такива проблеми като парене, щипене и дразнене отзвучават напълно в рамките на един месец.
- КАКВИ СА ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ ЗА ПОЯВА НА КАТАРАКТА, НА КОИТО БИ СЛЕДВАЛО ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ, АКО СЕ ПРОЯВЯТ?
- Най-точният признак е замъглено виждане. Пациентът се оплаква, че не вижда нито наблизо, нито надалече. Както казвам аз, той започва да вижда като през найлонова плака и колкото по-рано дойде да се прегледа, толкова по-бързо и лесно ние можем да решим проблема.
- КАКВИ СА ЦЕНИТЕ ЗА ОПЕРАЦИЯТА И ЗА САМАТА ЛЕЩА?
- Нашата болница работи със здравната каса, тоест самата операция, както и във всяка една държавна болница, е безплатна. Пациентът не доплаща нищо допълнително извън клиничната пътека. Доплаща се единствено интраокулярната, тоест изкуствената леща, като цената варира между 840 и 2400 лева. Разликата в цената е в зависимост от вида на лещата. Най-евтините са монофокални, което означава че с тях се гледа само на едно от разстоянията, като допълнително се носят очила за гледане на друго разстояние. Мултифокалните лещи от своя страна правят пациента сравнително независим от ползването на диоптричните очила.

Разговора води:
Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 04, 2014

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
София
ИЗКУСТВО
Макар и аматьори - искаме да го правим както трябва
ЛИТЕРАТУРА
Гората - извор на здраве, извор на красота
ЛЯТО 2014
Цени и графици за ползване на почивните бази на ССБ
ОБЯВА
Общо събрание на пълномощниците
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очната катаракта - злосторникът, който медицината успешно побеждава
ПЕСЕН НА БРОЯ
Гергьовден
ПРАЗНИЦИ
Лазаровден и Цветница
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Запознайте се с Меги
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8