Брой 05, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Годишно отчетно събрание на ТСО на ССБ

На 24 април в местния Клуб на инвалида се състоя годишното отчетно събрание на ТСО на ССБ във Велико Търново. Като почетни гости ни удостоиха с присъствието си председателят на РСО на ССБ в Дряново г-н Минчо Ганев, придружаван от сътрудничката на РСО г-жа Мария Данкова и представителят на Община Велико Търново Пламена Спасова.
Приветствие към гостите и присъстващите отправи председателят на ТСО г-н Ненчо Обретенов, с което събранието беше открито и започна своята работа. Отчет за изминалия програмен период (от 25 април 2013 до 24 април 2014 г.) представи техническият сътрудник на организацията г-жа Теодора Николова.
Констатирани бяха следните постигнати резултати:
- Създаване на Комисия за адаптация и мобилност със задача оценка на достъпността на градската среда за хората със зрителни увреждания и препоръки към институциите във Велико Търново за необходимите подобрения.
- Карти за безплатно пътуване през 2014 г. с автобусите в градската мрежа на фирмите-превозвачи ЕТ "Надежда – Надежда Христова" и фирма "Алекс ОК" с президент Александър Нанков.
- Екскурзия до Трявна и Дряновския манастир с осигурен безплатен транспорт от Община Велико Търново.
- Стикери за безплатно паркиране на автомобили, собственост на хора с увреждания, валидни за целия ЕС.
- Сътрудничество с ДСП – Велико Търново и очна ТЕЛК за издирване на хора със зрителни увреждания и привличането им за членство в Съюза на слепите.
- С подкрепата на Община Велико Търново и ДСП - предоставяне на услугата "Личен и социален асистент", както и "Домашен помощник" на имащите потребност и желаещите да я ползват наши членове.
- Създаване на собствен архив от говорещи книги.
- Отбелязване и чествания на дати, свързани с лични поводи, организационни събития и включени в националния и народен календар с беседи от Пенчо Василев.
- По проект "Глобални библиотеки" на Министерство на културата и в сътрудничество с Регионална библиотека "Петко Рачов Славейков" се проведе курс за начална компютърна грамотност за незрящи, воден от Валери Михайлов.
- Участие в конкурс за историята на България по проект на Централното управление на ССБ, където бяхме представлявани от Димитър Станев и Ненчо Обретенов.
- Участие във Фестивал за народно творчество на НАСГБ в Пловдив, където в раздел "Лично творчество" нашата представителка Стефанка Славова зае първо място.
- Поетични рецитали по стихове на нашите творци Йордан Тодоров, Стефанка Славова и Аврам Аврамов. Произведения на последните двама са публикувани в сборника "Броеница шарена", изготвена от поетичен клуб "Вдъхновение" към НАСГБ.
- През март 2014 г. със собствени средства от автора Аврам Аврамов беше издадена стихосбирката "Духовна светлина", която е тринадесетото произведение от творческата му поредица.
- На 10 и 11 септември 2013 г. имахме участие в Спартакиадата на НАСГБ в Пловдив, където Димитър Станев зае ІІ място в дисциплината "Хвърляне на копие".
- В края на септември 2013 г. отборът по шахмат на ТСО Велико Търново участва в регионален турнир в Дряново, където зае ІІ място.
- На 19 октомври 2013 г. по повод Деня на белия бастун във Велико Търново се проведе регионален турнир по табла в две категории – отборно (мъже) и индивидуално (жени). Купите за победителите бяха осигурени от общината. Отборът ни (в състав - Александър Маринов, Вангел Божинов и Валери Николов) зае ІІ място. При дамите участваха Теодора Николова и Анна Стоева. Купата на победителя беше спечелена от Теодора Николова.
- По повод Коледа и Нова година беше организиран турнир по табла на местно ниво, в в който победата беше извоювана от Ненчо Обретенов.
- По случай празника на Велико Търново – 22 март, Регионална библиотека "П. Р. Славейков" във организира турнир по табла между местните отбори на ССБ и СИБ. Нашият отбор (в състав - Ненчо Обретенов, Александър Маринов, Валери Николов, Теодора Николова и Анна Стоева) победи с резултат 3:2. За най-добър състезател в турнира беше обявена Теодора Николова.
- На 22 и 23 март 2014 г. в Созопол се проведе национално състезание по канадска борба, където наш представител беше Иван Русинов, който спечели ІІ и ІІІ място съответно с дясна ръка и с лява ръка.
- Всички по-важни събития, свързани с нашата организация, бяха отразени в списание "Звук и светлина", вестниците "Борба" и "Янтра днес", радио "Фокус" и "Дарик радио", кабелните телевизии "Видеосат" и "Евроком".
Проектопланът за дейността на организацията ни за периода 2014–2015 г. включва:
- В сътрудничество с ДСП и очна ТЕЛК да се издирят новоосвидетелствани хора със зрителни увреждания и да се привлекат за членство в Съюза на слепите.
- Установяване и поддържане на контакти с държавни и неправителствени организации с оглед приобщаването им към решаването на проблемите на незрящите.
- Връзки с бизнеса и издирване на спонсори. В това отношение са много добри контактите ни с Лайънс клуб "Арбанаси", Лайънс клуб "Царевец" и местните автобусни превозвачи ЕТ "Надежда" и "Алекс ОК".
- Участие в проекти на ЦУ на ССБ и Община Велико Търново.
- Продължаване на участията ни в местни, регионални и национални спортни и културни форуми.
- Организиране на екскурзионни пътувания.
- Беседи по повод бележити дати и събития в националния и народен календар, както и разяснителни лекции по здравни теми, които са актуални за членовете на организацията.
- Отпускане на помощи на наши нуждаещи се членове и продължаване патронажа на съюзните членове, настанени в социалния дом в село Пчелище.
- Съвместно с Комисията по мобилност и адаптация на градската среда към ТСО на ССБ във Велико Търново сътрудничество и консултиране на общинските институции с оглед намаляване и отстраняване на препятствия, затрудняващи самостоятелното придвижване на незрящите на територията на града.
- Консултиране на членове на организацията и техните зрящи сътрудници по социални и правни въпроси.

Пенчо ВАСИЛЕВНазад

Всички статии на Брой 05, 2014

БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРИ
Над всичко остава радостта да се завърнеш на земята
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Велико Търново
Велики Преслав
Левски
ПРЕМИЕРА
Георги Холянов отново сред пловдивчани
Броеница шарена
ПРОЕКТИ
Приключи проект "Активно включване в информационното общество"
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Национална конференция на тема "Социални аспекти на нарушеното зрение", град Пловдив
СПОРТ
Балканско първенство по шахмат за незрящи
Благодарим Ви за всеотдайността
"Витоша" покори Сараево
Архив на изданието
1 2 3 4 5