Брой 05, 2014

Тема: ПРЕМИЕРА

Георги Холянов отново сред пловдивчани


В края на краищата талантливият български музикант се изкуши и откликна на световното движение "Всеки зрително увреден – автор на литературна книга". И веригата книжарници "Хеликон" вече втори месец предлага на доста атрактивна цена "Пансионът – съдба или изповед", спомени на автора за обучението му в Училището за слепи "Николай Островски" (сега УДНЗ "Луи Брайл"). В това училище впоследствие трийсетина години Георги Холянов ще преподава музика, ще дирижира и няколко ученически състава.
На 23 април - Световния ден на книгата и авторското право, малката зала на пловдивския рехабилитационен център за слепи беше препълнена до краен предел. Премиерата бе организирана от неуморния Георги Генов и Илия Кърпаров - съпруг на незабравимата Величка Гушева - Кърпарова, и се ръководеше от беловласия поет Данчо Данчев, председател на литературен клуб "Следа". Композиторът и диригент Георги Холянов с чаровната си и неподражаема усмивка, описана и от изумителния Спас Карафезов, отговаряше на въпросите. А те валяха ли, валяха…
Ръкописа на мемоарната си книга подготвил собственоръчно на компютър (сегашната му съпруга Гергана въобще не му е помагала). Тиражът на книгата е само 500 бройки. Разказа ни сякаш с известна гордост как с Вили Кавалджиев и Георги Минчев са пели по митингите на СДС. Именно Георги Минчев насърчава Георги Холянов да композира и разпределя няколко негови песни за именити български певици. Скъпият наш гост заяви, че пловдивският период от живота му е времето на творческо зареждане. Дебело подчерта, че много обича пловдивчани. Сподели под секрет, че е захванал и ръкописа на втора книга с работно заглавие "Хиената". Категорично отказа да коментира двугодишната си работа като артист-хорист в професионалния хор на слепите, което малко озадачи част от любознателната публика.
Сани Генова прочете няколко текста от книгата на Холянов. Звучаха и емблематичните песни на Георги Холянов, изпълнявани от Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, състава "Тоника" и други.
Минути преди промоцията директорът на Националния център за рехабилитация на слепи г-н Стефан Данчев се срещна с Георги Холянов, почерпи го с най-ароматното си директорско кафе, разказа му за функциите и постиженията на тази институция, предложи му кратка екскурзия по нейните кабинети и зали. Предната вечер композиторът се възползва от уюта на президентския апартамент на Центъра след тържествената вечеря, организирана от неговия директор в чест на именития гост.
В пловдивското предприятие на слепите през 1963 година Георги Щерев (така той беше известен сред своите съученици тук) започва професионалната си кариера като обикновен плетач на дамаджани и буркани, по-късно и сръчен огъвач на куфари. Пловдивчани помнят как Георги усмихнато и талантливо разпъва акордеона заедно с Иван Лазаров на техните танцови забави. Иван Лазаров и Илия Гуделов кумуват убедително и музицират ентусиазирано на първото сватбено тържество на съсъдбеника им Георги през късната есен на 1964 година. Късна есен, защото трябваше да се поизчакат почти три месеца, за да навърши пълнолетие невръстната годеница на Гошо Стоянка Николова от Павликени. И така до 1981 година, когато момчето от Ракитово решава да напусне не само древния Пловдив, но и бунтовната работническа класа и да се превърне по-късно в изявен седесар и всепризнат интелектуалец, радващ се на жълтите павета и на другите софийски красоти и предимства. Но в Пловдив той се зарежда за бъдещите си композиторски и диригентски постижения, тук Георги Холянов завършва средно и висше музикално образование, пловдивчани са първите, пред които представя мемоарната си книга.
Георги Холянов е роден в твърде заможно армънско семейство на 10 юли 1946 година в Пещера, откъдето е принудено от тогавашния тоталитарен режим да се премести в Ракитово, Пазарджишко. За съжаление първият син на Екатерина и Щерю Холянови в ранна детска възраст губи зрение и попада в пансиона на специалното училище за слепи, в производственото предприятие за слепи и неговия жилищен комплекс, наричани доста сполучливо от доц. д-р Иван Ганев "черните оазиси". Иска ми се да припомня на читателите, че и разностранно талантливата Величка Гушева - Кърпарова е също с армънски етнически произход, макар и да не е от клона грамостяни, към който принадлежи родът на композитора Холянов. Според него испанското име на рода им идва от техен далечен праотец с име Хулио дел Ермосос, дошъл от Испания сред балканските армъни, за да ги приобщи към католицизма. Неговата мисия изглежда не е била особено успешна, защото местните куцовласи са го интегрирали към техния етнос, но той пък си оставил красивото испанско име и огнен темперамент. Испански темперамент, който искри в някои от музикалните творби на Георги Холянов, на когото участниците в срещата пожелаха нови творчески успехи както в музиката, така и в литературата.

Ангел СОТИРОВ
Снимки: Сани ГЕНОВА 

Назад

Всички статии на Брой 05, 2014

БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРИ
Над всичко остава радостта да се завърнеш на земята
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Велико Търново
Велики Преслав
Левски
ПРЕМИЕРА
Георги Холянов отново сред пловдивчани
Броеница шарена
ПРОЕКТИ
Приключи проект "Активно включване в информационното общество"
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Национална конференция на тема "Социални аспекти на нарушеното зрение", град Пловдив
СПОРТ
Балканско първенство по шахмат за незрящи
Благодарим Ви за всеотдайността
"Витоша" покори Сараево
Архив на изданието
1 2 3 4 5