Брой 05, 2014

Тема: СПОРТ

Балканско първенство по шахмат за незрящи


В периода 10-13 април 2014 г. в София се проведе Балканиада по шахмат. Във форума взеха участие 14 отбора от 5 страни - представителните отбори на Македония, Молдова, Румъния, Турция и 10 отбора от България - "Атлет" от СОУДНЗ "Проф. д-р Иван Шишманов" - Варна, "Болид" от УДНЗ "Луи Брайл" - София, "Витоша" София, "Изгрев" Пловдив, "Кракра" Перник, "Пауталия" Кюстендил, "Пираните" София, "Светлина" Шумен, "Успех" Варна, "Феникс" Монтана.
Главен съдия на Балканиадата беше инженер Димитър Илиев, който води системно тренировки за хората със зрителни увреждания от София. Главен организатор на турнира беше Асен Алтънов - председател на РСО София към ССБ и председател на Обединението на спортните клубове за интеграция на незрящите "София". Всъщност именно това обединение, което се учреди през февруари тази година се нагърби с организацията на този голям шахматен турнир. Събитието беше подкрепено от много организации и институции. На първо място трябва да се спомене РСО София и цялото ръководство, след това Столична община, която много активно подкрепи елитното състезание по две линии - първо лично г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София, задели средства от своята програма и ги предостави на организаторите, а второто направление беше чрез проект, защитен от Спортен клуб за интеграция "Витоша", който беше финансиран по програмата за развитието на спорта към Столична община. Финансова подкрепа оказа и "Успех" София, „Надежда Ви и сие” ООД и "Химкомплект инженеринг" АД. Останалите средства бяха осигурени от дарители и от РСО София. За спортно-техническата част отговаряше федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Имаше условие, че в турнира могат да се включат единствено шахматисти със зрителни увреждания, които са картотекирани във федерацията за настоящата 2014 г. Това, разбира се, се отнасяше за клубовете от България. Всички делегации проявиха висока спортна дисциплина, което способстваше за отличното ниво на Балканиадата. Организацията също беше на изключително ниво. Отборите се състояха от 4 състезатели и 1 треньор. Всички с изключение на софиянци бяха настанени в хотел "Принцес", където се проведе и самият спортен форум. Хотелът предостави преференциални условия и по този начин се превърна в основен спомоществовател на събитието. Турнирът се проведе по швейцарската система в 7 кръга. Имаше отборно и индивидуално класиране. За отборното класиране се вземаха резултатите на четиримата шахматисти, тъй като на техническата конференция се реши, че и петият от делегацията, ако имаше зрително увреждане и беше картотекиран, можеше да се състезава. Резултатите след всеки кръг съдията публикуваше онлайн, което позволяваше на всички да следят развоя на турнира и да бистрят съответните си тактики.
Така в отборното класиране първото място завоюва отборът на Румъния. Вицешампиони станаха момчетата от "Изгрев" Пловдив, а с бронзовите медали се окичиха шахматистите от Македония. Отборите бяха наградени с купи и медали.
В индивидуалната надпревара категорично Расим Низам завоюва първото място, а негов подгласник стана най-възрастният шахматист на турнира 84-годишният Димитър Пелитов (и двамата от "Изгрев" Пловдив). Трети се нареди румънецът Александру Пироска. И тримата получиха плакети. Купата на София спечели най-добре представилият се столичанин и това беше Янко Петров от СКИ "Пираните".
Награждаването се състоя на гала вечеря на 12 април. Наградите връчиха Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България, Асен Алтънов - председател на РСО София и главен организатор на събитието, Донко Ангелов - олимпийски медалист и директор на "Успех" София, Цветомира Савова - консултант по европейски проекти и програми на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", Васимир Радулов, традиционно подкрепящ инициативите на РСО София. Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" връчи няколко индивидуални награди. С чаши на федерацията бяха наградени най-младата участничка в турнира Александра Стоянова - ученичка в СОУДНЗ "Проф. д-р Иван Шишманов" Варна, най-млад участник - Алекси Динков, ученик от УДНЗ "Луи Брайл" София, най-възрастен участник - Димитър Пелитов от Спортен клуб "Изгрев" Пловдив. С плакет за висок спортен хъс и организационен устрем беше награден Асен Алтънов, който за пореден път доказа, че спорта сред хората със зрителни увреждания изобщо не му е безразличен и помага с всички сили за неговото развитие.
Балканиадата по шахмат за незрящи беше широко отразена в медиите. Българската национална телевизия и Цветелина Абрашева направиха репортаж и взеха интервюта, а в спортните емисии периодично се съобщаваше класирането. БТВ и Росен Чолаков също направиха обширен материал за събитието. Журналистката Росица Стойкова и неин френски колега също посетиха турнира и в множество интернет издания се появи информация за него.
Безспорно това беше най-добре организираният шахматен форум, чието ниво беше наистина високо. Можем да се радваме, че най-сетне и България показа, че има потенциал да организира не просто турнири по шах, а престижни шахматни съревнования. Симбиозата на тези, които искаха да се случи това събитие, наистина беше завидна, като те бяха обединени единствено от целта всичко да бъде на максимум.
Балканското първенство по шахмат се оказа генерална репетиция за Расим Низам и Александър Тодоров, които в периода 5-15 май предстоеше да участват на световното първенство по шахмат за незрящи в Катерини, Гърция. Те бяха определени от федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" да представят страната ни на този силен шампионат, тъй като са държавните шампион и вицешампион за 2013 г. Нямаше възможност и средства повече български шахматисти да бъдат изпратени, но и това е добре, че все пак двама от най-елитните български състезатели ще защитават родния трикольор.
Надеждите са свързани с това, че Балканиадата по шахмат за незрящи ще се превърне в традиция, а нивото, както организационно, така и спортно-технически, ще продължи своята възходяща линия.

Крайно индивидуално класиране:

1. Расим Низам, СК "Изгрев" Пловдив
2. Димитър Пелитов, СК "Изгрев" Пловдив
3. Александру Пироска, Румъния
4. Еугени Спину, Молдова
5. Михаил Дачиан, Румъния
6. Стоян Стойков, СК "Успех" Варна
7. Жарко Селковски, Македония
8. Василе Царапит, Румъния
9. Милко Кичуков, СК "Изгрев" Пловдив
10. Александър Тодоров, СК "Светлина" Шумен
11. Василе Богату, Молдова
12. Венцислав Георгиев, СК "Феникс" Монтана
13. Петко Пътев, СК "Кракра" Перник
14. Иван Велев, СК "Феникс" Монтана
15. Теодор Лападату, Румъния
16. Димитър Хинев, СК "Успех" Варна
17. Борислав Лазаров, СК "Пауталия" Кюстендил
18. Атанас Иванов, СК "Феникс" Монтана
19. Миле Цапанов, Македония
20. Зоран Костадиновски, Македония
21. Венко Ганев, СК "Успех" Варна
22. Джокхан Гунгор, Турция
23. Трайче Димов, Македония
24. Янко Петров, СК "Пираните" София
25. Николай Йорданов, СК "Светлина" Шумен
26. Динко Даскалов, СК "Пауталия" Кюстендил
27. Стоислав Велковски, Македония
28. Бекир Ертан, Турция
29. Николай Димитров, СК "Пираните" София
30. Ремзи Чолак, Турция
31. Константин Платон, Молдова
32. Кънка Витова, СК "Пауталия" Кюстендил
33. Радко Диков, СК "Пираните" София
34. Фахредин Ахмедов, СК "Светлина" Шумен
35. Аглика Данова, СК "Витоша" София
36. Орхан Йетер, Турция
37. Петър Кисьов, СК "Изгрев" Пловдив
38. Рангел Цветков, СК "Феникс" Монтана
39. Ении Антон, Молдова
40. Алекси Динков, СК "Болид" София
41. Илинка Дилкова, СК "Витоша", София
42. Феим Саид, СК "Светлина" Шумен
43. Митко Георгиев, СК "Успех" Варна
44. Джанан Саид, СК "Атлет" Варна
45. Димо Ангелов, СК "Витоша" София
46. Иван Митин, СК "Кракра" Перник
47. Александър Костов, СК "Пауталия" Кюстендил
48. Любомир Василев, СК "Витоша" София
49. Николай Чончоров, СК "Болид" София
50. Верка Констандовска, СК "Болид" София
51. Христо Радев, СК "Атлет" Варна
52. Байрие Емин, СК "Болид" София
53. Румен Трендафилов, СК "Кракра" Перник
54. Михаил Михайлов, СК "Кракра" Перник
55. Мариан Тодоров, СК "Пираните" София
56. Александра Стоянова, СК "Атлет" Варна
57. Емриш Мемишев, СК "Атлет" Варна
58. Господин Стоянов, СК "Витоша" София
59. Петър Нешев, СК "Пираните" София

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 05, 2014

БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРИ
Над всичко остава радостта да се завърнеш на земята
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Велико Търново
Велики Преслав
Левски
ПРЕМИЕРА
Георги Холянов отново сред пловдивчани
Броеница шарена
ПРОЕКТИ
Приключи проект "Активно включване в информационното общество"
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Национална конференция на тема "Социални аспекти на нарушеното зрение", град Пловдив
СПОРТ
Балканско първенство по шахмат за незрящи
Благодарим Ви за всеотдайността
"Витоша" покори Сараево
Архив на изданието
1 2 3 4 5