Брой 05, 2014

Тема: СПОРТ

"Витоша" покори Сараево


Приключи турнирът по голбал в Сараево. Трябва да си призная, че нашият отбор ме изненада и то твърде много.
Но за това след малко. Първо бих искал да напиша, че нашето посолство тук, в Босна и Херцеговина, отдели сериозно внимание на отборите ни. Състезанието бе посетено от консула, културния аташе и съветника по политическите въпроси към посланика. Самият посланик Ангелов прояви сериозен интерес и единствено ангажименти извън Сараево го възпрепятстваха да посети българските голбалисти.
Отборът на "Витоша" трябваше в първия си двубой да излезе срещу най-силния си противник, а това беше отбора на "Загреб". Хърватите поведоха с един гол, а нашите пропуснаха чудесни възможности за изравняване. Общо в целия мач бяха отсъдени 3 дузпи за нас, като ние ги пропиляхме с учудваща лекота. Но все пак логиката възтържествува и Витоша доведе нещата до 5:2 само 2 минути преди края на мача. Тогава се случи нещо, което беше трудно обяснимо. Загребчани доведоха нещата до 5:3 и до края оставаше по-малко от минута, но късметът изневери на нашите и още 2 топки посетиха нашата мрежа. Така при 5:5 срещата приключи, но дебело подчертавам, че момчетата се раздаваха за всяка топка, играеха със сърце и душа. Нещо, което за първи път се наблюдава при този тим в този му състав. Тройката, която изнесе мача и повечето срещи, беше в състав: Ивайло Вътов – ляв, Веселин Кушнеренков – център, и Александър Стоянов – десен. Христомир Пандов и Станислав Йорданов по-рядко бяха на терена, но на резервната скамейка в никакъв случай не бе по-леко. В последния мач обаче те двамата изцяло играха, като Иво им беше център.
Вторият мач беше срещу отбора на училището за незрящи от Сараево. Принципно трябваше да вземем този мач с разлика от 10 гола, но нещо се обърка и бихме с 9:5. Головата разлика вече беше от значение, тъй като хърватите също вземаха своите мачове с лекота. Първи показател бяха точките, втори показател - резултатът от прекия двубой, трети показател бе головата разлика.
В третата среща нашите бяха категорични срещу "Баня Лука" с 11:1. Резултатът говори сам за себе си. Той също е твърде показателен и за четвъртата среща срещу домакините от "Сараево" – 10:0 за "Витоша".
Последната среща на "Витоша" беше срещу отбора на "Атлет" от Варна, която очаквано приключи с 10 гола разлика – 13:3 за батковците.
Така в крайното класиране "Витоша" зае първото място, а учениците от Варна шестото, но ето го и цялото класиране:

1. "Витоша"
2. "Загреб"
3. "Баня Лука"
4. СД "Сараево"
5. "Център", Сараево
6. "Атлет", Варна


Това беше много хубав ден за родния голбал. Трябва също така да отбележа, че момчетата, освен че се влагаха до последно във всяка ситуация, и дисциплината им бе на високо ниво, което досега не беше така. Мога да кажа, че именно това приличаше на отбор, а не на някаква разпасана команда или сбирщина. След като има желание и дисциплина, ще се постигне и качеството в играта, ще се постигне необходимото ниво на техника и синхрон. Основополагащото все пак си остава личната дисциплина на спортиста, без нея всичко останало е наливане в каца без дъно.
Още веднъж - възхитен съм от нашия отбор и ако трябва да изсантименталнича, ще кажа, че такава силна тръпка и вълнение от голбала за последен път изпитах в Дания през 2010 г., когато се състоя европейското първенство и когато българските национали наистина изяждаха маркировката, но не се предаваха до последния съдийски сигнал във всяка среща.
Направи ми впечатление, че отборът е сменил възгласа, с който влизаше на терена преди всеки мач. Та сегашният гласи следното:
"Сърце! Душа! За "Витоша"!".
Определено, за този турнир този възглас беше осъзнат от отбора, а не си остана само лозунг!

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 05, 2014

БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРИ
Над всичко остава радостта да се завърнеш на земята
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Велико Търново
Велики Преслав
Левски
ПРЕМИЕРА
Георги Холянов отново сред пловдивчани
Броеница шарена
ПРОЕКТИ
Приключи проект "Активно включване в информационното общество"
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Национална конференция на тема "Социални аспекти на нарушеното зрение", град Пловдив
СПОРТ
Балканско първенство по шахмат за незрящи
Благодарим Ви за всеотдайността
"Витоша" покори Сараево
Архив на изданието
1 2 3 4 5