Брой 09, 2014

Тема: IN MEMORIAM

Възпоменание за Здравко Лекишев


На 13 август 2014 г. от нас си отиде завинаги нашият съсъдбеник и талантлив поет, авторът на много лирични и хумористични стихотворения, известен не само в литературните среди на невиждащите, но и сред зрящите творци, Здравко Лекишев.
Здравко Борисов Лекишев е роден на 22 август 1946 г. в Пловдив. Получава средното си образование в Руската езикова гимназия и след това завършва Института по индустриална химия в Димитровград. Работи като химик. През 1977 г. зрението му рязко намалява. Инвалидизиран е и го трудоустрояват в ПП "Успех", където работи до 1992 г.
Още като дете той обича да чете, да рисува и да съчинява различни истории. Стихотворенията му привличат вниманието на специалистите и той започва да печата в различни периодични издания. През 2001 г. се появява първата му стихосбирка "На теб". Членува в литературното сдружение "Следа". Негови творби има в шест от седемте сборника на дружеството. Участва в литературните сборници на ССБ, фондация "Делфин" и сдружение "Евроинтеграция". Носител е на специалната награда на литературния фестивал "Тамирис", организиран от ССБ и фондация "Човещина". Участва в литературни срещи и конкурси.
В литературния конкурс на БНР, програма "Христо Ботев", "Зрящи сърца" е удостояван с първа и с втора награда през 2011 и 2012 г.
Здравко пише и проза. Автор е на разкази и новели. Много от творбите му са публикувани и в списание "Зари". Отличното владеене на руски език го прави и много добър преводач.
През 2013 издателство "Антос" издаде втората му стихосбирка "Любов отвъд сезоните". В предисловието поетът Румен Ченков определя автора като "нежен лирик и бард на любовта". Може би трябва да се добави и малко бохем, но в най-добрия смисъл на тази дума. Такъв ще го помнят всички, които познават него и неговото творчество.
Вечна му памет и покой на душата му!

От приятели

Тук за пръв път се публикува последното стихотворение на Здравко ЛЕКИШЕВ.

САМОТА

Почина ли си? Хайде, наложи
пак шлема, мой печален Дон Кихот,
кракът във стремето сложи -
напред със мен, приятелю Живот.

Камарата от грешките тежи,
но и преди и днеска съм готов,
макар да зная после как боли,
биен венуту, скитнице Любов!

Уискито във чашите искри.
Знам, че си там, не крий се и ела -
китарата вземи и посвири,
пийни си с мен ти, спътнице Тъга!

Не съм те канил, но кат вярно псе
ти пак лежиш пред моята врата.
Спомни си колко дадох, колко взе -
дошла си, влез, сестрице Самота!

Здравко ЛЕКИШЕВНазад

Всички статии на Брой 09, 2014

IN MEMORIAM
Възпоменание за Здравко Лекишев
Сбогом, Генко!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Добрич
Варна
ЛИТЕРАТУРА
Момина сълза
МЕДИЦИНА
Невро-психологични проблеми при хора със зрителни увреждания и възможности за зрителна рехабилитация, адаптиране и социална реализация
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания",
ПРОЕКТИ
Йога за хора със зрителни увреждания
СПОРТ
Българският голбал отново е номер едно
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Един юбилеен конгрес
Архив на изданието
1 2 3 4 5