Брой 09, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Подновяване на старо приятелство

В горещия вторник на 12 август около 20 човека - членове на сдружение "ХобиСклуб", посетиха черноморския бял град Балчик с автобус, осигурен от Община град Добрич. По време на пребиваването си те осъществиха среща с председателката Дима Малева и членовете на небезизвестната неправителствена организация "Хинап". Това свободно сдружение обединява хора с увреждания, живеещи на територията на белия град. Броят на членовете му е 250.
Дима Малева разказа увлекателно за разнообразните дейности от живота на сдружението. Най-актуалната е насочена към активностите, свързани с поддържането на здравето чрез физически упражнения. Сформираната група е впечатляваща с моряшките тениски, които се обличат по време на изпълнението на физкултурните занимания.
След обширния разказ на председателя Иван Тодоров за живота на "ХобиСклуб" думата взе запасният военноморски офицер Коста Янков – член на нашата организация, който допълни изложението на Дима Малева с интересни истории от морския живот на Балчик. Оказа се, че някои от споделените любопитни факти са неизвестни и за самите домакини.
В края на срещата се размениха подаръци между председателите на двете сдружения. Коста Янков по стар обичай обяви морско кръщение за Дима Малева и Иван Тодоров.
Срещата продължи в заведение край морето на прясно изпържена черноморска риба и студена бира.

Иван ТОДОРОВ

Група "Светлина"се завърна със златен медал от световния шампионат по фолклор

С лауреатско звание, златен медал и номинация за голямата награда "Златен Орфей" се завърна от ІV Световен шампионат по фолклор група "Светлина" към Териториална организация на слепите - Добрич. Ръководителят на групата маестро Георги Събев също бе отличен с лауреатско звание за обработка на фолклор.
Около 300 формации от 21 държави от цял свят (Армения, Китай, Естония, Грузия, Япония, Сърбия, Турция, Индонезия, Република Корея, Венецуела, Русия и други) участваха на фестивала.
Нашата група, създадена преди две години и половина, беше единственият състав на хора с увреждания. В "Светлина" участват 14 изпълнители - 9 жени и 4 мъже. Болшинството са с увредено зрение. Най-младата изпълнителка е на 46, а най-възрастната на 82 години. При мъжете възрастовите граници са от 62 до 79 години. Ръководителят на групата маестро Георги Събев е носител на много престижни награди и отличия.
Световният шампионат се проведе от 21 до 31 август. Нашата група се представи на 28, 29 и 30 август. Участвахме с песните "Седяла е мома в градинка", "Мари, Калино, майчина", "Ой, Тойне", "Зла свекърва", "Рада на Стоян думаше".
Единият ден имахме концерт в Обзор, а двата следващи дни в Свети Влас. Заслужихме оценката на международното жури за перфектно изпълнение и най-доброто представяне на български състав на фестивала.
Ние не сме професионалисти. Всичко постигаме с много труд. Това, че се състезаваме наравно с всички останали, е интеграция в действие. Не можем да не кажем и едно голямо и сърдечно "БЛАГОДАРЯ" на спонсорите, които ни помогнаха, за да участваме в световния шампионат.

Паунка ПЕЕВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2014

IN MEMORIAM
Възпоменание за Здравко Лекишев
Сбогом, Генко!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Добрич
Варна
ЛИТЕРАТУРА
Момина сълза
МЕДИЦИНА
Невро-психологични проблеми при хора със зрителни увреждания и възможности за зрителна рехабилитация, адаптиране и социална реализация
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания",
ПРОЕКТИ
Йога за хора със зрителни увреждания
СПОРТ
Българският голбал отново е номер едно
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Един юбилеен конгрес
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6