Брой 09, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


Лятна разходка по случай празника на града

15 август е празник на Варна, а същевременно е и християнски празник – Успение Богородично. По този случай на 14 август бе организирана лятна разходка с влакче от централния вход на Морската градина до Делфинариума. Г-жа Параскевова успя да уреди билетите за всеки човек да бъдат по един лев за отиване и връщане, а не както е определената такса от 3 лева за двете посоки на човек. Бяхме 14 души. Качихме се на влакчето и пътувахме весели и доволни, защото преживявахме един прекрасен летен предиобед, откъснати от домашното всекидневие. Направихме малка обиколка из околността, почерпихме се и в определеното време влакчето дойде, за да ни върне обратно пред централния вход на Морската градина.

Ганка ПАРАСКЕВОВА

Екскурзия до забележителните исторически места в Шумен

На 24 юни членове от ТСО на ССБ - Първа и Втора организация, и от ТО на НАСГБ тръгнахме на екскурзия, организирана от председателите на Първа и Втора организация Христо Шипанов и Недялка Митева.
При пристигането си в Шумен ни посрещнаха управителката на ЦСРИ Галя Петкова и нейната сътрудничка Сесил Мустафа.
Те бяха много любезни и внимателни към нас. Заедно бяхме няколко часа. Галя и Сесил като екскурзоводи на нашата група ни заведоха до историческата крепост, построена 3400 години преди Христа. Обитавана е най-напред от тракийски племена, след това идват римляните. През VIII век се настаняват и прабългарите.
Уредникът към Регионалния исторически музей - Шумен Димитър Стойков ни придружи до крепостта. Той ни разказа за незабравими исторически събития и дати, обхващащи онези далечни епохи.
Второто ни посещение беше на Мемориалния паметник "Създатели на Българската държава". Той е открит през 1981 г. по случай 1300 години от създаването на България.
Разположен е в непосредствена близост до Шумен на територията на природен парк "Шуменско плато". Силуетът на паметника се вижда в радиус от 30 км. Архитектурната му част се състои от две групи раздвижени бетонни форми от север и юг, изградени под различен ъгъл, върху които са монтирани 21 скулптурни фигури на български владетели, управлявали от VII до X век.
Това посещение ни пренесе назад в далечното минало, когато са царували и управлявали тези велики българи. Най-отгоре е статуята на Хан Аспарух - основателя на Българската държава. Зад него в триумфален ход е конят - верният спътник на прабългарите. Долу вляво от хана е кучето – животното, използвано за жертвоприношения от тях. Над коня вляво са изсечени части от Именника на българските ханове - най-стария писмен домашен извор. Той съдържа сведения за езика, летоброенето и обществено-политическия живот на предците ни. Под копитата на коня са изваяни Орфей - свирещ на арфа, който с дивен глас удивлявал хора и животни, четири женски фигури, символизиращи годишните времена, и един слънчев часовник. На 18 метра в галерията на хановете са представени Тервел, Крум и Омуртаг - владетелите, които утвърждават Българската държава.
Накрая посетихме и паметника на Тодор Колев в градския парк. Направихме си снимки пред статуята на нашия забележителен артист и тръгнахме към автобуса.
Тук председателката на Втора организация Недялка Митева в знак на благодарност към нашите мили екскурзоводки им поднесе бонбониера - да си подсладят живота, и дискове с музика на всички състави от Дом на културата "Успех" - Варна.
Благодарим на организаторите за тази хубава екскурзия, която беше приятно развлечение за всички нас!

Ганка ПАРАСКЕВОВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2014

IN MEMORIAM
Възпоменание за Здравко Лекишев
Сбогом, Генко!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Добрич
Варна
ЛИТЕРАТУРА
Момина сълза
МЕДИЦИНА
Невро-психологични проблеми при хора със зрителни увреждания и възможности за зрителна рехабилитация, адаптиране и социална реализация
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания",
ПРОЕКТИ
Йога за хора със зрителни увреждания
СПОРТ
Българският голбал отново е номер едно
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Един юбилеен конгрес
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6