Брой 09, 2014

Тема: СПОРТ

Българският голбал отново е номер едно


Турнир по голбал в Питещ, Румъния – 5-7 септември 2014 г.

Българският голбален отбор на "Витоша" Софийски университет получи покана за участие в голбалния турнир, организиран от Териториалната организация на Румънския съюз на слепите в град Питещ.
Българите пристигнаха на 5 септември около 5 часа следобед. Бяха настанени в тризвезден хотел и след това направиха кратка разходка в централната част на града.
След вечеря се проведе техническата конференция, на която беше изтеглен и жребият за надпреварата.
Състезанието се състоя на 6 септември (събота) 2014 г. В първия кръг българите почиваха. Във втория кръг се изправиха срещу първия отбор на домакините – "Арджеш 1". Мачът започна добре и "Витоша" поведе с 1:0, но след това допусна румънски гол и резултатът беше изравнен. Българите обаче докараха нещата до 4:1 и когато в родния щаб смятаха, че всичко вече е наред, последваха два бързи румънски гола. Резултатът стана 4:3. Веднага след това беше отсъдена дузпа за домакините, която за щастие на българите спасиха и това беше последният критичен момент в тази среща. Полувремето приключи с резултат 8:3, а крайният резултат е 15:5, като срещата беше прекратена поради десетголовата разлика, която направиха нашите.
В третия кръг голбалистите ни се изправиха срещу тези на Молдова. Отново добро начало и 2:0 за българите, и отново лекомислено допускане на изравняване на резултата. Първото полувреме приключи при 8:5 за "Витоша", а крайният резултат от срещата е 13:9. Определено в този мач и особено второто полувреме нашите състезатели бяха недостатъчно концентрирани и допускаха твърде елементарни голове в своята врата.
В четвъртия кръг българите излязоха срещу най-сериозния си съперник и това беше отборът на "Сато Маре". Началото беше недобро, защото румънците поведоха с 1:0. След това изравнихме, но голбалистите на "Сато Маре" отново излязоха напред. Последва изравняване от наша страна. След 2:2 "Витоша" успя да поведе и оттук до края на мача водеше в резултата, но румънците не допускаха голяма разлика и всеки миг бяха нащрек и се опитваха да изравнят. Първото полувреме завърши с 6:4 в полза на България, а в крайна сметка и крайният резултат беше положителен – 10:8. Но все пак това беше най-тежкият двубой за столичните голбалисти.
Последната среща на "Витоша" в турнира беше срещу втория отбор на домакините. Това беше и заключителната среща на състезанието. Първото полувреме приключи със 7:2 за българите, а през второто полувреме в игра се включиха и резервите на "Витоша". В крайна сметка двубоят завърши с резултат 12:8 за българския тим.
Така отборът на "Витоша" Софийски университет категорично завоюва първото място. Преди две години, когато отново родните голбалисти участваха на турнира в Питещ, заради нелепо допускане на изравняване в последната минута срещу домакините българите останаха втори по голова разлика, но този път успяха да си го върнат с лихвите и не оставиха никакви съмнения по въпроса кой е най-добрият тим в това състезание.
Наградите (купи и медали) връчиха председателката на местната организация на незрящите в Питещ и служителка от общината, отговаряща за спорта сред хората с увреждания. Именно тя каза, че голбалът й е харесал много и го нарече "спорт на лордове", защото при другите спортове е чувала всякакви нецензурни изрази и откровени псувни, а по време на този турнир въобще не е имало според нея подобни неща. Очевидно е, че госпожата не владее български, а явно, когато румънците са били на терена, тя ги е наблюдавала от сериозна дистанция или е отсъствала от залата.
Тройката, която основно изнесе състезанието, беше в състав: ляво крило - Ивайло Вътов, център - Веселин Кушнеренков, и дясно крило - Александър Стоянов. Резервни състезатели бяха Христомир Пандов и Николай Желязков, които също се включиха, най-вече в последната среща на българите.
Голмайстор на турнира стана българинът Александър Стоянов. Впрочем преди две години пак българин стана голмайстор – Веселин Кушнеренков. Треньор на "Витоша" беше Цветелин Кръстев. С отбора пътуваха още Доброслав Илиев и Иван Янев.
Превозването на делегацията стана възможно благодарение на предоставения микробус на Съюза на слепите в България с водач Светломир Селев, а разходите по пътуването бяха за сметка на Спортен клуб за интеграция "Витоша". Отборът се прибра в родината на 7 септември в следобедните часове.
Безспорно този турнир беше много важен за родния голбал, защото само след броени месеци предстои поредното европейско първенство в група C, което ще се състои в Малмьо, Швеция. Дали България ще успее отново да участва в този форум е въпрос, с който трябва да се занимаят много сериозно както федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", така също и Българската параолимпийска асоциация. Трябва да се направи и невъзможното, но да бъде съставен български национален отбор, да бъде подготвен и мотивиран максимално, въпреки изключително деликатното положение, в което се намира този спорт в момента спрямо това, което бяхме свикнали да наблюдаваме в близкото минало.
Отборът се нуждае от 1-2 свежи попълнения и финансова подкрепа и можем да се надяваме, че първо - ще изпратим отбор на европейското първенство, и второ - ще се представим значително по-добре от последното ни участие в подобен форум.

Резултати и крайно класиране:

Първи кръг
"Арджеш 1" – "Арджеш 2" – 7:11;
"Сато Маре" – Молдова – 12:3;
"Витоша" почива.

Втори кръг
"Витоша" – "Арджеш 1" – 15:5;
"Арджеш 2" – "Сато Маре" – 5:7;
Молдова почива.

Трети кръг
"Витоша" – Молдова – 13:9;
"Арджеш 1" – "Сато Маре" – 10:16;
"Арджеш 2" почива.

Четвърти кръг
Молдова – "Арджеш 2" – 6:9;
"Сато Маре" – "Витоша" – 8:10;
"Арджеш 1" почива.

Пети кръг
Молдова – "Арджеш 1" – 2:12;
"Арджеш 2" – "Витоша" – 8:12;
"Сато Маре" почива.

Класиране:
1. "Витоша", България – 12 т.
2. "Сато Маре", Румъния – 9 т.
3. "Арджеш 2", Румъния – 6 т.
4. "Арджеш 1", Румъния – 3 т.
5. Молдова – 0 т.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 09, 2014

IN MEMORIAM
Възпоменание за Здравко Лекишев
Сбогом, Генко!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Горна Оряховица
Добрич
Варна
ЛИТЕРАТУРА
Момина сълза
МЕДИЦИНА
Невро-психологични проблеми при хора със зрителни увреждания и възможности за зрителна рехабилитация, адаптиране и социална реализация
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания",
ПРОЕКТИ
Йога за хора със зрителни увреждания
СПОРТ
Българският голбал отново е номер едно
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
Един юбилеен конгрес
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6