Брой 10, 2014

Тема: КОНЦЕРТ

Богат е този, който дава


В този свят всяко живо същество се нуждае от протегната приятелска ръка и особено тогава, когато бедата го застигне. Има една мъдра мисъл, че моралното право да гледаме отвисоко ни е дадено, само когато се наведем, за да помогнем на падналия да се изправи и да продължи напред.
Доброто е добро тогава, когато е направено навреме и от сърце. Именно с тези думи започна големият тържествен концерт на 12 октомври в зала "Люмиер" на Националния дворец на културата в София.
Поводът за това културно събитие бе наближаващият 15 октомври – Международният ден на белия бастун, но тази година незрящите хора го посветиха и на една благородна кауза – благотворителност в помощ на пострадалите от природни бедствия българи.
Много хубави и топли думи звучаха в меката октомврийска вечер, много красота и обич струеше в почти пълната концертна зала, много себераздаване вложиха в инициативата организаторите от Регионалната организация на ССБ в София, много душа и сърце отдадоха на изпълненията си всички участници – невиждащите танцьори, инструменталисти и певци, с много възторг ги аплодираше благодарната публика.
Много топли думи звучаха и от поздравителните адреси, изпратени от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, под чийто патронаж премина културната проява, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова и председателя на ССБ Васил Долапчиев. Много любов беше вложена от младата художничка Омана Кацарска в изработването на картичките, които се предлагаха за набиране на средствата.
Наистина тук имаше по много от всичко добро, което да даде сили на сънародниците ни, изпаднали в беда, да се вдигнат и да продължат живота си, надмогвайки застигналата ги беда.
И въпреки, че и незрящите хора в България се нуждаят от подкрепа, те дариха набраните 527,11 лв. на Българския Червен кръст.
В продължение на два часа и половина публиката искрено се наслаждаваше на танцьорите от фолклорните танцови групи "Шоплука" и "Витоша", майсторлъка на музикантите от варненския оркестър "Спектър" с художествен ръководител Николай Докторов, както и на индивидуалното му изпълнение на кавал. Припомнихме си отминали времена с песните на женската вокална група за популярни и стари градски песни "Люлин", група "Еделвайс" от Варна, както и с песента на Елена Кожухарова. Насладихме се на богатството и многогласието на българския фолклор, слушайки вокалната женска група за обработен фолклор "Светлина" с ръководител Теодора Манева, а Димитър Захариев, когото познаваме професионално като пауър диджей, ни изненада приятно с една народна песен, в която показа богатството на гласа си.
С различен музикален стил – диско, ни поздрави Галя Петрова, след чието изпълнение концертната програма премина към по-съвременно звучене. Преди това обаче чухме две традиционни турски песни в изпълнение на популярния в страната си незрящ турски изпълнител Мурат, който също отвори сърцето си към пострадалите от стихиите българи и пожела да се включи в благотворителния концерт.
В най-буквалния смисъл изправиха на крака публиката песните на Деси Иванова, която съумя отново да предизвика импровизиран дансинг в залата. Много добро настроение създадоха мелодичните песни на вокална група "Феникс" с ръководител Георги Холянов, а песента "Алилуя" на Катрин Димитрова разтърси атмосферата с дълбочината на звученето си. Невероятно настроение както винаги създадоха "Веселите момчета", които по думите на Влади Кацарски са престъпно добри в занаята си, а след тях Нено Илиев "разкърти" залата с изпълнението на популярното циганско парче "Бубамара".
За сетен път Богдана Петрова утвърди титлата си, която завоюва като един от талантите на България, демонстрирайки невероятен гласов потенциал, а гвоздеят на програмата бе, разбира се, вечният Орхан Мурад, който подари на публиката "Хиляди слънца" и закри програмата с превърналата се в типично български лаф песен "Искам да съм негър", която беше едно от първите стъпала към популярността му.
Наистина изключително голямо добро искреше от сцената през цялата концертна вечер. Не останаха на заден план и сърдечността и непринудеността на водещите – Драгомир Драганов, Владислав Кацарски и съпругата му Анелия, които също отдадоха много труд и енергия по организирането и провеждането на благородната инициатива.
Прекрасно е, когато човешкият талант има благодатно поле за изява, а когато изявата е посветена на благородна кауза - тя се превръща в божествена. И наистина - ако до всяко добро същество застане поне още едно, ще настъпи такъв живот, че остава само да си кажем "Дано"!

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2014

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
Химикалките за Белия дом
Той направи това, което трябваше да направи
ЕСЕ
Най-добрият човек, когото познавам
ИДЕЯ
Свободна мрежа на компютърните потребители
ИНТЕРВЮ
Тайнството "Йога"
КОНЦЕРТ
Богат е този, който дава
ПЪТЕПИС
По каналите на Венеция
СПОРТ
Честит рожден ден на "Вихър" Варна
Държавно първенство по шоудаун
Спортен риболов
ЮБИЛЕЙ
Метаморфозите на Тачката
Архив на изданието
1 2 3 4 5